Krémmánia magazin

Fókuszban a kókusz – 20 bőrápolási módszer kókuszolajjal

Az aloe vera méltó versenytársa, ha arról van szó, mi mindenre használhatjuk szépségünk megőrzéséért. És még egészséges is. Ehhez persze megfelelő minőségűt kell választani, ez fontos. Szépségápoláshoz szűz kókuszolajat szoktak használni, ami nem szűrt, így a finom kókusz illat is jár hozzá. De ha a konyhádban van főzésre alkalmas, szűrt változat, azt is nyugodtan használhatod.

kokusz

Két dolgot azonban fontos tudnod, mielőtt rástartolsz a házi készletre:

  1. a kókuszolaj meglehetősen komedogén, így ha pattanásra hajlamos arcbőröd van, az arcápolási rutinból jobb, ha inkább kiveszed és csak testápolóként vagy épp hajápolóként használod.
  2. könnyű hidratálónak számít, vagyis gyorsan, könnyen beszívódik a bőrbe. Ha azonban (extra) száraz bőrtípusod van, előfordulhat, hogy önmagában a kókuszolaj nem lesz elegendő. Ez esetben érdemes más, természetes összetevőkkel turbósítanod, amihez megfelelő lehet többek között a marokkói argán olaj is.

Jöjjön hát a 20 csoda egyszerű módszer, ahogyan a kókuszolajat felhasználhatod bőröd ápolására, szépítésére:

1. Testvaj

Készíthető belőle házilag is testvaj, amihez elég egy kis shea vajjal és jojoba olajjal összekeverni a kókuszolajat.

~

2. Testradír

Keverd össze a kókuszolajat egy kis barna cukorral és már kész is az extra hatékony, extra bőrpuhító testradír. Heti 1-2 alkalmas használattal bőröd lágy, selymesen sima lesz.

~

3. Testolaj

Egyszerűen csak melegíts fel tenyeredben egy kis kókuszzsírt, hogy olaj állagúvá olvadjon, majd kend be vele bőrödet, ügyelve rá, hogy a szárazabb területekre, mint  a könyök, térd, sarok, több kerüljön.

~

4. Herpesz elleni krém

Vírusölő hatásának köszönhetően felgyorsíthatja az ajakherpesz gyógyulási folyamatát. Enyhíti a fájdalmat és csökkenti a hegesedés, bőrelszíneződés kockázatát.

~

5. Körömágy ápoló

Egy kevés kókuszolajat a körömbőrbe (kutikulába) masszírozva erősíthetjük annak kórokozók elleni védőszerepét, az elhalt, körömlemezre rátapadt vékony hártyáját pedig felpuhíthatjuk mielőtt óvatosan eltávolítjuk azt.

kokuszolaj

6. Méregtelenítő fürdő

1 csésze Epsom-sót (keserűsó) és 1/4 csésze kókuszolajat tegyünk a forró fürdővízbe, majd 20 percig pihenjünk benne és élvezzük gyógyító hatását. A keserűsó ugyanis csökkenti a stresszt, a szorongást, ráadásul méregtelenítő hatású is. Magnézium tartalma jót tesz izmainknak, idegrendszerünknek. Mindeközben a kókuszolaj pedig kifejti bőrtápláló, hidratáló hatását is.

~

7.  Kisbabáknak pelenkakiütés elleni krém

Segítségével természetes módon csökkenthető a kisbabák popsiján a pelenkakiütés miatti bőrpír, enyhíthető a fájó csípő, égő érzés. Ehhez egy kevéske kókuszzsírt önmagában az érzékeny bőrre kell finoman elkenni.

~

8. Kézápoló

A sok mosogatástól, takarítástól könnyen kiszáradhat a kéz, ezért érdemes otthon is elérhető helyre készíteni egy kis tégely kókuszzsírt, hogy szükség esetén hidratálhassuk vele kezeinket.

