Krémmánia magazin

Purito-botrány: az Incidecoder szerint nem valós a fényvédőjük SPF értéke

Két európai labor is arra a megállapításra jutott, hogy a Purito Centella Unscented Sun fényvédő a ráírt SPF 50-es érték helyett csupán SPF 19-s fényvédelmet biztosít. – a hír az Incidecoder oldalán robbant, nem átvett infóként, Rácz Judit, az Incidecoder (és a Krémmánia) alapítója végeztette el a vizsgálatokat.

Kérdésessé vált a Purito népszerű fényvédőjének SPF védelme
Kérdésessé vált a Purito népszerű fényvédőjének SPF védelme

A hír hallatán nagyjából a földig esett le mindenkinek az álla a beauty-világban, reagált rá a LabMuffin, és Hyram is, és vélhetően a Krémmániás közösségben is sokan lesznek legalább annyira csalódottak mint mi, hisz a Purito fényvédője szuper népszerű lett az elmúlt időszakban, nem is oly régen pedig még mi is azon örvendeztünk, hogy kijött a fényvédőjük mellett más termékeiknek is az illatanyagmentes változata. De ezek után mégis, hogy bízzunk bennük?

purito fényvédő instagram
A Purito fényvédője itthon is az egyik legnépszerűbbnek számított az elmlt időszakban. Eddig. (Fotó: Instagram/Purito Official)

Mint az Incidecoder oldalán is olvasható,  Judit bő egy évvel ezelőtt kezdett bele egy fényvédő kidolgozásába Geek & Gorgeous márkája számára, nyilván azzal a céllal, hogy kellően könnyed, megfelelően magas fényvédelmet biztosító készítmény legyen, olyan modern fényvédő összetevőkkel mint az Uvinul A, T and Tinosorb S, e tekintetben pedig a Purito terméke tökéletes példának bizonyult. Volna.

Csakhogy, gyanús lett, miként lehet extra kevés (típusú és mennyiségű) fényvédő összetevővel extrán magas fényvédelmet biztosítani, úgy, hogy még kellemes is legyen használni.

Elsőként csak a BASF fényvédő ellenőrző rendszerében nézett utána a készítménynek, mely 10.3-as SPF értéket adott ki – szemben a márka által állított SPF 84,5-el. Végül, a szakma elismert szakértőivel való konzultációkat követően Judit úgy döntött, európai laborokba is elküldi kivizsgáltatni a terméket (konkrétan a Purito Centella Unscented Sun-t), elsőként a lengyen Ita-Testhez, ahonnan egy in vitro teszt eredményeként 15.8 SPF értéket kaptak. Hozzá kell tenni, hogy a labort se befolyásolják semmilyen módon, a fényvédőket áttöltötték mindenféle jelzés nélküli tégelyekbe.

Az in vitro teszteknél megbízhatóbbak az in vivo tesztek, ezért rendeltek egy tíz fővel végzett, az ISO 24444 szabványnak megfelelő vizsgálatot is, amely valamivel jobb, SPF 19-es értéket adott.

Ennél azonban még nem állt meg a vizsgálatok sora, bizttos ami biztos, a németországi proDerm-nek is elküldték a fényvédőt egy ötfős in vivo tesztelésre, azonban sajnos ez sem hozott más eredményt: SPF 19,2-t kaptak válaszként.

Mit tehetünk mindezek után mi, a márka (eddigi) lelkes vásárlói? Jó kérdés. Elsőként is érdemes lesz megvárni a Purito válaszát, ami úgy gondoljuk, elkerülhetetlen lesz, és akár azt is remélhetjük, amit Judit is írt, hogy az eredményeket látva más szakmabeli is végeztet hasonló vizsgálatokat, hogy még tisztább, még érthetőbb legyen a kép. Addig is pedig – biztos ami biztos -, kezeljük úgy a fényvédőt mint ami csak SPF 19-es védelmet nyújt.