Krémmánia magazin

Esti arcápolási rutin – Erre a lépésre gondoltál már?

Esti arcápoló szeánszunk állhat tíz lépésből, vagy használhatunk csak pár, jól megválasztott arcápolót, utolsó mozzanatként valószínűleg mindannyian egy jó kis arckrémmel fejezzük be a műveletet. Mindez rendben is van, létezik azonban plusz egy lépés, amire talán sokan nem gondoltatok még, de érdemes kipróbálni, ha a szépítő alvás kifejezésből szeretnétek kihozni a maximumot. Ez pedig nem más, mint a selyem párnahuzat használata.

Az elmúlt pár évben egyre többen, egyre többet foglalkoztak a valódi hernyóselyemből készült párnahuzatok vélt vagy valós jótékony tulajdonságaival, amelyek közül legnépszerűbbek a ráncosodást megelőző és a pattanások, aknék kialakulását megakadályozó hatásai.

Kérdés, mi húzódik ezen állítások mögött?

Elsőként is fontos tisztázni: a selyem nem keverendő össze a szaténnal.

A szatén egy szövési módot jelent, nem egy anyagtípust, ami készülhet hernyóselyemből (ez az amit keress) vagy szimpla poliészter műszálból is. Ez utóbbit inkább hanyagold, a műszálas anyagtól elektrosztatikussá válik a hajad, ami nem tesz jót neki, bőrödnek pedig az ég világon semmi pluszt nem tud nyújtani, sőt, könnyebben megizzadhat, befülledhet ahol hozzáér.

Ezzel szemben a hernyóselyem maga egy természetes szál, melyből tökéletesen sima és puha huzat készíthető, ami kellőképp szellőzik és hipoallergén tulajdonságú. Szokták keverni pamuttal is, de jobb, ha 100%-ig természetes hernyóselyemből készült változatot használsz.

Érzékeny bőrnek ajánlva

A pamut ágyneműhuzatok anyaga sokkal könnyebben és sokkal több arcápolót képesek magukba szívni, mint a selyemből készült változatok, amely által gondosan rétegezett szérumaink, éjszakai maszkjaink és krémjeink egy része a huzat szálai között végzi, amint az oldalunkra vagy hasunkra fordulunk.

Ennél is kellemetlenebb, hogy a napközben hajunkra rakódott szennyeződések, a ráfújt hajformázók, száraz sampon egy részével is ez lesz, plusz némi kis izzadtsággal, olajjal, amik aztán éjszakai forgolódásaink során szintén rákerülhetnek arcunkra.

Illusztráció: Istockphoto

A selyem párnahuzatok ezzel szemben valóban hozzájárulnak ahhoz, hogy az éjszakai alvás során ne érje felesleges szennyeződés, irritáció bőrünket, illetve a hidratáltságát is jobban megőrizze, tekintve, hogy sokkal kisebb mértékben “szívja el” róla a bőrápolókat. Érzékeny arcbőrűeknek mindezek miatt érdemes próbát tenni velük, nem beszélve arról, hogy sokkal lágyabb, kellemesebb érzés a bőrnek.

Egyetlen “hátránya” sajnos az ár: egy valódi selyem ágyneműhuzat-garnitúra több tízezer forintos tétel. Persze megértjük azt is, ha összespórolod egy ilyen luxusszett árát, azonban ha “csak” arcápolást segítő tulajdonságait kaamatoztatnád, találhatsz jóval elérhetőbb megoldásokat is. Most például, a karácsonyhoz időzítve, a NAAVA kozmetikai márka olyan bőrápoló csomagokat állított össze, amelyekhez valódi hernyóselyem párnakendőt adnak ajándékba, miközben magukat a bőrápolókat is célzottan valamely bőrtípusra, bőrproblémára alakították ki.

A NAAVA Skin Harmony Sweet Dreams Ajándékszett a hernyóselyem párnakendő mellett egy Bőröröm Testápolót és egy Éjjeli Megújulás Arckrémet tartalmaz.

Ráncok elleni csodaszer?

A selyem párnahuzatokkal kapcsolatban előnyként szokták felhozni azt is, hogy bőrünk kevésbé ráncosodik, ha ilyenen hajtjuk álomra a fejünket. Nos, bár konkrét kutatási eredményeket nem nagyon találni a témában, való igaz, az anyag felülete jóval simább érzetű, kellemesebb a bőrnek minden szempontból, mint egy szimpla pamut változat. Olyan érzés, minta kevésbé tapadna hozzá a bőrünk az anyaghoz; nem csúszkál rajta (ilyen furcsaságokat sok helyütt olvasni, de ez nem igaz), inkább kényelmesebben helyezkedik és bizony a luxusérzet kifejezés is gyorsan eszünkbe jut róla.

Persze, ha rigorózus oldalt/hason alvók vagyunk, csodát ne várjunk, a folyton ismétlődő gyűrődések az évek során ráncokká válhatnak, nem mindegy azonban, hogy mindez mennyi idő alatt és mennyire jelentkezik. Továbbá, ha a huzat kevésbé szívja magába a szennyeződéseket, krémmaradványokat és izzadtságot, máris előnyösebb helyzetben vagyunk minden szempontból.

A már említett NAAVA kozmetikai csomagokban található selyem párnakendő a fenti tulajdonságokon felül még praktikus is, ugyanis szalagjaival többféle méretű párnára rögzíthető, az Ikeás méretű, 50×60-as változatokhoz például abszolút ideális. A selyemkendő szépen rásimul a párnára, nem csúszik le, reggelre sem mozdul el róla.

Részletes infókat az ajándékcsomagokról itt találtok:

NAAVA Skin Harmony Sweet Dreams Ajándékcsomag »

NAAVA Argan Beauty Sleep Luxury Ajándékcsomag »

NAAVA Aqua Moments Night Spa Ajándékcsomag »

Mindhárom karácsonyi NAAVA ajándékcsomag tartalmaz egy-egy hernyóselyemből készült párnakendőt. – Aqua Moments Night Spa Ajándékszett – Argan Beauty Sleep Luxury Ajándékszett – Skin Harmony Sweet Dreams Ajándékszett

Arra persze érdemes ügyelni, hogy a selyemhuzatokat is pár naponta öblítsük ki! Ezeket a finom anyagokat nem szabad mosogépben nyúzni, elég, ha langyos vízben kiöblítjük, majd szárítógépezés nélkül, ha lehet, fektetve szárítjuk. Jó hír, hogy gyorsan száradnak, ha reggel kitisztítjuk, este már újra használhatók.