Krémmánia magazin

Parfüm és torta – Minya Viktória és Palágyi Eszter újra közösen alkotott

Különleges illatot alkotott Minya Viktória parfümőr, a Nour – Art of desserts tortájához készített parfümöt, hogy az ízélmény még teljesebb legyen a süteményt megkóstolók számára. A parfüm a Nour Signature tortához készült, melynek megalkotásában Palágyi Eszter Michelin-csillagos Chef is részt vett, kettejüknek pedig már nem ez az első közös munkája. Minya Viktóriát a parfümkészítés folyamatáról kérdeztük.

Minya Viktória x Nour Art of desserts (Fotó: Nour – Art of desserts)

Hogyan zajlik a parfümalkotás folyamata, ha egy konkrét ételhez, jelen esetben egy tortához készül az illat? Hogyan fordítod le az ízélményt illatélménnyé? 

Nagyon prózai volt az előkészület, egész egyszerűen megillatoltam és megkóstoltam a tortát. Már több mint tíz éve dolgozom orrként, így természetesen azonnal összeállnak a hozzávalók a fejemben (vagy mondhatjuk úgy is, az orromban). Egy ilyen különleges projektnél, mint ez a torta, különösen egyszerű dolgom volt, hiszen a hozzávalók látványa is segít. Ennek a tortának alapélménye a pirított mogyoró és a sós karamella játéka, ezeket a jegyeket akartuk az illatnál is, hogy domináljanak.

Palágyi Eszterrel 2019-ben, a Costes számára készült első alkalommal közös illatuk, akkor szintén a chef desszertkölteményeihez készítettek parfümöket: a Costes Lépesméz desszertjéhez a Nid D’Abeille Zesté fantázianevűt, a somlói galuskához a Chocolat au Rhum megnevezésűt, míg az étterem almás pitéjéhez az Infusion à la Vanille illatot.

A torta látványnak sem utolsó, ez inspirált téged a parfümkészítés során?

Abszolút. Engem már évek óta lenyűgöz Eszter munkája, az egyik legkreatívabb ember, akivel valaha dolgoztam, nem túlzás azt mondani, hogy néha úgy érzem: együtt szárnyalunk.

Minya Viktória x Nour Art of desserts (Fotó: Nour - Art of desserts)
Minya Viktória x Nour Art of desserts (Fotó: Nour – Art of desserts)

Mennyire kaptál szabad kezet Palágyi Esztertől, illetve mennyiben teljesen közös munka a parfüm kidolgozása?

A torta ízvilága, illata, és az, hogy kifejezetten arra szántuk, hogy az illatélmény megkoronázza magát a kóstolás élményét, eléggé behatárolták, milyen lesz maga a parfüm. De ettől függetlenül imádtam minden percét az alkotásnak, nem panaszkodom.

Milyen illatjegyek alkotják a parfümöt?

Pörkölt mogyoró, sós karamella, csokoládé és vanília.

Minya Viktória x Nour Art of desserts (Fotó: Nour - Art of desserts)
Minya Viktória x Nour Art of desserts (Fotó: Nour – Art of desserts)

Hol, mikortól szagolhatja meg a nagyközönség a parfümöt?

A parfüm kizárólag a Nour – Art of desserts vásárlóinak van fenntartva, azon belül is azok kapják meg, akik ezt a Nour Signature tortát vásárolják meg. A parfüm nagyon népszerű a vendégek körében, de az alap koncepció az, hogy a parfüm és a torta egyidejű “kóstolása” felerősíti az ízeket és aromákat, ezzel egy, a világon egyedülálló, mindent elsöprő élményt ajándékozva a vásárlóknak.