Krémmánia magazin

Télen is szép arcbőr (X)

A bőrtípusunk nemcsak az életkorral, az ápolási szokásokkal, hanem az évszakokkal is változik, és a tél igazi megpróbáltatás a bőr számára, mert ebben az időszakban több tényező is fokozza a folyadékvesztést a bőrben:

• a külső hideg és a benti meleg nagy hőmérsékleti ingadozása,
• a fűtött szoba levegőjének és a téli hideg levegő alacsony páratartalmának köszönhető szárító hatás,
• nyolc Celsius fok alatt már nem képes a bőr természetes védőtakarója normális mértékben újratermelődni,
• a gyakori, hosszú és túlságosan forró kádfürdők.

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet,különösen a száraz, érzékeny bőrűek szenvednek ilyenkor, a testrészek közül pedig az arc és a kézfejek vannak leginkább kitéve az időjárás viszontagságainak.

Tartós hidegben a bőr különösen érzékennyé válhat a káros kozmetikumokkal szemben és a bőrápolás során elkövetett hibák, hiányosságok ebben az évszakban sokkal nehezebben kezelhetőek, mint nyáron.

BIZONYOS BŐRTÜNETEK TÉLEN JELLEMZŐEN ROSSZABBODNAK.

Ezért érdemes a tüneteket kiváltó okokat felkutatni és megszabadulni tőlük. Ha csak a tünetek csillapítására törekszünk, a legtöbb esetben csak elodázzuk a gyógyulást és előfordulhat, hogy a tünetek a bőr mélyebb rétegébe, akár a kötőszövetbe is terjednek.

A seborrheás dermatitisz gyulladásos bőrbetegség, amit bőrpirosság, hámlás, viszketés, akár fájdalom és korpásodás jelez. Oka leginkább a bőr védelmi funkciójának károsodása és a bőr mikrobiológiai egyensúlyának eltolódása. Télen a hideg miatt tünetei felerősödnek. Az ápoláskor legfontosabb a bőrregenerálásra és a mikrobiológiai egyensúly helyreállítására fókuszálni, bőrmegújító hatóanyagokkal. Kiválóak a ceramidot és értékes lipideket tartalmazó krémek, melyek gombaellenes és demodexellenes növényi anyagokat is tartalmaznak.

Az érrendszeri rozácea esetén is fokozottan veszélyes a tartós hideg. Ajánlottak azok a natúr kozmetikumok, melyeket speciálisan az értágulatokkal rendelkező arcbőrre fejlesztettek. Kezelésként pedig az arc izomrendszerének mobilizálása és a vénás keringés javítása sokat segíthet.

A kötőszöveti megvastagodással járó érdes bőr rosacea kezelése a téli hónapokban szerencsés, mert a bőrmegújítás mellett a bőr csiszolása steril korionkristályokkal elengedhetetlen a bőr normalizálásához. Cél, hogy a pórusok újra megnyíljanak és a bőregyensúly helyreálljon.

A problémás bőr állapota rendszerint javulást mutathat a téli hónapokban, mert télen kevesebb faggyú és szaruzsír termelődik a szokásosnál, ezért még inkább fontos, hogy télen a problémás bőrt normalizáljuk és megújítsuk, hogy a tavaszt egészséges bőrrel várjuk.

A SZÜKSÉGLETNEK MEGFELELŐ KOZMETIKUMOKAT VÁLASSZUK.

A hideg hónapokban még inkább előnyösebb természetes, bőrbarát kozmetikumokat használni, de legalább olyan tisztálkodó szereket, amelyek mentesek az erősen szárító natrium-lauryl-sulfat mosóaktív, habzó anyagtól.

Hideg időben jobb elkerülni a magas víztartalmú krémek használatát, sőt, fagyos időben ezeket egyenesen tilos használni, mert súlyosan károsíthatják a bőrt.

A fagyos időszakban, ha kint is mozgunk, válasszunk gazdag oleogélt, mert a téli csípős hidegtől és a fagyos széltől a telített zsírokban gazdag olajok és viaszok képesek megvédeni a bőrt – ezeket érdemes még azelőtt magunkra kenni, hogy kimennénk a szabadba. Azokat az oleogéleket részesítsük előnyben, melyek értékes növényi olajokat és vajakat tartalmaznak, mint a makadámdió-, rizskorpa-, jojoba-, mandulaolaj, és az is fontos, hogy az oleogél összetétele bőrazonos struktúrájú legyen, mert ezek hatékonyan felszívódnak, beépülnek a bőrbe, nem tömítik el a pórusokat és gyógyítják a bőr felületén keletkezett hámsérüléseket.

Télen kiemelten fontos a mindennapi alapos bőrtisztítás, hogy a pórusok tiszták és szabadok maradjanak. Erre javasolhatom az afrikai szappan alapú készítményeket, mert amellett, hogy alaposan és kíméletesen tisztítanak, természetes bőrpeelingként is funkcionálnak.

Éjszakára viszont érdemes olyan szérumot és arckrémet használni, mely támogatja a bőr optimális vízháztartásának helyreállítását. Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat, a beépülést segítő liposzómát, a sejtmátrix építést segítő hatóanyagokat pl. ceramidok, kollagén, elasztin, vagy ezek termelését serkentő sejtszinten ható nanopeptideket, és természetesen antioxidánsokat, mint a stabil C vitamin, E-vitamin vagy az intenzív hatású Totarol.

Az ajkak bőre nagyon vékony, itt alig termelődik zsír, ezért nagyon érzékenyen reagál minden károsító hatásra. A hideg és a szél könnyen kiszáríthatja, ezért télen plusz védelemre szorul.

A fényvédelem télen is fontos, sőt akkor is, ha az eget felhőréteg zárja el a naptól, mert az öregedésért felelős és a bőrrák kialakulásában is szerepet játszó UVA-sugarak ilyenkor is jelen vannak. Télen is kerüljük a kémiai fényvédőt tartalmazó készítményeket.

A cikk a Dr. Hazi támogatásával készült.