Krémmánia magazin

Lush-díj 2017 (X)

Idén már hatodik alkalommal osztják ki a világ első számú tudományos díját, melyet az állatkísérlet-mentesség támogatására alapítottak, és amely évente 250 000 fonttal segíti a kutatókat és aktivistákat.

A Lush-díj a Lush Cosmetics és az Ethical Consumer Research Association együttműködésének eredményeként jött létre. Ez a legnagyobb összegű, évente kiosztott díj az állatkísérlet-mentes szektorban – a zsűri minden évben összesen 250 000 fontot ítél oda a nyerteseknek. Idén, a díj történetének hatodik évében, a nevezéseket április 24-től, a Kísérleti állatok világnapjától kezdve fogadják.

Eddig már több mint1,5 millió fontot osztottak ki 76 nyertes között, akik 26 országot képviseltek (az Antarktisz kivételével az összes földrészen). Ez az igazán globális díj olyan változatos helyeken nyújtott már támogatást a tudományos kutatóknak és az aktivistáknak, mint Kína, Kenya, Irán, Ukrajna, India, Új-Zéland, Brazília, az USA, valamint 12 európai ország.

A Lush-díj egyedi módon közelíti meg az állatkísérletek ügyét a toxikológiában (a vegyi anyagok tesztelésében); az állatkísérleteket nemcsak etikátlan voltuk miatt ítéli el, hanem azért is, mert nem képesek pontosan megjósolni a vegyi anyagok emberre gyakorolt hatásait. A díj sokfajta tevékenységet támogat, mely ahhoz szükséges, hogy változás történjen – a kategóriák: Tudomány, Oktatás, Fiatal kutatók, Lobbizás és Közvéleményformálás –, és kizárólag olyan kezdeményezéseket támogat, melyek teljesen állatmentesek.

Craig Redmond, a Lush-díj szóvivője szerint: „A tavalyi volt az ötödik év, melyben kiosztottuk a Lush-díjakat, és ez jó alkalom arra, hogy áttekintsük, mit értünk el ezen idő alatt. Azáltal, hogy 26 országban támogattunk projekteket, a világ minden részére sikerült eljuttatnunk az üzenetet, mely szerint az állatkísérleteket teljes mértékben ki kell váltani más módszerekkel.

Néhány projekt, melyet díjaztunk – például a “Szervek egy chipen” technológia, mely forradalmasíthatja a gyógyszerfejlesztést, valamint a “Kedvezőtlen kimeneteli lehetőségek” elemzése, mely előrejelzi a vegyi anyagok hatását – hatalmas tudományos előrelépést jelentenek és irányt mutatnak az állatkísérlet-mentes kutatás területén. A holland kormány a közelmúltban jelentette be, hogy 2025-re meg akarja szüntetni az állatkísérletek alkalmazását a vegyi anyagok biztonsági vizsgálatában.

Különös figyelmet érdemel, hogy tavaly új díjat hoztunk létre ázsiai fiatal kutatók számára, melynek nyertesei az első alkalommal Kínából, Japánból és Dél-Koreából kerültek ki. Emellett sok helyen, például Ausztráliában, Oroszországban és Kínában is tudtunk támogatni aktivistákat, hogy felhívjuk a figyelmet az állatkísérletekre. A törvények megváltoztatásának sürgetése is a Lush-díj céljai közé tartozik, és ennek érdekében igyekszünk összehozni a különféle közösségeket, hiszen végső soron mind ugyanazt akarjuk – hogy a kutatást az etikai és a tudományosan helytálló szempontok vezéreljék.”

A Lush-díjra a nevezéseket online formában lehet benyújtani a www.lushprize.org címen 2017. április 24-től július 24-ig. A világ különböző részeiről érkezett szakértőkből álló zsűri szeptemberben ül össze, és a nyertesek novemberben, Londonban vehetik át a díjakat egy ünnepség keretében.

A tavalyi díjazottak listája a következő címen tekinthető meg:
http://lushprize.org/2016-prize/2016-prize-winners/

A cikk megjelenését a Lush támogatta.

Mentés

Mentés