Krémmánia magazin

“A lakosság sem elméleti szinten, sem a gyakolatban nem szán sok időt arcbőrének tisztítására” – Szerinted melyik ország ez?

Azt gondolhatnánk, arcot mosni mindenki tud, de sajnos ez tévedés. Sokak számára nem egyértelmű, milyen lemosó passzol adott bőrtípushoz, miért felejtős a szappan vagy mondjuk mit jelent a pH érték. Hogy mennyire sokaknak, arról egy nagyon érdekes kutatási anyag készült.

arctisztitas
Fotó: Getty Images

A CeraVe megbízásából az Ipsos piackutató cég végzett el egy kutatást 11 országban, országonként 500 résztvevővel, akik 18-60 év közötti férfiak és nők voltak, reprezentatívan képviselve országuk lakosságát. Ebből kiderült, hogy jóval többen gondolják úgy, megfelelő következetességgel tisztítják arcukat (70%), mint ahányan valóban úgy is cselekszenek (44%), de más tanulságos infókat is találtunk a tanulmányban, melyekről úgy gondoltuk, számotokra is érdekesek lehetnek.

Nem csak azok voltak meglepően magas arányban, akik nem megfelelő következetességgel tisztították arcukat (helyes válasz: napi kétszer), a válaszadók 37%-a azzal sem volt tisztában, mi a “kiegyensúlyozott pH” fogalma, 40%-uk pedig nem tudta pontosan, milyen számára a legmegfelelőbb készítmény.

És most kezeket fel hölgyek, hányan ismernek a párjukra? A férfiak 40%-a csak vízzel tisztítja az arcát, 27%-uk pedig úgy véli, hogy az esti lefekvés előtti arctisztítás egyáltalán nem lényeges.” – derül ki a tanulmányból. Gyorsan hozzátennénk, nekünk nőknek is van még mit tanulni. Annyiszor olvasni mindenfelé az intelmet: “a sminket MINDIG mossuk le este, lefekvés előtt!”, mégis, a nők 60%-a a felmérés szerint simán nyugovóra tér sminkben, még akkor is, ha tudja, ez nem jó ötlet, 56%-uk pedig a sminkecset tisztaságára sem ügyel kellőképp.

Érdekes volt olvasni, hogy milyen nagy arányt képvisel a másik véglet is: a kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 30%-a a szükséges napi két alkalomnál is többször tisztítja meg az arcát, vagyis túltisztítja azt, ami szintén nem tesz jót az arcbőrnek.

megfelelő arctisztítás
Fotó: Getty Images

Országok és szokások

Meglepő eltéréseket mutattak be az egyes országok között, és e ponton nagyon sajnáljuk, hogy Magyarországon nem végezték el a felmérést, kíváncsiak lettünk volna rá, hogyan szereplünk nemzetközi összehasonlításban.

Kiderült azonban, hogy a franciák, a spanyolok, a lengyelek, a mexikóiak, illetve az oroszok is megfelelő módon ápolják bőrüket, ellenben nincsenek tisztában a bőrbarrier kulcsfontosságú szerepével. A lengyelek pedig gyakran túl sokszor is tisztítják az arcbőrüket (akár napi 3 alkalommal).

A brazilok és a németek tudatában vannak a kiegyensúlyozott pH-érték fontosságával, azonban arcuk tisztítása során mégis csupán kéziszappant, vagy egyszerű tusfürdőt használnak. 

Thaiföldön, Amerikában és Ausztráliában elméletben mindent tudnak a válaszadók, azonban a gyakorlatban ezt szinte sosem tartják be.

Az Egyesült Királyságban az egyik legrosszabb a helyzet, ahol a lakosság sem elméleti szinten, sem a gyakolatban nem szán sok időt arcbőrének tisztítására. Ejnye.