Krémmánia magazin

A Gazdasági Versenyhivatal megtiltotta a BrightWhite fogfehérítő reklámozását

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – a fogyasztói károk megelőzése érdekében – vizsgálatának lezárultáig ideiglenesen megtiltotta a BrightWhite otthoni fogfehérítő rendszer népszerűsítését, valamint helyreigazítást rendelt el a terméket reklámozó influenszerek közösségi oldalain. – olvasható a GVH honlapján.

A hatóság tavaly év végén indított vizsgálatot a BrightWhite otthoni fogfehérítő termékcsalád forgalmazóival szemben, miután feltételezhető volt, hogy a márka reklámgyakorlata több szempontból is megtéveszti a vásárlókat.

Mint azt a GVH írta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ forgalomból kitiltottként tartja nyilván a márka egyik termékét ugyanis “a termék dokumentációja hiányos, így nem zárható ki, hogy az európai ágazati normák által tiltott anyagot tartalmaz.”

fogfehérítés
Illusztráció: Getty Images

Időközben a márka is megszólalt az ügyben, közösségi média oldalán az alábbiakat írta:

„Szeretnénk tisztázni a kedves vásárlók felé a mi álláspontunkat is az ügyről. Nem kell mindent elhinni, ami a médiában van! Első sorban a BrightWhite egy biztonságos termék volt és most is az, semmilyen egészségkárosító hatása nincs! Aki ismeri a terméket és használta jól az utasításokat megfelelően betartva az tudja, hogy a BrightWhite egy hatásos termék.

Az igazság az, hogy Önöktől (GVH-tól) tudtuk meg 2020.december 22.-én, hogy a BrightWhite fogfehértő rendszer még mindig tiltás alatt áll. Ahogy ezt igazolja az Önök (GVH) által is ismeretes folyamat, miszerint 2020. december 22.-én azonnal megkerestük az OGYEI-t, hogy miért van még mindig kivonva a forgalomból a termék. Mi a tiltást követően azonnal cselekedtünk és cseréltük a 2020. június 30.-nappal betiltott összetevőjű gélt (amivel semmi probléma nem volt az elmúlt 8 évben). Erről nyilatkozatot is küldtünk az OGYEI-nek. Mindezidáig semmi reakció nem volt az Ő részükről. Így jogosan hittük azt, hogy minden rendben van, mert cseréltük a régi betiltott gélt. Ahogy ott is lenyilatkoztuk: Azonnali hatállyal eleget tettünk a döntésnek és nem forgalmaztuk tovább azt az összetevőjű gélt, amit az OGYEI megtiltott. Az ÚJ Sodium Percarbonate fehérítő gélnek (2020. augusztus 01. óta ezt a gélt forgalmazza cégünk) a javított dokumentációja jelenleg készítés alatt áll, ami kb. 15 napon belül benyújtunk az OGYEI-nek és a Tisztelt GVH-nak is.

A termékünk jogszerűen volt forgalomban 2013 óta egészen 2020.június 30.-ig semmi probléma nem volt a termékkel, többszöri hatósági ellenőrzés után sem. Az az állításuk, miszerint ebben a részben sértettük a törvényt és megtévesztettük a fogyasztókat nem igaz! Termékünk forgalmazását 2013-ban teljesen jogszerűen kezdtük meg. Hangsúlyozom, a mi cégünk volt, aki elsőnek ilyen jellegű terméket kínált a piacon otthoni fogfehérítésre. Elsőnek a forgalmazás megkezdése előtt megcsináltattuk a CPNP regisztrációt is. Amiben benne szerepel, hogy a termék megfelel a 1223/2009/EK rendeletnek. Volt már 4 éve Népegészségügyi ellenőrzésünk, akkor bemutattuk a termék CPNP regisztrációját és mindent rendben találtak.”

A Gazdasági Versenyhivatal azonban úgy találta, hogy a termék reklámozása a jogerős közegészségügyi hatósági eltiltást követően is igen aktív, ami a vásárlók széles körét veszélyezteti. „A hatóság ezért – ideiglenes intézkedésként – eljárásának befejezéséig a kereskedelmi gyakorlat megtiltása mellett döntött. A GVH ideiglenes intézkedése a BrightWhite otthoni fogfehérítő rendszer népszerűsítésének befejezésére kötelezte a termékcsaládot forgalmazó cégeket, valamint a reklámok közzétevőit. A magyar versenyhatóság emellett – az érintett közvetítő ügynökségek kötelezésével – helyreigazító tájékoztatás közzétételét rendelte el azon influenszerek közösségi csatornáin, akik a forgalmazás megtiltását követően részt vettek a termék reklámozásában.”