~

9. Arctisztító

Sokan talán felhördülnek, hogy olajat javaslunk bőrtisztításra, pedig meglepő, milyen remek hatású tud lenni. Lényege, hogy egy teáskanálnyi kókuszzsírt fel kell melegíteni kezünk között, majd gyengéden bele kell masszírozni a bőrünkbe. Az olaj eközben kifejti bőrpuhító hatását, fellazítva az arcunkra, pórusainkba beleült, rászáradt olajat, koszréteget is. Ezt követően egy tiszta, puha arctörölközőt nedvesítsünk be jó meleg csapvízzel, csavarjuk ki és helyezzük arcunkra kb fél percre. Végül puhán töröljük át párszor vele arcunkat, eltávolítva ezzel a szennyeződéseket róla.

~

10. Dezodor

A kókuszzsír dezodoráló, bőrnyugtató hatással is bír, így érdemes kipróbálni olyan dezodort is, amely tartalmazza fő összetevőként.

kokusz2

11. Szájöblögető

Indiában már évszázadok óta használják a kókuszolajat a napi szájhigiéniai rutin részeként. Bár kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, az eddigi vizsgálatok szerint a kókuszolajnak valóban van jótékony hatása ilyen téren is. Csökkenti ugyanis a lerakódást a fogakon és így az ezzel kapcsolatos fogíny betegségek kockázatát is. Használata: reggelente egy teáskanálnyi kókuszolajat 5-10 percig forgassunk a szánkban, majd öblítsük ki. Mindez persze a fogmosást nem helyettesíti!

~

12. Éjszakai krém

Lefekvés előtt is érdemes lehet kókuszolajjal bekenni arcbőrödet, hogy reggelre szép, hidratált legyen. Ha pattanásra hajlamos vagy zsíros bőröd van, ne önmagában használd. Helyette a normál krémedhez adj csak egy pár cseppet belőle. Ha úgy látod, ez is sok az arcbőrödnek, hagyd abba a használatát.

~

13. Masszázsolaj

Remek szolgálatot tesz masszázsolajként is anélkül, hogy bármi mást hozzá adnánk. Ápoló, illatos, könnyen lehet vele masszírozni is.

~

14. Szájbalzsam

Ajakápolóként is használhatod, ha van egy kicsi, tiszta tégelyed, érdemes egy keveset áttenned bele, hogy magaddal vihesd bárhova. Arra azonban ügyelj, hogy jól záródjon, hiszen a szűz kókuszzsír 24 Celsius fokon olvad, nehogy a táskádba folyjon.

~

15. Sminkeltávolító

A szemfesték eltávolításában is segítségedre lehet, ráadásul szemedet sem fogja irritálni, plusz egy körrel egy kis extra hidratáltságot is juttatsz a szemkörnyék bőrének.

kokuszolaj2

16. Borotvakrém

Lábaid borotválásakor is bátran használd a hagyományos borotvahabok, gélek helyett. Segít a benőtt szőrszálak elleni harcban, puhává teszi bőrödet és a borotválás okozta bőrirritációt is csökkenti.

~

17. Haj- és Fejbőrápoló

Masszírozz egy keveset a hajas fejbőrbe, hogy megfelelően hidratálttá tedd és csökkentsd a korpásodás kialakulását. Ezen kívül hajad is szép fényes lesz tőle, ráadásul a hajvégekre használva a szálkásodás is csökkenthető a segítségével.

~

18. Bőrbetegségek kezelésére

Pikkelysömör, ekcéma kezelésében is segítségünkre lehet, rendszeres használata ugyanis gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a tüneteket.

~

19. Striák kezelésére

Segít csökkenteni a csíkok méretét, gyorsítja halványodásukat, hidratáló hatásának köszönhetően pedig általában is javítja a bőr kondícióját.

~

20. Napégés kezelésére

A kókuszolaj enyhíti az égő érzést, csökkenti a bőr dehidratáltságát napégés esetén, ráadásul a megelőzésben is segítségünkre lehet, ugyanis természetes SPF4-es értékkel bír.

kokusz3

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés