Krémmánia magazin

A Purito beszünteti a fényvédők gyártását, tényleg hamis volt az SPF jelzés a termékeken

A Purito honlapján és közösségi média felületein tette közzé a hírt, miszerint a fényvédőiken feltüntetett SPF faktorszám valóban nem felelt meg a valóságnak, így azonnali hatállyal beszünteti azok gyártását.

Purito update

A botrány még múlt év decemberben robbant ki, mikor az Incidecoder két európai laborban is bevizsgáltatta a Purito Centella Unscented Sun fényvédőt, amik alapján kiderült, a ráírt SPF 50-es érték helyett csupán SPF 19-s fényvédelmet biztosít. A hír futótűzként terjedt, és természetesen a márka is azonnal reagált rá: saját viszgálatokat indított, három fényvédőjüket pedig kivonták a forgalomból, mi több, pénzvisszatérítést is felajánlottak a vásárlóknak.

Vizsgálataik hivatalos eredményére azonban mostanáig várni kellett. Mint a márka közleményében olvasható, bár a helyi hatóság engedélyezte a fényvédőket, az általuk elvégeztetett független vizsgálatok alapján kiderült, azok SPF értéke valóban nem akkora, mint azt  beszállítójuk állította.

Azt sajnálatos módon nem kötötték a nagyközönség orrára, hogy pontosan mennyivel maradt az SPF50-es érték alatt a valós, ami fájóan hiányzó pontja a bejelentésüknek.

Mint írják, sosem állt szándékukban becsapni vásárlóikat, amit akár el is hihetünk, másrészt azonban mi, vásárlók a márkával állunk kapcsolatban, nem dolgunk azt firtatni, vajon a készítményt kivel, milyen szerződés keretében, hogyan állítja elő. Így azzal takarózni, hogy “ők azt hitték”, a gyártó őket is becsapta, piaci alapokon meglehetősen visszás. Nekik tudniuk kellene, milyen szintű, típusú és mennyiségű vizsgálat az, ami alapján egy fényvédőről meghatározható az SPF érték. Ki tudja, talán a hatósági szabályozás jóval lazább annál, mintsem ilyen ferdítésekre fény derüljön. Nem tudhatjuk, nem is kell tudnunk. Egy márkának azonban, ami világszerte árulja a termékeit, igen.

Mindazonáltal a Purito most beszüntette minden fényvédője gyártását és mint írták, azonnal nekiálltak új formulák kifejlesztésének, amiket majd – tanulva az esetből – két független laborral is bevizsgáltatnak mielőtt forgalomba hoznák őket, valamint rendszeresen véletlenszerű teszteléseket is végezni fognak, hogy ellenőrizzék termékeik minőségét.

A Purito közleménye fényvédőivel kapcsolatban.
A Purito közleménye fényvédőivel kapcsolatban.