Krémmánia magazin

Lehetnek káros és jótékony fényvédő hatóanyagok a fényvédő kozmetikumokban? (X)

A túlzott napsütéstől fényvédő készítményekkel is védhetjük a bőrünket, és az üzletek polcai roskadoznak a különféle fényvédő termékektől. A modern fényvédő kozmetikumok egy alapkészítményből és a hozzáadott specifikus fényvédő komponensből épülnek fel. A túlzott napsütés megviseli a bőrünket, ezért a bőrvédelemhez mindkét komponens kiváló minősége szükséges.

Hogyan válasszunk optimális fényvédőt?

Több fontos tényezőt érdemes figyelembe vegyünk:

  • milyen a bőr fototípusunk
  • arcunkat és/vagy testünket szeretnénk védeni
  • mindennapi használatra vagy napozásra keresünk fényvédőt
  • vannak-e bőrproblémáink és azok kezelése éppen hol tart (pl. rosacea, akne, extrém bőrérzékenység)

Milyen egy optimális és hatékony fényvédő kozmetikum?

  • támogatja a bőr természetes védelmét – támogatja a barna színű melanin egyenletes, egészséges termelését
  • növeli a bőr UV sugárzással szembeni védelmi képességeit (sejtszintű védelem)
  • megfelelő fényvédelmet biztosít a káros UVA sugarak ellen
  • megfelelő fényvédelmet biztosít a leégés ellen, vagyis véd a túlzóan erős UVB sugárzástól
  • megfelelően hidratálja és táplálja a bőrt
  • biztonságosan alkalmazható (nem tartalmaz szintetikusan előállított kémiai anyagokat, kémiai fényvédőket, tartósítószereket és illatanyagokat, illetve bőrkárosító anyagokat, mint az ásványi olajok)
  • szépíti a bőrt

JÓTÉKONY HATÓANYAGOK A FÉNYVÉDŐKBEN

Természetes fényvédelmet biztosító hatóanyagok

Céljuk, hogy az egyensúlyra törekedve erősítsük a bőr természetes védekezését és gátoljuk a környezet károsító hatásait.

A természetes védelmet támogató növényi hatóanyagok segítik a fotoprotektív barna melanin egyenletes termelődését és visszaszorítják a káros fotoagresszív melanin termelődését. Ilyen a Paradicsom kivonat, Anatto kivonat, Répa kivonat, Mimóza kivonat, Vörös szölő kivonat, Jerikói Rózsa kivonat és a Vörös alga kivonat.

Sejtszintű védelmet biztosító antioxidánsok, DNS védők

A trópusi és sivatagi területeken élő népek különböző esszenciális olajokat sikeresen alkalmaznak a káros sugárzás ellen. Segítségükkel mi is természetes úton fokozhatjuk a fényvédő kozmetikumok aktivitását azáltal, hogy az UV sugarak DNS-károsító hatását kivédik. Ilyen a makadámdió olaj SPF6, jojoba olaj SPF4, kendermagolaj SPF6, sheavaj SPF6, homoktövismag olaj SPF10 stb. Ezekkel az olajokkal készült termékek megnövelt napvédő hatását a faktorszám utáni „+” jelzi. Az olajokon kívül az antioxidáns növényi hatóanyagok is segítik a sejtek védelmét, az UV sugarak hatására bőrünkben keletkező szabad gyökök semlegesítésével. Ilyen az E-vitamin, a Totarol, a C-vitamin, a Ferulasav és a Fehér tea kivonata.

Modern mechanikai fényvédők

A mechanikai napvédők természetes és biztonságos alternatívát kínálnak. Hatóanyagaik rendkívül finomra porított ásványok (cink-oxid és/vagy titán-dioxid), amelyek a bőr felszínén védőréteget alkotnak és az UV sugarakat visszaverik, illetve szétszórják. Oldhatatlanok, így nem szívódnak fel.

A titán-dioxid és cink-oxid régóta használatosak a kozmetikai iparban. Biztonságosak és nem irritálják még az érzékeny bőrt sem. A cink-oxid kifejezetten bőrvédő. A titán-dioxid az UVB sugarakat és az UVA rövid hullámhosszú tartományát (UVA-2) blokkolja. A cink-oxid igen széles spektrumban véd, mind az UVB, mind az UVA sugarakat visszaveri/szétszórja. Ezek a szilárd anyagok viszont a bőrön fehér bevonatot képeznek, ezért sok kozmetikai készítményben mikronizált partikulumok formájában viszik fel a bőrre (titán-dioxid, illetve cink-oxid nanopartikulumok). Ebben a formában nem alkotnak fehéres réteget a bőrön (transzparensek), azonban így már felszívódnak a bőrön keresztül és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

A modern fényvédőkben a mikronizált nanopartikulákat egy speciális természetes védőréteggel vonják be (diszpergálják), így transzparensek maradnak, de már nem szívódnak fel a bőrön keresztül.

VEGYÜLETEK, MELYEK ÁRTHATNAK

Kémiai fényvédők, melyeket érdemes kerülni

Hatásmechanizmusuk szerint a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat, majd esetleg a véráramba, akár a szervekbe is bekerülnek. Az elnyelt energiát a molekula alacsonyabb energiájú fotonok formájában kibocsájtják, ami reakcióba léphet más jelenlévő molekulákkal és káros melléktermékek pl. szabadgyökök keletkezéséhez vezethet.

Ez a bőr belsejében történik, a keletkező melléktermékek károsíthatják a bőrt, irritációt, foto-szenzitizációt okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatják, sőt állatkísérleteknél hormonszerű mellékhatást is megfigyeltek.

Így bizonyosodott be, hogy több kémiai fényvédőszer sejtkárosító vegyület, mint például:

– 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
– Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
– Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
– Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
– Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (Oxybenzon)
– 3-Benzylidencamphor

A fenti vegyületek problémás mivoltát a német Öko Test magazin vizsgálatai is alátámasztották.

Egyik leggyakoribb fajtáját (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.

Érdemes 100% természetes összetételű fényvédőket és kozmetikumokat beszerezzünk a nyaralásra, melyek támogatják a bőr természetes védelmét, magas antioxidáns hatóanyag tartalmúak, így sejtszintű védelmet biztosítanak és mechanikai fényvédőkkel védik a bőrünket.

A cikk a DRHAZI támogatásával készült.