Krémmánia magazin

Hazai illatkuriózum: Minya Viktória X Costes

Minya Viktória világhírű parfümőrhölgy és az első Michelin-csillagos magyar étterem, a Costes, rendhagyó módon ötvözte a kulináris élvezeteket az illatokkal.

Múlt év végén indult a közös munka, amikor a budapesti étterem séfje, Palágyi Eszter desszertkölteménye, a Somlói galuska Costes-változata mellé választották ki Minya Viktória 2014-es, tokaji aszú ihlette parfümét, az Eau de Hongrie-t. Miután látták, mekkora sikere van az íz és illat társításának – no, és valaki szép magyar szokás szerint megfújta a kiállított parfümöt az étteremből -, úgy döntöttek, ideje új alapokon folytatni a közös munkát.

Palágyi Eszter és Minya Viktória ezután a parfümőrhölgy párizsi stúdiójában tervezte meg az új illatokat: a Costes Lépesméz desszertjéhez a Nid D’Abeille Zesté fantázianevűt, a somlói galuskához a Chocolat au Rhum megnevezésűt, míg az étterem almás pitéjéhez az Infusion à la Vanille illatot.

A parfümöket a desszertek kísérőjeként szolgálják fel, hogy még egy érzékszervünk is bekapcsolódhasson az ízélmények átélésébe. “Természetesen ezek csak illatok, tehetünk belőlük a bőrünkre, vagy ruhánkra, hogy meghosszabbíthassuk a pazar desszertek emlékét.” – mondta el Minya Viktória a Fragrantica számára.

Az illatok közül a Nid D’Abeille Zesté illatkompozíciót a provance-i méz, a francia méhviasz, az olasz citrom, a calabriai bergamot, a sárga mandarin, a tahiti vanília és sós illatjegyek alkotják. A Chocolat au Rhum illatjegyei között találjuk a kakaóbab, szárított gyümölcs, jamaicai rum, tahiti vanília, tölgymoha, kávé és dió jegyeket. Az Infusion à la Vanille parfümben a madagaszkári vanília, a fekete tea, a tunéziai narancsvirág, a francia levendula és az almás pite illatjegyek keverednek izgalmas, az almás pitéhez illeszkedő illattá.

A parfümöket külön megvásárolni nem lehet, azok a Costes vendégei számára készültek, a desszertek kísérőiként.

Minya Viktória a parfümkészítés művészetét a modern parfümgyártás bölcsőjében, Grasse-ban sajátította el. Miután számos parfümháznak dolgozott, úgy döntött, hogy saját parfümsorozatot komponál, hogy alkotásai a legjobb minőségű alapanyagok használatát és a különleges alkotási technikákat dicsőíthessék.

Viktória független művész, akinek műveit kizárólag saját érzelmei és tapasztalatai inspirálják. Jelenleg Párizsban lévő stúdiójában él és alkot.