Krémmánia magazin

Amilyen pici volt, olyan korszakalkotó lett: a hullámcsat története

A hullámcsatnál hősiesebb eszköz nincs, amivel frizurát készíthetünk. Létezésének száz éve alatt menyasszonyok millióit kímélte meg az idegbajtól, mikor kontyukat láthatatlanul tartotta össze a nagy napon, de lányok és asszonyok tömegein segített már a hétköznapokon is, ha kilógó tincseik nem bírtak magukkal.

Van már fekete és fehér, strasszköves és cicás, pici és extra méretű, amivel fel-, le- és megtűzhetjük hajunkat bármikor.

Backstage fotó a Max Mara 2016/17 őszi/téli divatbemutatójáról (Fotó: Getty Images)

De honnan jött ez az egyszerű szerkezet, amivel a hollywood-i filmek szerint még a bejárati ajtót is kinyithatjuk?

A 20. század hajtűjének feltalálását egy San Francisco-i kozmetikum készítőhöz, Luis Marcus-hoz kötik, akinek apró csatjai aztán villámgyorsan terjedtek el az I. Világháborút követő években. Nem csoda, a modern kori bubifrizura akkortájt vált népszerűvé, a Flapper-lányoknak pedig kellett valami, amivel fixálhatják kétoldalt rövidke hajukat. Innen kapta az angol nyelvjárásban használt nevét is, a bobby pint, pedig eredetileg feltalálója saját magáról nevezte el őket.

Pár évtizedig Amerikában a “bobbie pin” kifejezést még le is védették, nevezetesen egy Smith Victory Corporation nevű cég, aki még a Procter&Gamble-el szemben is pert nyert az ’50-es években, amikor az hasonló néven akarta futtatni csatjait.

A Nu-Grip Bobbie Pins hullámcsatok reklámja az ’50-es évekből (Fotó: Corbis via Getty Images)

Mára alapvető fodrászkellékké és talán a legszélesebb körben használt csattá vált, amit hol azért szeretnek, mert könnyen elrejthető a hajban, hol pedig épp azt élvezik a trendszetterek, hogy teleaggathatják velük frizurájukat.

Hullámcsatokkal ékesített frizura a Zac Posen 2014 őszi/téli divatbemutatójáról (Fotó: Getty Images for Mercedes-Benz Fashion Week)

Apropó trendek! Akár össze is kotorhatjuk a lakásban széthagyott hullámcsatjainkat, a csattengerrel borított frizurák divatja ugyanis köztünk van. Eltűzhetjük velük kétoldalt, ahogy a Versace kifutóján láthattuk, de tehetünk bele egy tucatnyit is, mondjuk Kate Mara stílusában.

SAG-AFTRA Foundation Patron of the Artists Awards 2017 - Arrivals2018 Fragrance Foundation AwardsVersace - Details - Milan Fashion Week Spring/Summer 2018The BRIT Awards 2018 - VIP ArrivalsNBC's
< >
Versace divatbemutató 2018 tavasz/nyár, Kaia Gerber (Fotó: Getty Images)