Krémmánia magazin

Beszélgetés Dr. Házi Edinával, a DRHAZI kozmetikumok és bőrmegújító módszerek megalkotójával (X)

Törékeny alkatú, de határozott nő nyit ajtót. Próbálom kitalálni az életkorát, de ez lehetetlen. Bőre finom, ránctalan, mosolya valódi, melengető. Odabent elegáns, arany feliratú fehér tégelyek sorakoznak katonás rendben, patikatisztaságú polcokon. Nézegetem a feliratokat, összetevőket. Mintha egy gyógyszertárban járnék, amit a természet rendezett be.

Az interjút Zimber Szilvia készítette.

– Most Házi, vagy Babos Edina a neved?

– Babos a férjem neve, ezért hívják cégünket Babos Natural-nak, én megtartottam a nevem így Házi vagyok. Az általunk készített kozmetikumok épp az egyensúly kedvéért kapták a DRHAZI nevet. Egy véletlen folytán lettem gyógyszerész, eredetileg sebésznek készültem. Az élet nagy rendező, hol szelíden, hol határozottabban terelget bennünket.

– Mégsem egy gyógyszertárba terelgetett. Milyen út vezetett a természetes kozmetikumok világába?

– Hosszú! Anyukám mindig arra tanított, hogy küzdjek meg az álmaimért és kitartó legyek. Ezért szeretem nagyon jól csinálni, bármivel is foglalkozom.  Az egyetem alatti gyógyszertári munka hamar rávezetett, hogy a monotónia, a bezártság nem nekem való, ráadásul extrém érzékeny is vagyok a vegyszerekre. Így orvoslátogatóként és területvezetőként kezdtem a pályámat, majd elvégeztem a közgazdasági egyetemet és egészségügyi szakközgazdász lettem. Nagyon sokat tanultam és hálával gondolok arra a 10 évre, amit a gyógyszeriparban töltöttem. Később egy nagy betegség ébresztett rá sok mindenre. A szerves oldószerek, nehézfémek lerakódnak az ember szervezetében, és nagy bajt okozhatnak, csak speciális méregtelenítéssel lehet tőlük megszabadulni. Érzékeny a bőröm, és hiába küldözgette a nővérem Németországból a drágábbnál drágább biokozmetikumokat, mégis kipattogzott tőlük. Később jöttem rá, hogy a biokozmetikumokban is lehet vegyi anyag! A törvény öt százalékot engedélyez, és ez éppen elég ahhoz, hogy egy érzékeny bőr irritációval reagáljon rá. Emellett az általam tesztelt natúr kozmetikumokat nem találtam elég hatékonynak. Ekkor kezdtem azon gondolkodni, hogyan lehetne valódi természetes és mégis magas hatékonyságú kozmetikumokat előállítani.

– Érdekes, hogy ami bio vagy natúr, az sokkal drágább, holott azt gondolnánk, a természet ingyen kínálja a patikáját.

– Az igazán értékes természetes anyagok aranyárban vannak, mégis a legtöbb drága kozmetikai termékben főként a marketinget, a reklámot fizetjük meg, ezért már az elején elhatároztam: inkább nagyon magas minőséget készítek azoknak, akik ezt reklámhadjárat nélkül is értékelni tudják. Van, amit Új-Zélandról hozatok, és sorba kell állni, mert az egész világ számára csak bizonyos mennyiség áll rendelkezésre. De az első perctől alapelvem: az én készítményeimben nem lehet vegyi anyag és amikor összeállítom, akkor elsődleges szempont, hogy minden egyes összetevő azt az adott célt szolgálja, amit el szeretnénk érni a bőrön, a bőrben. Kitartok emellett.

– Említetted, hogy egy betegség megváltoztatta az életedet. Ez hogyan történt?

– Amikor végeztem az egyetemen, akkor ismerkedtem meg az első férjemmel. Kapcsolatunk nagy szerelemnek indult, és minden szempontból úgy éreztem, a csúcsra értem: jól éltünk, irigyelt állásom és férjem volt, ez az, amikor az ember elégedett azzal amit elért. Csakhogy gyermekünk nem született. A férjem kedvéért mindent megtettem, amit egy nő ilyenkor tehet: hormonkezelések, beültetések, de három év kálvária után éreztem, hogy elszáll belőlem az életerő. Egy orvos nyitotta fel a szememet: szenvedésemnek valójában mély lelki okai voltak. Kívülről nem látszott, hogy bajom van, de amikor megvizsgált egy biorezonanciával foglalkozó doktornő, azt mondta: ilyet még nem látott, egyik csakrám sem működik! Ekkor összeomlottam, kiderült, hogy a hormonoktól komolyan megbetegedtem. Akkor értettem meg, hogy nem oldhatunk meg mindent fizikai szinten. Elmentem agykontrollra, elsajátítottam Brandon Bays Belső utazás módszerét, megtanultam meditálni, és szép lassan kinyílt számomra a szellemvilág kapuja. Egy különleges ember, Salamon László, nyolc hónapon át hetente két alkalommal energiával gyógyított, és ő sokat segített, hogy visszataláljak az egyensúlyhoz. Közben a személyiségem is sokat változott, és ezt nem bírta ki a házasságunk, 2008-ban elváltunk. Ez új lehetőségeket nyitott a számomra, és egy boldogabb élet felé terelt.

