Krémmánia magazin

A szexuális zaklatások elleni kampányból akart pénzt csinálni a sminkmárka

A Harvey Weinstein-ügy kapcsán elindított, figyelemfelhívó kampány jelszavát akarta levédetni az amerikai sminkmárka, a Hard Candy. A #meetoo hashtaget múlt év októberében dobta be a köztudatba Alyssa Milano, aki Twitteren közzétett posztjával hívta fel a figyelmet arra, milyen széles körű problémával állunk szemben. A szexuális zaklatások, bántalmazások nem csak a filmipar kellemetlen velejárói, az élet bármely területén tetten érhetők. A felhívás futótűzként terjedt és terjed azóta is, több millióan használták már bejegyzéseikben saját történeteik vagy “csak” támogatásuk kifejezése kapcsán.

Alyssa Milano Twitter bejegyzése, amivel a #meetoo-kampány elindult

A Hard Candy ehhez képest, egy hangyányit öncélúbban állt a témához, ugyanis a kampány elindulásával szinte egy időben beadta a papírokat a #meetoo védjegy bejegyeztetéséhez, hogy azokat saját kozmetikai termékeihez használja. Húzását egészen mostanáig sikerült titokban tartani, mígnem pár napja a TMZ fel nem figyelt rá és közzé nem tette a hírt.

Hard Candy beauty termékek (Fotó: Getty Images)

Bár a cég képviselői először váltig állították, hogy leendő #meetoo termékeiknek árát az üggyel kapcsolatos, jótékony célra kívánták fordítani már a kezdetektől, a Refinery29 kiderítette, a mozgalomnak nincs egyetlen alapítvánnyal vagy más szervezettel sem kapcsolata, így nagy kérdés, mégis hogyan akarták támogatni a kampányt.

A közösségi média ereje végül gyorsan megmutatkozott. Az elmúlt pár napban akkora felháborodást keltett az opportunista húzás, hogy a Hard Candy vezetősége úgy döntött, visszavonják bejegyzési kérvényüket.

A Mee too használatára való jogosultságuk már csak amiatt is megkérdőjelezhető lett volna, mert azt egy aktivista, Tarana Burke már tizenkét éve használja saját csoportja neveként. Alyssa Milano is teljesen véletlenül tapintott rá a lényegre, mikor a #meetoo hashtag használatára hívta fel a figyelmet, hiszen Tarana és segítőtársai már évek óta csendben és szorgosan igyekeztek segíteni azt megelőzően is olyan nőknek, akik valamilyen erőszakos cselekmény, szexuális zaklatás, bántalmazás áldozataivá váltak.