Krémmánia magazin

Meghalt Liliane Bettencourt, a L’Oreal tulajdonosa, akinek botránya anno a francia elnök tisztségét is megingatta

Bettencourt 94 éves korában, békés körülmények között hunyt el otthonában – tudatta lánya a sajtóval. Élete hosszú és kivételes volt, a szépségbirodalmat, amelyet 1957-ben apjától örökölt, világsikerre vitte, a vállalatban pedig jelenleg is családja birtokolja a legnagyobb százalékot. A Forbes idei listája szerint a világ 14. legvagyonosabb embere, illetve a leggazdagabb asszony volt, akinek vagyona megközelítette a 35 milliárd eurót.
Embed from Getty Images

Megromlott egészségügyi állapota miatt 2012-ben, 89 éves korában vonult vissza a cégtől és a közélettől, azóta szinte nem is mutatkozott a nyilvánosság előtt. Utolsó éveit Neuilly-sur-Seine-ben fekvő otthonában töltötte.

Időskori demenciával és Alzheimer-kórral küzdött már hosszú évek óta, még 2007-ben hatalmas botrány is robbant ki amiatt, hogy többen is visszaéltek az idős asszony jóindulatával és megromlott szellemi állapotával.

Közülük is a legnagyobb kókler egy író-fényképész volt, François-Marie Banier, aki bő húsz éves barátságuk ideje alatt 1,3 milliárd eurónyi vagyont csalt ki az asszonytól: életjáradékot, festményeket, műtárgyakat, sőt egy magánszigetet is kiédesgetett tőle a Seychelle-szigeteknél.

François-Marie Banier (Fotó: Getty Images)

Az évek során teljesen befolyása alá vonta az asszonyt, akinél még azt is el akarta érni, hogy örökbe fogadja őt. 2011-ben Bettencourt lánya bíróság elé vitte az ügyet: kérte édesanyja gyámság alá helyezését, aki ezt követően visszavonultan élt otthonában. A csaló szépfiút is beperelte, akit a bíróság 2015-ben három év börtönre, 158 millió euró visszafizetésére és további 329 ezer eurós pénzbírságra büntetett.

A botrány 2010-ben a francia belpolitikába is begyűrűzött, amikor is olyan hangfelvételek láttak napvilágot, amelyek szerint az özvegyasszony, akinek néhai férje, André Bettencourt politikus volt, 77 millió dollárt tartott titkos svájci bankszámlákon, amelyekkel nem csak az adófizetést kerülte meg, de állítólag kabinetminisztereknek is juttatott belőle. Sőt, maga Nicolas Sarkozy is visszaélt az asszony bizalmával és 2007-es elnökválasztási győzelméhez kapcsolódó kampányát nagy mértékben finanszírozta a Bettencourttól kicsalt illegális támogatásokból. Sarkozy mindvégig tagadta a vádakat, azonban a botránynak is köszönhető, hogy 2012-ben elveszítette a választásokat. Ezt követően vizsgálat is indult ellene, azonban a bíróság 2013-ban ejtette a vádakat, miután nem találtak megfelelő terhelő bizonyítékokat.

Embed from Getty Images

Bettencourt igazi nagyvilági asszony volt, a társasági élet oszlopos tagja. Imádta a bálokat, a partikat, az haute couture ruhákat és ékszereket. Számos értékes ingatlannal rendelkezett, Neuilly-sur-Seine-ben fekvő otthonának falait Monet, Matisse, Picasso és Mondrian festmények ékesítik. Adakozása legendásan bőkezű volt: milliókkal támogatott oktatási, egészségügyi, művészeti és humanitárius projekteket, múzeumokat és művészeket egyaránt. Férjével, aki 2007-ben hunyt el, támogatói voltak a francia konzervatív pártnak, otthonukban a francia társadalmi és politikai elit tagjai gyakran látott vendégek voltak.

Embed from Getty Images

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés