Krémmánia magazin

Ismerd meg a hatását: kék agávé (x)

A kék agávé kivonata (Agave Tequilana Leaf Extract) széles körben alkalmazott természetes, növényi összetevő, amely kozmetikumok összetevőjeként számos pozitív tulajdonsággal bír. Utánanéztünk, miként használhatjuk ki a kék agávé kivonat előnyös képességeit a bőr- és hajápolás terén.

Az Agave Tequilana, vagyis a kék agávé egy Közép-Amerikában őshonos pozsgás növény, mely onnan is ismerős lehet, hogy a mexikóiak nemzeti italát, a tequilát is ebből készítik. Az ital előállításához a növény tövét használják fel, a szépségipar pedig az agávé leveleire csapott le, az azokból előállított kivonatot leggyakrabban arckrémek, testápolók, napozás utáni készítmények és hajápoló termékek összetevőjeként használják fel.

Kék agávé ültetvény (Fotó: Istockphoto)

A növénynek nagyon magas a cukortartalma, mely legnagyobb százalékban a tequilához felhasznált tőben található, azonban a levelek is jelentős arányban, akár 13%-ban is tartalmazhatnak cukorféléket. Az agávé fruktánt a szépségápolásban hidratáló, bőrpuhító, bőrnyugtató tulajdonságai miatt irritált, száraz bőrre való készítményekben szívesen használják. Adsztringes, vagyis szövetösszehúzó tulajdonságú összetevőnek számít, amely miatt anti-aging hatást is tulajdonítanak neki, de ebbéli képessége miatt pórusösszehúzó hatóanyagként is számontartott.

A hajápolás terén előnyös tulajdonsága a kék agávé kivonatnak, hogy többféle módon is elősegíti, hogy a hajszálak erősebbek, rugalmasabbak legyenek. Egyrészt annnak köszönhetően, hogy megőrzi a hidrofób (víztaszító) hatást a hajszálak felszínén, javítja azok minőségét, másrészt vérkeringést serkentő hatásával lehetővé teszi, hogy a fejbőrben a hajhagymák tápláltabbá váljanak, így pedig a növésben lévő hajszálak is erősebbek és szebbek lesznek.

Bio agávé kivonattal készült Yves Rocher hajápoló család (Fotó: Yves Rocher)

A bio kék agávé kivonat főszereplésével jelent most meg az Yves Rocher új hajápoló termékcsaládja is, melynél nem csak az összetétel, de a csomagolás szempontjából is törekedtek a környezettudatosságra. Kímélő, környezetbarát, könnyen lebomló és természetes összetevőkben magasan koncentrált formulákat alkottak, az agávé kivonat mellett pedig olyan hatékony összetevőket tartalmaznak, mint a jojobaolaj, az acai bogyó vagy a moringa kivonata. Nem tartalmaznak szilikont, nem lebomló polimereket és egyéb, környezetre káros összetevőket. A samponok és blazsamok csomagolása természetesen újrahasznosíthatók és az adalékanyagok kivéltelével 100%-ban újrahasznosított műanyagból készültek.

A cikk az Yves Rocher támogatásával készült.