Krémmánia magazin

A Századforduló szépségei nem címlapokra, képeslapokra kerültek fel

A képeslapok mára szinte kihaltak, népszerűségük azonban a Századfordulón még hatalmas volt. A tájképek és helyi nevezetességek mellett az 1900-as évek elején egy másik fontos funkciót is betöltöttek a képeslapok, jelesük az akkori színházak is általuk hirdették magukat. Ehhez pedig reklámarcként a leghíresebb színésznőket és énekesnőket használták, akikről tucatnyi fotó maradt fenn ilyen formán.

De Marsa (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

Az Edwárd-korban, egész pontosan 1902-ben Angliában történt az innováció, ami a képeslap-biznisznek hatalmas lökést adott: akkor és ott engedélyezték először, hogy a papír egyik oldalán csak fotó szerepeljen, a szöveges üzenet pedig a címzés mellé átkerüljön a hátoldalra. Így már kellő hely maradt a látványos műtermi fotóknak, amiket a kor leghíresebb szépségeiről készítettek.

Edna May amerikai énekes és színésznő (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

A színházak – látva a képeslapok népszerűségét – kapva kaptak az alkalmon, hogy színésznőik szépségét felhasználva jussanak egy kis plusz hírveréshez, de a hölgyek számára is megérte képeslapon szerepelni, hiszen általuk tovább növelhették rajongóik számát és persze a képeslapgyártók is szívesen fizettek fotóikért.

Emma Calve szoprán énekesnő és színésznő (Fotó: Apic/Getty Images)

A hírességekkel ábrázolt képeslapok oly népszerűek lettek, hogy azokat nem csak üzenetküldéshez használták, de sokan gyűjteni is kezdték őket.

Norma Whalley ausztrál színésznő (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

Mivel a színes fotográfia akkoriban még nem létezett, a fekete-fehér képeket utólag, kézzel festették színesre, amelyek végső külleme nagyban függött alkotójuk kreativitásától. Ők ugyanis magán a fotózáson nem vettek részt, így fogalmuk sem volt róla, eredetileg milyen színű ruhát és kiegészítőket viselt az illető.

Delacour, a Folies-Bergere varieté sztárja (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)

A hírességekkel díszített képeslapok végül az I. Világháború martalékává váltak, a háborús borzalmak közepette nem volt illő és vágyott csábító szépségek képeit postázgatni. Mi több, igazi népszerűségük már 1908-től hanyatlani kezdett, bár utána még pár évig lelkesen nyomtatták őket.

Daisy Jerome (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)
Evie Greene angol színésznő (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)
Marie Studholme angol színésznő (Fotó:
The Print Collector/Print Collector/Getty Images)
Gabrielle Ray angol színésznő, táncos és és énekesnő (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)
Olive Morell színésznő (Fotó: The Print Collector/Print Collector/Getty Images)