Krémmánia magazin

A botoxos ajaknagyobbítás az új TikTok divat, megkérdeztük a plasztikai sebészt, mit várhatunk tőle

Az ajakfeltöltés már smafu, újabban a felsőajkak részleges bénításával nagyobbra varázsolt szájak a divatosak, a TikTokon legalábbis egész tárházát találjuk a kezelés nevére hallgató Lip Flip videóknak. A #lipflip hashtag már jócskán elhagyta a 64 millió megtekintést is, kíváncsiak lettünk rá, mit gondol róla a szakorvos.

A Lip Flip a legújabb TikTok őrület
A Lip Flip a legújabb beauty őrület a TikTokon. – Fotók: TikTok

Mi az a Botox Lip Flip?

Egy botox injekcióval kialakítható, teltebb felsőajkat eredményező eljárás, ami alapvetően az ínymosoly problémáján próbál segíteni, bár a TikTok videók alapján egyáltalán nem csak azok veszik igénybe, akiket ez érint. Ínymosolynak hívjuk, ha felső ajkunk mosolygáskor nagyon elvékonyodik, és egyúttal a felső ínyt is látni engedi. A beavatkozás során ugyanolyan botoxos injekciózást végeznek, mint általában a ránctalanító hatású kezelések esetén, azonban jóval kisebb mennyiséget juttatnak az érintett szájizmokba. A cél, hogy a felsőajaknál lévő szájizmokat valamelyest ellazítsák, így mosolygáskor az ajak bőre jobban kiforduljon, vastagabbnak hasson.

@beautybydrkay

Lip flip for a gummy smile! ☺️💕 ##beautybydrkay ##foryoupage ##foryou ##fyp ##lipflip ##lipfiller ##gummysmile ##lipfillercheck ##plasticsurgery

♬ just the two of us - favsoundds

Az Amerikában felkapottá vált beavatkozás különösen a fiatalok körében lett népszerű, egy egészen egyszerű oknál fogva: töredékébe kerül az átlagos ajakfeltöltéseknek. A Glossy egy amerikai szépségklinika árait hozta példaként, ahol az ajakfeltöltés 750 dollár (kb. 228 ezer forint), a lip flip kezelés 150 dollárba (kb. 45 ezer forintba) kerül. Az eredmények pár napon belül kezdenek látszódni, és 3-4 hónapig tart a hatásuk.

@yeastie2.0

buyer beware lmao ##lipflip ##botox ##botoxlipflip ##fyp ##TheWildsChallenge ##Catchphrases ##OOTD ##foryoupage

♬ original sound - S

A valóság azonban ezúttal sem olyan csilli-villi, mint ahogyan azt a TikTok videók mutatják

Megkérdeztük dr. Kárász Tamás plasztikai sebészt a beavatkozásról, aki elmondta, „akire az ínymosoly (gummy smile) jellemző, annak jó lehet ez a kezelés, a döntő többség számára azonban legalább annyit ront az összképen, mint amennyit javítani tud. Az eredménnyel ugyanis együtt jár az is, hogy a külső, úgynevezett white lip rész (közvetlenül az ajak fölötti, bőrszínű sáv) az izomlazítás hatására megnyúlik, ez pedig épp az öregedés jele szokott lenni. Akinél nagyon rövid a white lip, annak jó lehet ez a kezelés, de a legtöbb embernek nem ilyen, ezért inkább rosszabb eredménnyel jár, még ha az ajakvastagító hatást el is érjük vele.” A szakorvos elmondta, a fentiek miatt a kezelés csak a fiatalok, tizen-huszonévesek számára lehet megfelelő, a nagy átlag számára nem javasolja. „Inkább csak marketingfogásnak tartom, az eredmény közel sem hasonlít arra, mintha ajakfeltöltést végeznénk. Az alsó ajakkal például semmit sem csinál. Az árát tekintve valóban kedvezőbb, nagyjából ötöde egy ajakfeltöltésnek, de eredménye is ehhez mérhetően jóval csekélyebb.” Mint az orvos is felhívta rá a figyelmet, az ajakvastagítás ráadásul csak mosolygáskor látszik, ha egyáltalán olyan az ajakformánk, hogy látszódni tud.