Krémmánia magazin

Újra lehet nevezni az állatkísérletek megszüntetéséért létrehozott nemzetközi díjra (X)

A Lush-díj mára a legnagyobb olyan nemzetközi díjprogrammá nőtte ki magát, mely azokat a kutatókat és aktivistákat támogatja, akik az állatkísérletek megszüntetéséért dolgoznak a vegyi anyagok biztonsági tesztelésének területén. Az idén hetedik évébe lépő Lush-díj ez idáig világszerte több mint 1,8 millió fonttal támogatta az állatmentes tesztelést és az állatkísérletek elleni kampányokat.

Az utóbbi időben sok élvonalbeli technológiával dolgozó szakember került fel a díjazottak listájára. Tavaly például a Tudományos díjat a Harvard Egyetem egy munkacsoportja kapta, mely élő emberi sejtekkel teli anyagból 3D nyomtatással hoz létre „szervek-a-chipen” típusú rendszereket.

Emberi sejtekkel működő 3D nyomtató segít az új állatmentes tesztek kidolgozásában (Fotó: Lush)

A fiatal kutatóknak odaítélt 10 000 fontos díjak nagyon jelentős részt képviselnek a díjalapban, tavaly 13-an részesültek ilyen elismerésben, többek között Kínában, Brazíliában és Németországban. Lush-díjat kaphatnak azok a csoportok is, melyek lobbitevékenységet folytatnak az állatkísérleteket kötelezővé tevő törvények megváltoztatásának érdekében.

Rob Harrison, a Lush-díj igazgatója így fogalmaz: „A Lush-díj központi gondolata, hogy olyan jövőt szeretnénk, melyben a vegyi anyagok biztonsági tesztelése a mainál humánusabb és megbízhatóbb módon történik. Ennek eléréséhez pedig szükségünk van mindenkire, aki ezen a területen dolgozik, vegyen részt akár a kampányszervezésben, az oktatásban, az új tudományos módszerek kifejlesztésében vagy a lobbitevékenységben. A Lush-díj az egyetlen olyan program, mely mindezeket a területeket átfogja. A nevezéseket idén áprilistól július elejéig fogadjuk, és kérünk mindenkit, jelezze, ha tud olyan projektről, amelynek a 2018-as nyertesek között van a helye.”

A Lush-díjra 2018. április 4. és július 4. között lehet nevezni a www.lushprize.org címen.

A szakértőkből álló nemzetközi zsűri szeptemberben ül össze, a díjazottak novemberben, egy konferenciával egybekötött ünnepségen vehetik át az elismeréseket.

A cikk a Lush támogatásával jelent meg.