Krémmánia magazin

Arany középút a fényvédelemben, napozásban (X)

A Nap jótékony hatásait élvezni és optimálisan megvédeni bőrünket a túlzott sugárzástól ma már művészet. Ebben igyekszik segítséget adni a Drhazi.

Mi az SPF?

A hivatalos konszenzus szerint, az SPF faktorszám próbál az UV tartományokban tájékoztatást adni a fényvédő készítmények hatékonyságáról. Mérési módszerének alapja a napozást követő bőrpír megjelenésének az ideje.

Az Európai Unióban ma érvényes szabályozás, ami 2006 szeptembere óta hatályos, 50-es faktorban határozza meg a maximális faktorszámot.

Mit jelen gyakorlatban az SPF faktorszám?

Az SPF = Sun Protection Factor érték azt jelenti, hogy a fényvédő kozmetikum a sugarak 1/SPF részét átengedi.

  • SPF 5-ös fényvédő az UVB sugárzás 1/5-t engedi át, azaz a napsugarak 80%-t kiszűri
  • SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-át átengedi, és a 97%-t kiszűri
  • SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri.

Mérésének alapját az adja, hogy amikor a napon tartózkodunk, “napvédelem” híján a bőrünk csak meghatározott időt bír ki anélkül, hogy leégne. Ez bőrtípustól függően erős sugárzásnál 5-30 perc lehet. Ha ezt az időt megszorozzuk az adott termék fényvédő faktorával (SPF), eredményül megkapjuk azt az időt, amivel elvileg meghosszabbítható a napvédelem hossza.

Mindebből közvetetten következtetnek az UVA sugárzás védelmére, mert az UV-A által indukált változások nem láthatóak, nem objektivizálhatóak, mint az UV-B által eredményezett bőrpír.

A nagy megtévesztés ebben az, hogy a túlzott fényvédelem megakadályozza az egészséges, védő barna melanin termelését is.

A bőrpírt az UVB sugárzás okozza, és csupán akkor, ha nem megfelelő a bőr természetes védelme. Vagyis ilyenkor azt látjuk, hogy az adott készítmény, természetes védelem nélkül mennyire blokkolja a leégést. Ezért alakult ki az a nézet, hogy ha egy kozmetikum megakadályozza a barnulást, akkor megfelelően véd a káros UVA sugarak ellen is.

Ez káros lehet, mert a bőr természetesen a fokozatossághoz szokott. Tavasztól nyárig szépen épül a barnaságunk, ami a nyári legerősebb naptól már intenzíven véd minket természetesen, egészségesen.

Ha túlzottan és folyamatosan megakadályozzuk a természetes barnaság kialakulását, a bőrünk természetes védelmét akadályozzuk meg. Így egy véletlen, durva leégés is nagy kárt okozhat egy fehér bőrön augusztusban. Főként, hogy akkor az erős UVA expozíciónak védelem nélkül tesszük ki a bőrünket.

A fényvédelem természetes aranyszabályai

A nap folyamán elszenvedett UV expozíció fele a Nap zeniten állása előtti és utáni egy órán belüli időszakra esik, vagyis 12 – 14 óra között. Ennek megfelelően azon időszakban, amikor az ember árnyéka rövidebb saját testmagasságánál, árnyékba húzódás javasolt. Ha lehet, ilyenkor mi is kerüljük a napot.

A 12 év alatti gyermekek bőre kevésbé ellenálló és sokkal hamarabb leég mint a felnőtteké, ezért különösen fontos a gyerekek bőrének megfelelő védelme. A csecsemőket pedig semmilyen közvetlen napsütésnek nem szabad kitenni.

Túlzott napsütés esetén a fényvédelem legegyszerűbb, egyben a legajánlottabb védekezési módja, hogy a napnak kitett bőrfelületet ruházattal, fejfedővel takarjuk el. Az öltözék kiválasztásában fontos, hogy a viselt ruházat anyaga sűrű szövésű és inkább sötét színű legyen.

Néhány tipp, hogy egészségesen barna színt szerezzünk:

    • kerüljük a déli erős sugárzást, főképp reggel és késő délután napozzunk
    • a fokozatosság elvét kövessük, tavasszal 10-15 perccel kezdjük és nyárra eljuthatnunk 1-1 óráig
    • a szemünkre is vigyázzunk. Szerezzünk be egy valóban jó minőségű szemüveget, amely megóvja a látásunkat az UV-sugaraktól
    • ha fejünk érzékeny a forróságra, használjunk szalmakalapot
    • amint pirosodik a bőrünk, húzódjunk árnyékba – UV szűrős napszemüvegben nézzük a bőrünk, így a kezdeti pirosságot is könnyen észrevesszük
    • hetente néhányszor igyunk frissen préselt alma-répa levet
    • szedjünk nyáron bioaktív D3 vitamint, hogy segítsük a fotoprotektív melaninszintézist bőrünkben
    • nézessük meg az anyajegyeinket, pigmentfoltjainkat szakértő bőrgyógyásszal – amit szükséges távolíttassunk el, amit pedig védeni szükséges intenzíven védjük
    • használjunk célunknak megfelelő optimális fényvédő kozmetikumot
    • fogyasszunk extra folyadékot – a napozás dehidratál! A citromos, narancsos akár málnás limonádé mennyei!

A cikk a Drhazi támogatásával készült.