Krémmánia magazin

Ezért jött el az ideje, hogy lecseréld a vattakorongokat

Ha már régóta foglalkozol a témával, hogy tudnád életedet okosan “zöldíteni”, esetleg már fel is hagytál a nejlonzacskókkal és a mikrogyöngyöket tartalmazó készítményeket is messzire elkerülöd, mutatunk még egy területet, amiben érdemes lenne új fogyasztói szokásokat bevezetni.

Ez pedig nem más, mint a piperepolcok alapkelléke, a vattakorong.

Fotó: instagram.com/hulladekmentes

Sminklemosástól a körömlakk eltávolításán át az arctisztításig számos dologra használjuk őket, hiszen kétség kívül roppant praktikus kis jószágok, csakhogy előállításuk rettentő pusztító környezetünkre nézve. A gyapottermesztés ugyanis óriási mértékben terheli a környezetet, különösen akkor, ha nem ökológiai eredetű. A termesztésük során felhasznált vegyi anyagok szennyezhetik a folyókat, károsíthatják a vadon élő állatokat, míg a hagyományos pamutgyártáshoz felhasznált víz mennyisége is kétségbe ejtően sok, aránytalan felhasználása más területeken szárazságot, az élővilág pusztulását okozhatja.

Ezért ahelyett, hogy azon meccselnénk a drogériában, hogy a 2 forint 50-es vagy az 1 forint 90-es darabárú korong a puhább, ésszerűbb lenne, ha dobnánk magának a vattakorongnak a használatát és áttérnénk a mosható, tisztítható típusokra, amiket évekig használhatunk folyamatosan.

Ezekből ugyanis hasonlóképp egy halom változat van, cukibbnál cukibb mintákkal ellátva, így még fürdőszobánkat is feldobhatják. Az Ebay-től az Aliexpressig ezer helyről megrendelhetők, mi azonban most itthoni alternatívákat mutatunk, ahonnan könnyedén beszerezhetőek.

Pure Skin

A Krémmánián is elérhető többféle mosható korong és kendő, köztük a Pure Skin termékei is, a Pure Skin Food 5-Ös Mosható Tisztító Korong Szett és a Pure Skin Food Mosható Kozmetikai és Arctisztító Kendő Szett. Mindkettő biopamutból készült, 40-90 °C-on moshatóak és szárítóba is tehetőek. Hosszú évekig használhatjuk őket napi szinten, így mindenképp fenntarthatóbb alternatívát jelentenek, mint a vattás változatok.

Vixi Mikroszálas Kozmetikai Kendő

Bár a Vixi korongjai szintetikus szálból készülnek, amik lebomlási ideje finoman szólva is hosszú, ne temessük, mint alternatívát. A visszajelzések alapján 4,73-as értékelésű, szuper kis termékekről van szó, amikkel a sminkektől a pakolásokig mindent lemoshatunk magunkról, anyagának köszönhetően pedig hosszú-hosszú évekig társaink lehetnek. Ha pedig kiszámoljuk, hogy éves szinten milyen mennyiségű vattakorongot használunk el, máris szimpatikus alternatívának számít.

Emilla mosható arctisztító párna szett táskával

Fotó: zoldbolt.hu

100% magyar termék, a korongok kézzel készülnek és egy szett 14 darabot tartalmaz belőlük, így a hét végére sem maradunk lemosó alkalmatosság nélkül, ha esetleg összevárnánk a heti korongtermést a mosáshoz. 7,5 cm-es átmérőjű, random cuki korongok, a minta mindegyik esetén a hátoldalt díszíti. 30-40°C-on géppel is moshatóak.

Purpleturtlebag – Mosható sminklemosó korongok

Fotó: instagram.com/purpleturtlebag

A Meska igazi kincsesbánya a témában, tucatnyi kézművestől vásárolhatunk mosható korongokat, köztük a Purpleturtlebag a legnépszerűbb. A maradék anyagokból készülő, így duplán hulladékmentes korongocskákból 14 ad ki egy szettet, amikhez csini zsákocska itt is jár. Egyik oldaluk valamilyen mintás textil, a másik oldala puha frottír, átmérőjük 7,5 centi, mosogépben 40 fokon bátran moshatók.

Hulladekmentes.hu – Mosható arctisztító párnák táskával

Fotó: instagram.com/hulladekmentes

A téma egyik legnépszerűbb hazai gyűjtőoldalán, a hulladekmentes.hu-n is találhatunk mosható arctisztító korongokat, amiket a mosható betétek készítése során megmaradt, feleslegessé vált anyagokból készítenek, ezért mintájuk szinte mindig más és más. Mintás oldala pamut anyagból készült, az alsó, fehér színű anyag frottír, maga a zárható táska pedig szintén 100% pamut. Mosógépben 30-40 °C-on moshatók, a korongok átmérője 7,5 cm.