Krémmánia magazin

Ennyi fényvédőt kellene az arcodra kenni – videó

Elméletben mindenki tudja, ahhoz, hogy a fényvédők védelme elérje azt a hatásfokot, ami rájuk van írva, bőségesen szükséges felvinni őket.

De vajon mit jelenthet a bőségesen kifejezés pontosan?

A Krémmánia Blogon megírtuk már az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, kezdve onnan, hogy mire figyeljetek a fényvédő kiválasztásánál, azon át, hogy bemutattuk, mi a különbség a kémiai és fizikai fényvédők között, egészen odáig, hogy mit jelent az SPF és mennyire véd valójában egy fényvédő.

Ez utóbbiból jöjjön egy tömör ismétlés, mindjárt mutatjuk azt is, miért:

“A nemzetközi egyezmény az az, hogy a laborokban, amikor kimérik a fényvédő SPF védelmét, akkor 2 mg/cm2-t használnak a krémből. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőttnek a teljes testének a bekenéséhez kb 30 ml (!) fényvédőre lenne szüksége, hogy valóban megkapja az elvi védelmet…. Egy átlagos arc 600 cm2, és így 1.2 g fényvédő lenne rá szükséges.”

1.2 gramm.

Tudja valaki, hogy ez mekkora csíkocska krémet is jelent, mikor kinyomja a fényvédőt az ujjára?

Azt gondolhatnánk nem nagyot, pedig az. És hogy mennyire, arról készítettünk is egy minivideót, mert ahogyan írtuk, “az a mennyiség, amit a legtöbben a gyakorlatban magunkra kenünk csupán a 20-50%-t adja az elvi védelemnek… érdemes legalább SPF 30 körüli fényvédőt használni, ami remélhetőleg SPF 10 védelmet ténylegesen is ad (ami kiszűri az UVB sugarak 90%-t).”

És akkor jöjjön a videó arról, mennyi is 1,2 gramm fényvédő:

A videóval kapcsolatban,  igen, a használt mérleg nem patikai pontosságú, így lehet pici eltérés egy tűpontosan kimért 1,2 g-hoz képest, de reméljük, azért a laboratóriumi/stúdió körülmények nélkülözése mellett is sikerült rávilágítanunk arra, miért is fontos, hogy megfelelő minőségű, magas faktorszámú fényvédőt használjatok arcotokra (és testetekre).