Krémmánia magazin

Öntisztuló törölköző tisztaságmániásoknak

Baciölő törölközőkkel rukkolt elő egy startup, kérdés, mikor fog valóban elterjedni a használatuk.

Mert ugye van az a helyzet, amikor a pihe-puha, frissen száradt törcsit elővesszük, használjuk, majd nedvesen a tartójára helyezzük – a párás, meleg fürdőben aztán vagy megszárad rövid időn belül, vagy nem. Ha ez utóbbi győz, máris megvetettük az ágyikóját egy csapat baktériumnak és/vagy gombának, amik nem restek és a kellemes klímájú pamutszálak között villámgyors családalapításba kezdenek.

Persze gyors száradási idő mellett is kolóniákat alapítanának, talán csak tovább tartana. Egy amerikai minicég, a Silvon munkatársai úgy tűnik, megelégelték ezt a dolgot és szuperfegyverként arra jutottak, hogy antimikrobiális ezüst szálakkal lépnek fel a fránya baktériumok ellen, ehhez pedig a Kickstarteren kezdtek gyűjtésbe, hogy kellő mennyiségű pénzt kalapoljanak össze fejlesztésükre.

A törölközőik lényege, hogy az organikus pamutszálakat ezüsttel ötvözték, amelyek a baktériumok 99,9%-át képesek pikk-pakk elűzni az anyagból, még mielőtt szaporodni kezdenének, ráadásul elejét veszi a nehézkes szag kialakulásának is.

Ugyanezen okból egyébként a lepedőket is górcső alá vették és arra jutottak, bizony azon a frontos is elkélne némi “ezüst ötvözet” a szövetekbe.

A törölköző készítői odáig is elmennek, hogy újdonságuk még az aknés bőrproblémák kezelésében is segítségünkre lehetnek, hiszen azok kialakulásának egy részéért a baktériumoktól nyüzsgő törölközők is felelőssé tehetőek. A startup szerint így ezeket a csodatörcsiket valóban elég hetente egyszer kimosni, hogy az egyéb, olajos szennyeződéseket is eltávolítsuk, a kettő között pedig szépen dolgoznak az ezüstözött szálak.

 

Fotók: Kickstarter/Silvon