– A második férjed, Péter nem csak a magánéletben társad, hanem az üzletben is.

– Így van, ő a cégünk vezérigazgatója, és minden tekintetben nagyon sokat köszönhetek neki, csodálatos férfi. Egy spirituális táborban ismerkedtünk meg. Amikor a szemébe néztem, azonnal tudtam, hogy ő a nekem rendelt társ. Vele továbbmehettem a spirituális úton, az önfejlődés útján. Ugyanakkor hozzám hasonlóan gyakorlatias, kötődik a művészetekhez, érzékeny és céltudatos. Általa lett két csodálatos gyermekem, Mira most 16, Bence 17 éves, velünk élnek. Nagyon őszinte és mély a kapcsolatunk, biztos vagyok benne, hogy a lelki rokonságunk régről ered. Sokat segített nekünk egymás, önmagunk és a világ megértésében a Hellinger-féle családállítás. Remek módszernek tartom, sok felismerést tesz lehetővé, és ezek birtokában más irányt szabhatunk az életünknek.

– A személyiséged fejlődése, a felismerések, mindaz, amit önmagadról és a világ működéséről a megismert és gyakorolt spirituális módszerek által megtanultál, hogyan tükröződik a munkádban? Mert azt látom, hogy a kozmetikumaid éppen olyan letisztultak, mint az egyéniséged.

– Jól esik, hogy ezt mondod, mert én is így érzem, s ha ez kívülről is látszik, akkor elértem, amire vágytam. Érzem az emberekben és az anyagokban rejlő energiát, s miközben nagyon tudatos vagyok, hagyatkozom a megérzéseimre. Gyerekkoromtól gyógyítónak készültem, és most úgy érzem, ezt valamilyen formában sikerült megvalósítanom. Az ember bőre és lelke nagyobb összefüggést mutat, mint azt elsőre gondolnánk, méghozzá oda-vissza. A bőrük diszharmóniájától szenvedők személyiségére, hangulatára, érzelmeire is rányomja a bélyegét az, hogy a külsejük nem olyan, amilyet szeretnének. Ugyanakkor a bensőnk, lelki és fizikai állapotunk megjelenik a bőrünkön. Amikor tehát egy természetes és bőrazonos anyaggal kozmetikai kezelést végzünk, akkor nem pusztán a bőrre hatunk, hanem a páciens kedélyállapotára, lelki és fizikai jólétére is. Amikor valaki egy DRHAZI készítménnyel gondoskodik a bőre egészségéről, akkor nem csak a bőre, hanem ő maga is fiatalodik, egészségesebbé válik.

– Honnan vetted az ötleteket a készítményekhez? Nyilván nincs új a nap alatt.

– Szerintem van! Az újdonság nem csak abban állhat, hogy olyan anyagokat használunk fel, amit mások nem, hanem az összetétel meghatározásában, az anyagok összeválogatásában, egymásra hatásában. Miközben a világon számos nagy és sikeres kozmetikai cég ad el irdatlan értékben termékeket, én valami egyedit és eltérőt alkottam. Nem azt mondom, hogy jobbat, mert én nem szeretnék senkivel versenyezni, de mindenképpen mást. Valamit, ami éppen azoknak lesz a legmegfelelőbb, akik engem, a szalonunkat, a készítményeinket megtalálják. Hiszek a sorsszerűségben, hiszem, hogy a világ egy nagyobb rendezőelv szerint működik, mint amit képesek vagyunk átlátni, és hiszem, hogy megtalál engem az, akinek velem, az általam nyújtott tudással van dolga. Éppen ezért a termékeink és szolgáltatásaink árába nincs beépítve nagy marketing- és reklámköltség, azokban csak a minőséget, értéket szükséges elismerni.

– Hogyan fogtál hozzá a fejlesztéshez?

– Adott volt a gyógyszerész szaktudásom és a kozmetikumok terén szerzett személyes tapasztalatom. Összeszedtem minden fellelhető információt a kozmetikumokról, nem csak itthon, hanem Európából és a tengerentúlról is, és sokáig tanulmányoztam az összetevőket. Akkor tettem ezt a döbbenetes felfedezést, hogy szinte nincs is olyan, amiben ne lenne vegyszer. Mint említettem, bio vagy natúr minősítést használhat, akinek a termékében öt százalék vagy annál kisebb arányban van vegyi anyag. A másik felfedezésem az volt, hogy a termékekben általában egy „nagyágyú” van, vagyis egy olyan hatóanyag, amitől eredményt remélnek, a többi összetevő másodlagos. A harmadik fontos megállapításom: önmagában az, hogy egy anyag természetes, nem elegendő, akkor a leghatékonyabb, ha a bőr természetes módon is tartalmazza – vagyis bőrazonos.

– Ezt írod le úgy, hogy high-tech kozmetika?

– A bőrazonos összetétel azért fontos, mert az ilyen kozmetikumok szerkezetét és összetételét a bőr saját védelmi rendszere inspirálja, ezért az így készült kozmetikumok felszívódása és beépülése intenzívebb. De a high-tech mást jelent. A tudományos kutatás soha nem látott mértékben felgyorsult és a molekuláris biológia fejlődése olyan új hatóanyagok felfedezéséhez vezetett, amelyek természetes eredetűek, biztonságosak és nagyon intenzív hatásúak. A high-tech hatóanyagok felszívódása, biológiai hasznosulása kiváló, és sejtszinten képesek megújítani a bőrt. Ezeknek a felhasználásával a kozmetikumaink hatékonysága akár sokszorosa lehet az általános bőrápolókénak.

– Mindent kipróbálsz magadon?

– Természetesen! Az átlagosnál érzékenyebb bőröm azonnal jelez, ha valami nincs rendben, de miután egyáltalán nem használok vegyszereket, ettől nem kell tartanom. A készítményeim hosszas töprengés és kísérletezés eredményei. Már az alapanyagok összeválogatása is az adott bőrtípusnak megfelelő, értékes anyag. Előtérbe helyezem a vadgazdálkodásból származó természetes anyagokat. Mellbevágó felismerés volt, hogy a bio alapanyag többnyire nem a természetből származik és energetikailag nem egyenértékű a vadon, tiszta körülmények között termő növényből nyert anyaggal.

– Honnan sikerül beszerezni a különleges alapanyagokat?

– A high-tech peptidek például az Egyesült Államokból érkeznek, a totara fa kivonata Új-Zélandról, sok minden más Németországból. A bőr rendkívül intelligens szerv, csak érteni kell a nyelvén. A bőrazonos összetétel azt is jelenti, hogy minden olyan anyagot tartalmaz a készítmény molekuláris szinten, amit a bőr tartalmaz, így az könnyen be tudja építeni. Minél tovább alkalmazzuk az ilyen kozmetikumot, annál inkább előbukkan a természetes szépségünk. Vagyis a hatás is egyedi lesz, kifejezetten ránk jellemző. Akik divatirányzatok szerint válogatják meg a szépítőszereiket, azok nem elkötelezettek a természetesség iránt, de aki a valódi, időtálló értéket keresi, annak hosszú távon erre van szüksége. Az a tapasztalatom, hogy akik felfedezik a DRHAZI értékeit, azok nagyon örülnek, hogy használhatják, és nem mondanak le róla többé.


– Ha egyre többen lesznek, akkor át kell állni a nagyüzemi gyártásra. Meg lehet őrizni a színvonalat akkor is?

– Ebből nem lesz nagyüzemi gyártás. Amikor kikeverem a készítményeket, a saját energiámat, jó érzéseimet is belerakom. Egyensúlyban vagyok önmagammal, és ezt az egyensúlyt beleteszem  a munkámba. Ha valami kizökkent, nem is tudok dolgozni. Lehet, hogy csak ezer vagy ezerötszáz ember fog használni teljes kezelési sort, mert annyit tudunk készíteni, de ők mindig ugyanazt a minőséget kapják. Személyesen állok a rendelkezésükre kérdés esetén. Franciaországban egyébként sok hasonló példa van ilyen kis manufaktúrákra, és roppant keresettek.

– Mik a leggyakoribb bőrgondok?

