Krémmánia magazin

Érkezik az első újrahasznosítható tubusú, vegán fogkrém a Colgate-től

A Colgate itthon is forgalomba hozza első újrahasznosítható tubusba csomagolt, vegán fogkrémjét. A Smile for Good elnevezésű fogkrém 99,7%-ban természetes összetevőket tartalmaz, a Vegan Society, a Forest Stewardship Council (FSC), illetve az EcoCert tanúsítványa igazolja, hogy felelősségteljesen készült, és az összetevők nagy része természetes forrásokból származik. Jelenleg két formula létezik, a Smile for Good Protection és a fehérítő hatású szódabikarbónát tartalmazó Smile for Good Whitening. A paszta nem tartalmaz nátrium-laurét-szulfátot, titán-dioxidot és szacharint sem.

Colgate Smile For Good – újrahasznosítható tubusú, vegán fogkrém

A mai tubusok többsége műanyag laminált lemezekből készül – általában különféle műanyagok kombinációjából –, vékony alumíniumréteggel körbevéve, így az anyagok keveredése miatt hagyományos módszerekkel nem alkalmas az újrahasznosításra. A Smile for Good viszont a tejes- és más műanyagpalackokhoz használt műanyagot, nagy sűrűségű polietilént (HDPE) alkalmaz, amely széles körben újrahasznosítható.

Korábban úgy gondolták, hogy a HDPE túl merev a sajtolható fogkrémtubus létrehozásához. A Colgate mérnökei kidolgozták, miként lehet a különféle minőségű és vastagságú HDPE-lemezeket laminálni és ötvözni úgy, hogy a tubus megóvja és kényelmesen nyomhatóvá tegye a fogkrémet, miközben megfelel az újrahasznosítási előírásoknak és a gyors gyártási igényeknek is. A tubust nemrégiben az Észak-Amerikában és Európában újrahasznosíthatósági normákat meghatározó két szervezet – a műanyag-újrahasznosítókat tömörítő APR és a csomagolás újrahasznosíthatóságának javítását célzó kezdeményezés, a RecyClass – is elismerte. A társaság a gyártási technológiát a többi versenytárs számára is szabadon elérhetővé teszi, hogy fenntarthatóbbá tegye az évi 20 milliárd tubus fogkrémet előállító iparágat.