Krémmánia magazin

Cruelty free lesz Kína! Mentesíti a külföldi kozmetikai márkákat az állatkísérlet kötelezettsége alól

A Business of Fashion oldalán jelent meg a hír, miszerint május 1.-től a Kínába importált kozmetikumokra nem vonatkozik az állatksérlet kötelezettsége. Amerika után Kínában vásárolnak a legtöbb kozmetikumot a világon, a lazítással óriási piac nyílik meg számos cruelty-free márka számára.

A Kínában gyártott kozmetikumok már 2014 óta mentesültek a kötelezettség alól, és mint ahogyan arról mi is hírt adtunk, az év elején érték el a francia márkák elsőként, hogy némi előzetes papírmunka árán állatkísérletek nélkül értékesítsék a kínai piacon termékeiket. Most pedig úgy tűnik, a lehetőséget kiterjesztik minden más származási országú márkára is.

A legtöbb márka számára eddig a webshopjukon keresztül zajló nemzetközi értékesítés állt rendelkezésre (már ha ragaszkodtak a CF minősítéshez, illetve nem rendelkeztek saját gyárral Kínában), esetleg a Szabadkereskedelmi Zónákban tarthattak fenn ehhez raktárakat, ezentúl azonban bármelyik kínai üzletben, drogériában, illetve kínai webshopban jelen lehetnek.

Cruelty free márkák (egy része) a Krémmánián
Cruelty free márkák (egy része) a Krémmánián

Az életbe lépő szabályozások szerint azok mentesülnek az állatkísérlet kötelezettsége alól, amik:

  • a származási országban kiadott, megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek,
  • nem gyerekek és csecsemők számára készült termékeket kívánnak értékesíteni,
  • a termékek nem tartalmaznak olyan nyersanyagot, mely nem szerepel a Kínában jóváhagyott nyersanyagok listáján, valamint
  • sem a kérvényezővel, sem kínai képviselőjével, sem pedig a gyártójával szemben nem indítványoztak hatósági felülvizsgálatot

Forrás: Business of Fashion