Krémmánia magazin

A rizs főzőleve, mint hajszépítő csodapakolás

Ki gondolná, hogy a szottyos lé, ami a zacskós rizs főzése után marad, csodákat tehet hajszerkezetünkkel? Pedig ez a helyzet. A rizslé áldásos hatása ráadásul nem is titok, az ázsiai nők évszázadok óta alkalmazzák haj- és bőrápolásra, csak mi esetleg nem tudtunk róla.

A kínai vörös yao törzs asszonyai például mára turisztikai attrakciónak számítanak azzal, hogy a hagyományok alapján sohasem vágják le hajukat – kivéve egyetlen egyszer, amikor eladósorba kerülnek. A lazán két méter hosszú hajzuhatagot pedig nem mással, mint erjesztett rizslével tisztítják és ápolják, a jelek szerint pedig hatásosan. Úgy nyolcvan éves korukig nem őszülnek meg és hajuk sem hullik ki.

Hogy ebből mennyi a genetikai lottóötös nem tudni, de az biztos, hogy a rizsszemekből kiázó anyagok között szép számmal találunk, például inozitolt, ami a haj egészséges növekedését segíti és szénhidrátot, ami a károsodott hajszálakat ápolja, valamint megvédi őket a további sérülésektől. Az inozitollal kapcsolatban ráadásul kimutatták, hogy öblítés után is a haj szerkezetében marad, így hosszabb távon is képes ápoló és szépítő hatását kifejteni.

Heti egy vagy két alakommal ajánlják a rizslét pakolásként feltenni a hajra, a lenti videóból azt is megtudhatjátok, hogyan érdemes elkészíteni a folyékony aranyat. Először is a bolti rizsszemeket (mindegy, hogy milyen fajta) érdemes átöblíteni, hogy az esetleges por, kosz lejöjjön róluk, majd négyszeres mennyiségű vizet kell rájuk önteni és szobahőmérsékleten lefedve állni hagyni. 24-48 óra alatt (hőmérséklettől függően) a rizsszemekből kioldódik minden hatóanyag, amire csak hajkoronánknak szüksége van, a lé pedig enyhén ecetszerű, savanykás szagú lesz. Ennek köszönhető egyébként az is, hogy a folyadék PH értéke csökken és hasonló lesz, mint az egészséges hajé, így abban is segítségünkre lehet, hogy visszaállítsa annak PH egyensúlyát.

A tejszerű folyadékot használat előtt keverjük fel, szűrjük le belőle a rizst és egyszerűen csak öntsük hajunkra, alaposan, hogy mindenhová jusson belőle – jó megoldás, ha a videóban látható módon lavórral vagy más edénnyel felfogjuk ami lefolyik belőle, hogy újból felhasználhassuk, beáztathassuk jó alaposan hajunkat.

Érdemes lehet egy-két pohár langyos vízzel felhígítani, mivel elég koncentrált lesz a lé. Száraz hajra sűrűbb, zsíros hajra hígabb változatot keverjünk ki – de mindezt befolyásolja hajunk alapvető állapota, hogy festjük-e, hogy rövid vagy extra hosszú a hajunk. Pár alkalom azonban elég lehet hozzá, hogy kitapasztaljuk a pontos arányokat.

Ha van rá időnk, 20-30 percig hagyjuk hajunkon a rizslét, majd alaposan öblítsük le és formázzuk, szárítsuk a szokásos rituálénk szerint. Látva a lány fenékig érő, gyönyörű haját és őszintén hangzó véleményét, valóban érdemes lehet egy próbát tenni vele, hiszen ennél olcsóbb és egyszerűbb hajápolót aligha tudunk mi magunk készíteni otthon.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés