Krémmánia magazin

Omegablue – melléktermékből készül az aktív összetevő

A növényi eredetű összetevők nagy népszerűségnek örvendenek, közülük mutatunk be picit közelebbről egyet, melyről könnyen lehet, hogy egyre többet fogunk hallani. Az Omegablue összetevőről van szó, vagyis az Vaccinium Myrtillus Seed Oil néven futó komponensról, ami nem más, mint a fekete áfonya magjának kivonata.

Illusztráció: Meli Di Rocco Pexels

A gyümölcs magjának különlegessége, hogy nagy százalékban tartalmaz linolsavat, és omega-3 zsírsavat, ráadásul a bőr számára megfelelő arányban. A linolsav, más néven omega-6 zsírsav a bőr felső rétegében is megtalálható összetevő, és fontos szerepe van a bőr természetes védőrétegének  fenntartásában. Gyulladáscsökkentő hatása révén a pattanásokkal küzdők számára is hasznos összetevő, valamint folyékonyabbá teszi a sébumot (faggyút), ami így kisebb valószínűséggel tömíti el a pórusokat. Mi több, egyes tanulmányok szerint jelentős mértékben képes csökkenteni a pigmentfoltok méretét és súlyosságát is. Az omega-3 zsírsav többféle növényi kivonatnak is alkotóeleme, amit gyulladáscsökkentő és a bőr immunrendszerét szabályozó összetevőként használnak a kozmetikumokban. Elősegíti a bőr természetes védőrétegének fenntartását, és nyugtató hatása is van.

Omegablue (Fotó: Facebook/discovergivaudan)

Bár az összetevő már régóta ismert, most ismét a figyelem középpontjába került, gyártója, a Givaudan Active Beauty ugyanis kidolgozta a módját, miként lehet az élelmiszeripari felhasználása során keletkező melléktermékből előállítani ezt a bőr számára hasznos, antioxidáns ősszetevőt. Az Omegablue komponens így a fenntarthatósági szempontok szerint is pozitív megítélés alá esik, miközben a vizsgálatok alapján 20%-os arányban tartalma linolsavat és omega-3 zsírsavat, így bőrszárazság, bőrirritáció esetén valóban segítségünkre lehet.

Kozmetikumok a Krémmánián, amik tartalmaznak fekete áfonya mag kivonatot

Erboristica Trico Bio Anti-Frizz Sampon Omegablue áfonya olajjal

bareMinerals Oil Obsessed Total Cleansing Oil

Estée Lauder Advanced Night Repair Recovery Mask-In-Oil

Mossa Hidratáló Nappali Krém Áfonyával és E-vitaminnal