Krémmánia magazin

Az érzékeny bőr megmentője lehet a lazac

Ez esetben nem megenni, hanem felkenni javasolt. Egy kutatás szerint a lazac ikrákban olyan enzim képződik, ami irritáció nélkül tisztítja a bőrt, így az érzékeny arcbőrűek számára szerencsésebb megoldást jelenthet egy ilyen készítmény, mint a bőrradír vagy akár a savas hámlasztó kezelések.

lazacikra

Mielőtt tovább mennénk, fontos megjegyezni: a kutatás a Restorsea márka megbízásából készült, akik minő véletlen, épp ilyen formulákat tartalmazó készítményeket árulnak Aquabeautine XL név alatt. Ettől még nem feltételezünk rosszat a kutatókról és az eredményben sem kételkedünk, csupán fontosnak tartottuk jelezni, nem független kutatásról van szó.

Az eredmények azonban érdekesek és valóban megérdemelnek némi figyelmet.

A bőrradírok mint tudjuk, tisztító hatásuk és – jó esetben – bőrtápláló összetevőik mellett bizony képesek nagy károkat is okozni arcbőrünkön. A bennük található szemcsék ugyanis a legtöbb esetben túl durvák és hiába ír mást a flakon oldalán a bemutató szöveg, az érdes szemcsék össze-vissza karistolhatják, így irritálhatják bőrünket, szabad jelzést adva a gyulladt pattanásoknak és aknéknak.

Az érzékeny bőr esetén ennek kockázata még nagyobb, így nem mindegy, hogy ha ilyen a bőröd, mivel végzel el egy alapos arctisztítást, hámlasztást.

A kutatás (itt találod), amire a Popsugar cikke is hivatkozik, arról számol be, hogy a vizsgálatok alapján a hidrolizált lazac ikra fehérjék potenciálisan kevesebb irritációt okoznak, mint a savas összetevők, miközben tisztító hatásuk épp olyan jó, az elhalt hámsejteket anélkül távolítják el az arcbőrről, hogy az élő hámsejteket károsítanák. A kutatásban a glikol savval vetették össze hatékonyságát, ami az AHA hámlasztók egyik leggyakoribb formája.  A glikol sav a bőr legfelső rétegére hámlasztó hatással van, ezáltal simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusát – még több infót itt találsz róla.

Az ikrákból kinyerhető összetevő utáni kutatás állítólag onnan indult, hogy észrevették, azoknak a nőknek, akik Norvégiában a lazac farmokon dolgoznak, annak ellenére is puha és sima a kezük, hogy munkaidejük nagy részében hideg vízben nyúlkálnak. Megvizsgálták, mitől képes a bőrük a kézfejen “magától” regenerálódni és a kutatás során fedezték fel a vízben az enzimet, ami a jótékony hatást gyakorolta. (Bár hozzátennénk, az sem kizárt, hogy kentek egy kis Neutrogena-t is a kezükre hazafelé…)

hallarva

Na, de komolyra fordítva a szót: az enzim, amiről szó van akkor keletkezik, amikor az ikrákból kikelnének a parányi hallárvák, ugyanis ez az enzim segít nekik lebontani az ikra falát anélkül, hogy ők maguk megsérülnének. Az enzim pedig a halak kínzása, elpusztítása nélkül, a keltetést követően a vízből kinyerhető. Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés