Krémmánia magazin

PETA-listás lett a DOVE

Nagy esemény történt a cruelty free világban, ugyanis az egyik legismertebb kozmetikai márka, a Dove, felkerült a PETA Beauty Without Bunnies listájára. Az Unilever csoporthoz tartozó Dove jövő évtől használhatja a szervezet CF nyuszis logóját termékein, amelyek gyártása, fejlesztése során ezentúl nem végez kísérleteket, teszteket állatokon.

Az Unilever számára ráadásul ez csak az első lépés, a cég rövid távú tervei között szerepel, hogy minden kozmetikai márkája esetén teljesítse a CF minősítés kritériumait. Épp ezért hamarosan maga a cég is felkerül a PETA Working for Regulatory Change listájára, amelyen olyan vállalatok szerepelhetnek, amelyek kizárólag akkor végeznek kísérleteket állatokon, ha azt valamilyen konkrét törvényi szabályozás megköveteli tőlük. Ezeket az eljárásokat pedig átlátható módon, a PETA-val együttműködve fogja végezni, törekedve rá, hogy minél előbb állatkísérletet nem igénylő eljárásokkal helyettesítse.

A hír szuper, az irány remek, mi pedig reméljük, minél előbb sikerül a cégcsoportnak elérnie a 100% cruelty free státuszt.

  • Loona

    Ezzel csak az a gond, hogy aki erre tényleg tudatosan odafigyel, az pont a “kizárólag akkor végeznek kísérleteket állatokon, ha azt valamilyen konkrét törvényi szabályozás megköveteli tőlük” mondat láttán kap vérszemet és int be a márka támogatásának. Rengeteg cégnél szerepel ez a mondat, és általában egyet jelent azzal, hogy a cég jelen van Kínában, ahol pontosan a fent leírt törvényi szabályozás áll fenn az import termékekre. Anita a Cruelty Free Beauty blogon részletesen leírta, hogyan a Dove hogyan tervezi ezt kikerülni, és ennek eredményeképp hogyan kaphatott mégis minősítést a cég.
    Az én szememben a PETA továbbra is túl engedékeny a logóosztogatással, én nem tudom, szeretném támogatni a fenti hozzáállást, de szerencsé(m)re sosem szerettem a Dove termékeit (még tiniként próbáltam tőlük dezodort, szappant – otthon általában Dove szappan volt a fürdőszobában), így nem bánom, hogy továbbra sem passzol az elveimbe a cég termékeinek a vásárlása. Általánosságban viszont hátha lehet ennek hosszútávú fejleménye: naiv lenne azt várni, hogy ezek a cégek majd feladják a hatalmas kínai piacból beáramló többletprofitot, de ha ezt a lépést látva más cégek is elgondolkodnak a váltáson, illetve ha a gigamega Unilever en bloc ilyesmin gondolkodik, akkor idővel talán elég nagy lesz ezeknek a cégeknek a szava ahhoz, hogy nyomást gyakorolhassanak Kínára, hogy végre feladja a jelenleg alkalmazott kötelező tesztelési szokásait…

  • Poison

    Én csak annyit nem értettem soha, bocs, ha valakinek nem tetszik, hogy miért tesztelünk állatokon, amikor tele van a világ brutális bűncselekményeket bizonyítottan elkövetett, jogosan halálra/életfogytra ítélt bűnözőkkel.
    Tényleg bocs, ha ez sért valakit, de akkor is.