– A leggyakoribb a bőregyensúly eltolódása, ezt kell kiegyenlíteni. Kezdetben bőrérzékenységet észlelünk, majd később akár rosacea vagy szeborrheás akne alakulhat ki. Emellett gyakori, hogy a bőr nem elég hidratált, és nem csak a felszínen, hanem a mélyebb rétegekben is. Fő oka, hogy a mimikai izomrendszer letapad a csontokra, akár sorvad is és a bőr oxigén-, tápanyagellátása is csökken. Manapság divat a napfénytől is tartani, pedig az nagyon fontos a bőr és az egész szervezet számára. A bőrt a túlzott UV-sugárzástól kell megóvni, ezért a nappali arckrémek tartalmaznak UV-szűrő anyagot, viszont itt is figyelemmel kell lennünk, mert a kémiai fényvédők a legintenzívebb rákkeltő anyagok. Mi kizárólag modern mechanikai fényvédelmet használunk. A bőrünkre rá van írva az életmódunk és a személyiségünk. Bizonyos életkor, hormonális változás nagyobb odafigyelést igényel, például a kamaszkor vagy a változókor. Lehet, hogy a bőr hajlamos a fokozott szarusodásra vagy fertőzött, eltolódott a mikrobiológiai egyensúlya. Egy véletlen kapcsán fedeztem fel, hogy a problémás bőrre készített kezelési sorunk hatékonynak bizonyult egy súlyos rozaceás arcbőrű hölgynek. Általa találkoztam elsőként a Demodex atka szerepével és a bőregyensúly eltolódásokkal. Felismertem, hogy ha a bőr mikrobiológiai egyensúlyát és a bőr normál szerkezetét kialakítjuk, könnyen lehet egészségesen szép arcbőrünk. Ez komoly kutatásra sarkallt és két év munka eredményeként megszületett a DRHAZI bőrmegújító program.

– Mi más az általad kialakított módszerben?

– A bőrproblémák, mint az érzékeny bőr, rosacea vagy az akne, szoros összefüggésben vannak a Demodex atka és a bőr egyensúlyával. A bőr természetes egyensúlyi állapotának felborulását, a bőrszerkezet károsodását akár hormonális változások, negatív környezeti hatások, a nem megfelelő kozmetikai termékek, az egészségtelen táplálkozás okozhatják és kimutathatóan árt a tartós stressz is. A Demodex atka egyik fajtája arcunk felszínén él és normál esetben szimbiózisban él velünk, viszont ha teret kap, könnyen túlszaporodik és problémákat okoz. Egy 2 hónapos speciális bőrmegújító módszert fejlesztettünk ki. A készítmények és a kozmetikai kezelésünk segítségével elérhető a bőregyensúly, és ez nagy dolog.

– Ma már két szalont is nyitottatok. Kozmetikusokkal dolgoztok együtt?

– Igen, két szalonunk van, az ott dolgozó kozmetikusok nagyon lelkesek és nyitottak az újra. Képzésük alatt én is sokat tanultam tőlük. Kezdetekben jöttek-mentek a munkatársak, mert a fő célunk, hogy a munkájukra igényes, szakmájuk iránt alázattal rendelkező kollégák dolgozzanak velünk és természetesen olyanok, akik megértik a koncepciónkat. Ez nem egyszerűen szépészeti kezelés, sokkal több annál. Egyesítettük a gyógynövény terápiát, a legmodernebb medikozmetikai bio hatóanyagokat és az értékes manuális technikákat. Mindenkinek másra van szüksége, ezért egyedi megoldásokat kínálunk attól függően, mi a cél, és milyen a vendégünk bőre. Ez kreativitást és pozitív energiákat kíván. Ahogyan a készítményeink egyediek, úgy a szalonjaink is személyre szabott gondoskodást nyújtanak.

– Ma, amikor minden gyanús, ami nem átlagos, van ennek jövője?

– Kétségtelen, ha nem a kollektív tudat programjai szerint működsz, akkor legalábbis gyanússá válsz. Ugyanakkor a hitelességet a sziklaszilárd elkötelezettség és a következetesség adja. Kemény leckék árán tanultam meg, hogy ha másoknak segíteni szeretnék, akkor elsősorban önmagamon kell segítenem. Ha mások számára az egyensúlyt akarom kínálni, akkor önmagamban kell azt először megteremtenem. A férjemmel mindent alárendeltünk az álmom valóra váltásának, hogy ami a nevemet viseli, az azt a minőséget, értéket képviselhesse, amit szeretnék, megalkuvások nélkül. Ma már nem a kívülről jött elismerés vezet, hanem az, hogy ami feladatot adott a Jóisten, s amiről belülről érzem, hogy meg kell tennem, azt beteljesítsem.

A cikket a DRHAZI gyártója, a Babos Natural Zrt. támogatta.

Mentés

Mentés