Krémmánia magazin

Ezért fontos a naptejes flakonok másik jelzése

Azt bizonyára tudjátok már, mit jelent az SPF érték – ha nem, itt elolvashatjátok -, a naptejes tubusokon és flakonokon azonban egy másik jelölést is találni, amelyről talán nehéz eldönteni, csak marketinghúzás, vagy komoly információt hordoz, ez pedig a pici, bekarikázott UVA felirat.

Az Európai Unióban forgalmazott fényvédőknek mind az UVB, mind pedig az UVA sugárzás elleni fényvédő összetevőket is tartalmaznia kell, amit egy 2006-os Bizottsági Ajánlás tartalmaz. Ez független attól, hogy az SPF értékkel alapvetően az UVB sugárzás elleni védelem szintjét jelölik, kérdés tehát csak annyi, vajon az UVA sugárzás ellen védő összetevőkből is kerül-e megfelelő mennyiség a készítménybe.

Erre vonatkozóan a fenti ajánlásban szerepel az is, hogy egy magasabb SPF értékű fényvédőnek az UVA sugárzás ellen is arányosan magasabb szinten kell védelmet nyújtania. Számokban kifejezve pedig mindez azt jelenti, hogy a PDD érték (vagyis az, ami az UVA védelem erősségét jelöli, de a legritkább esetben találkozunk vele így feliratozva) akkor megfelelő, ha legalább az SPF érték egyharmada, vagy annál nagyobb – és legalább 10-es értékű, ami már az UVA sugarak 90%-át kiszűri. (Innen már gyorsan kiszámolhatjuk, hogy az elvárt minimum SPF érték a 30-as.)

Azok a fényvédők, amelyek ezt a feltételt teljesítik, tehát az UVA sugárzás elleni összetevők legalább az elvárt minimum szintet (az SPF egyharmadát) teljesítik, továbbá legalább a 370 nm-es ultraibolya sugarakig védelmet nyújtanak, bekarikázott UVA felirattal jelölhetik mindezt a flakonokon.

Ezt a logót a Cosmetics Europe szervezet alakította ki és az EU-s ajánlások szerint is javasolt a használata a megfelelő szintű tájékoztatás érdekében. A karikás UVA felirat szerepelhet az SPF érték mellett, de akár a hátoldali címkén is, elhelyezésének nincs egységesített előírása, csupán a méretét határozták meg: nem lehet nagyobb, mint az SPF érték száma. Emellett vannak olyan fényvédők, amik kiírják a pontos UVA védelmi értéket is, a Bioderma Photoderm Bronz SPF30 esetén például a leírás tetején látható: SPF30/UVA13.

Az UVA ikon mellett egy szöveges kategorizálással is találkozhatunk, ami szintén nem csak hobbiból kerül a tubusokra. A fényvédelem szintjét a számok mellett szövegesen is javasolt feltüntetni, amit egy SPF értékhez kötött, írásos skálarendszer alapján lehet megadni:

Alacsony 6, 10 SPF
Közepes 15, 20, 25 SPF
Magas 30, 50 SPF
Nagyon magas 50+ SPF

Az SPF 6-os faktornál alacsonyabb védelmet nyújtó készítmények esetén pedig egyáltalán nem javasolják a fényvédő, naptej, stb. megtévesztő kifejezéseket használatát.

A flakonokat tehát érdemes vásárlás előtt átforgatni, hogy meggyőződjünk róla, kellő mennyiségű és típusú fényvédő összetevőt tartalmaz a készítmény. Hozzá kell azonban tenni, mindezek az előírások nem törvényi erejűek, “csupán” ajánlások, amelyek a tisztességes piaci viselkedés alapját kívánják meghatározni. De mint tudjuk, az ördög nem alszik, vásárlás előtt ezért mindenképp nézzetek utána, például nálunk a Krémmánián, az adott terméknek.