Krémmánia magazin

Tudományos tény: aki pattanásos, tovább él

Remek hírrel örvendeztette meg a kutatók egy csoportja a pattikkal küzdőket. A Londoni King’s College (tudom, brit tudósok… de hátha ez most tényleg komoly) munkatársai egy friss kutatási eredményük alapján azt állítják, ha valaki aknés bőrproblémával küzd, nagyobb eséllyel számíthat hosszabb életre.

Hogy miben áll az összefüggés?

A telomérekben.

acne

Hogy mik azok? A telomérek amolyan védőkupakok, amik a kromoszómákat alkotó DNS-szálak végén helyezkednek el és feladatuk, hogy védjék a kromoszómákat a sérülésektől és attól, hogy osztódáskor egymással összetapadjanak. Sajnos azonban úgy lettünk kitalálva, hogy ahogy öregszünk, a telomérek folyamatosan rövidülnek, a rövidebb telomérek pedig kutatások alapján összefüggésbe hozhatók különböző betegségek (pl. szívbetegségek, daganatos betegségek vagy fertőzések) kialakulásának kockázatával.

A nemrég, 1205 ikerpár részvételével végzett kutatás során több más adat mellett azt is feljegyezték, hogy a résztvevők 25%-ánál voltak aknés bőrproblémák.  Az életkort, súlyt, magasságot és örökölt hajlamokat is figyelembe véve pedig statisztikailag kimutatható volt, hogy a telomérek hosszabbak voltak a fenti csoportba tartozók körében, vagyis a kromoszómák esetükben védettebbek voltak az átlagosnál.

Bőrgyógyászoktól, kozmetikusoktól már eddig is hallhattuk vigasztalásként, hogy ha zsírosabb az arcbőr, ugyan szenvedhetünk pattanásoktól, mitesszerektől, de ez a bőrtípus később kezd el ráncosodni, elvékonyodni idősebb korban. Most pedig úgy tűnik, emögött a megállapítás mögött más tényezők is lapulhatnak.

Így hát örüljön minden érintett, szép, hosszú élet áll ellőttünk ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes pattigyilkos arcápolókat.

excited

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés