Krémmánia magazin

Te is titokban sminkelsz, mielőtt a pasid felkel?

Megdöbbentő eredményekre jutott egy kutatás, mely azt vizsgálta, mennyire vállaljuk fel smink nélküli valónkat párunk előtt.

Négy hölgyből ugyanis egy sminkkel az arcán fekszik le aludni, 60 százalék pedig fél órával előbb kel fel csak azért, hogy már sminkelt arccal köszönthesse partnerét reggel – derült ki a svéd FOREO globális, Valentin-napi felméréséből! A beauty-tech brand a kutatásban kiemelten vizsgálta, hogyan alakulnak a szépségápolási szokásaink, amikor új párkapcsolatban vagyunk.

Fotó: Getty Images/Jonathan Knowles

A 2400 fő bevonásával készült online felmérés szerint a nők elsöprő többségének (91%) 2-4 hónapig tart elég magabiztosságot gyűjteni ahhoz, hogy a smink nélküli arcát mutassa partnere felé. Negyedük bevallotta, hogy gyakran sminkkel az arcán bújik ágyba, az állandó szépség és tökéletesség illúzióját mutatva. A válaszadók 60  százaléka pedig csak azért kel korábban, hogy feltegyen egy kis sminket, mielőtt a párja felébred. A kutatás a sminkelési szokásokat is vizsgálta: a nők 56 százaléka bevallotta, hogy a hét legtöbb napján visel sminket, 60 százaléka pedig csinosabbnak, magabiztosabbnak érzi magát tőle.

Férfiakat is kérdeztek a felmérésben, meglepetésre a többségüket (96%) egyáltalán nem izgatta ez a kérdés: a válaszadók 52 százaléka számára közömbös, visel-e párjuk sminket, 44 százalékuk pedig kifejezetten azt részesíti előnyben, ha nincs a párjukon semmi festék.

Ehhez képest igencsak sokkoló adat, ami egy angol kutatásból származik: húsz férfiból egy még sosem látta partnerét smink nélkül.

Dalia Fernandez, a FOREO Termékfejlesztési Igazgatója is kommentálta a cég felmérését: ‘‘Valószínűleg minden nő tud azonosulni ezzel a problémával, hiszen egy új párkapcsolatban még erősen ingadozik az önbizalmunk szintje. Látva ugyanakkor, hogy milyen nagy arányban nyúlunk a reggeli újrasminkelés trükkjéhez, ez már erősen befolyásolhatja a bőrünk állapotát is, hiszen épp a pihentető alvást szakítjuk meg a korábban keléssel.”