Krémmánia magazin

Mindent az anti-aging arcápolásról (x)

Az anti-aging arcápolást nem érdemes a negyvenes éveink utánra száműzni, sokkal szebb, látványosabb eredményeket érhetünk el, ha már huszonévesen tudatosan ápoljuk bőrünket, és odafigyelünk életvitelünkre is. Hogyan kezdjünk neki mindennek? Milyen készítményeket használjunk, és mit tegyünk, ha már elröppentek a húszas éveink? Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, a Diadermine arcápolási márka szakértőjének segítségével.

„Soha ne azt várjuk el a krémektől, hogy este felkenve reggel 10 évvel fiatalabban ébredünk fel. A ránctalanító, bőrmegújító hatásuk csak akkor tud kiteljesedni a kozmetikai készítményeknek, ha tudatosan felépített rutin keretében, időben elkezdjük alkalmazni a megfelelő hatóanyagtartalmú készítményeket, és figyelünk bőrünk és szervezetünk egészségére és életmódunk is megfelelő.” – mondta a bőrgyógyász.

Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, a Diadermine arcápolási márka szakértője
Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, a Diadermine arcápolási márka szakértője

Anti-aging életmód

Az öregedés egy fiziológiás, természetes folyamat, mely összhangban van a szervezet működésében a kor előrehaladtával bekövetkező változásokkal, ám a bőr helyzetéből adódóan itt nyilvánul meg először és leglátványosabb módon. Mint Dr. Kriston Renáta elmondta, az anti-aging medicinában a legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, mind az egészség megőrzése, védelme, mind a bőröregedés esetében. Ezért is nagyon fontos, milyen életmódbeli szokásaink vannak, és miként ápoljuk bőrünket már fiatal korban.

„Nézzünk néhány tényezőt részletesebben, kezdjük a dohányzással. A dohányzás önmagában is öregíti a bőrt a szabad gyökök számának látványos emelésével, ami végeredményben a bőr idő előtti ráncosodását eredményezi.”

Nagyon fontos tényező az antioxidánsokban gazdag táplálkozás is. A doktornő szerint „ezt elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből tudjuk biztosítani. Ilyen jól ismert antioxidáns a C-vitamin, vagy az E-vitamin, de a bőr védelme szempontjából különös jelentőséggel bírnak a karotinoidok: az A-vitamin és a béta-karotin is. A likopin átfogó sejtvédő és DNS-védő hatással rendelkezik, a flavonoidok pedig igen széles körű kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek. Érdemes még megemlíteni a glutationt és a szelént is, mindkettő főszerepet játszik a bőr szépségének megőrzésében.”

Korunk versenyorientált, fogyasztói társadalmában a stressz az egyik legjelentősebb öregítő faktor, ezért nagyon fontos, hogy mentális egészségünkre is odafigyeljünk. A túl gyors és jelentős súlyvesztésről is megállapították, hogy  nemcsak az egészségnek, de a megjelenésnek sem kedvez – mondta el a doktornő. – Természetesen nem tanácsolnám, hogy a fiatalos megjelenés érdekében gyarapítsuk súlyunkat, ám a megfelelő volumenizáltság fiatalítja az arcot.”

„Ne feledkezzünk meg a pihenés, az alvás fontosságáról sem. Ez az állapot egy mélyrelaxáció, mely során a szervezet is regenerálódik, mentesül a külső környezeti stressztől és káros tényezőktől, keringése, oxigénellátása optimalizálódik. – javasolja a bőrgyógyász.

Az anti-aging bőrápolás lépései

1. Arctisztítás

A bőrápolás alapja a rendszeres, a bőr jellegéhez alkalmazkodó tisztítás. Ehhez ismernünk kell bőrtípusunkat, bőrünk érzékenységét, valamint a bőrünket érő külső környezeti és belső hatásokat. A rosszul megválasztott ápoló és tisztító készítmények sokat árthatnak a bőrnek, irritáció, allergia forrásai lehetnek.

„Mivel bőrünk az évek múlásával egyre érzékenyebbé válik, a tisztításához mindenképpen kímélő anyagokat javaslok. Figyeljünk az alkalmazott készítmény pH értékre, s ne alkalmazzuk gyakrabban, mint azt bőrünk megkívánja, mégis a tisztítás alapos, de kíméletes legyen” – javasolja a bőrgyógyász.

Normál, egészséges bőr esetén a tiszta vizes lemosást kiegészíthetjük természetes alapú, illatosító anyagtól mentes arctisztítóval, lemosó tejekkel, gélekkel, olajakkal. Az alkoholtartalmú arcvizek szárító hatásuk miatt kerülendők.

2. Tonizálás

A tonerek segítenek a bőr pH-értékét az enyhén savas irányba visszaállítani, ami segíti a sorban következő arcápolók hatékonyságát is. Ezen felül a mai tonikok alapvetően egy plusz hidratálást nyújtó, könnyed készítménynek számítanak, amiket használhatunk az arcápolási rutin más pontján is, a szérumok után, a hidratáló krém előtt is.

3. Hámlasztás

A szépség és a jó megjelenés alapja a megfelelően hidratált bőr. Ahhoz, hogy a hatóanyagok optimális felszívódása biztosított legyen, időnként a felső, elhalt hámsejteket el kell távolítani. Ezt a doktornő javaslatai alapján elvégezhetjük rendszeres otthoni hámlasztással, vagy professzionális körülmények között microdermabrasio, peelingek illetve lézeres finomhámlasztás segítségével is.

Az otthoni arcápolási rutinunk hasznos tagjai lehetnek a kémiai hámlasztók, melyek közül anti-aging szempontból az AHA hámlasztókat érdemes bevetni, ugyanis segítik a pigmentfoltok halványítását, csökkentik a bőr fakóságát, élettel telibb lesz, és a kollagántermelés serkentésével a ráncok halványításában is segítségünkre lehetnek.

4. Arcpakolás

Dr. Kriston Renáta azt javasolja, időnként, nem többször, mint heti 2 alkalommal, kényeztessük magunkat arcpakolással. Az életkortól és a bőr típusától, problémáitól függően célunk az arcpakolással lehet a bőr tisztítása, frissítse, feszesítése, illetve a megnyugtatása.

5. Szérum

Anti-aging szempontból a retinoidos szérumok megkerülhetetlenek, amiket már húszas évekinktől érdemes beépíteni arcápolási rutinunkba. Túlzásba azonban ne essünk, mindig gyengédebb típussal kezdjünk és csak heti 1-2 alkalommal használjuk.

A másik anti-aging csapatot a táplálkozásnál már említett antioxidánsok adják, amiket bőrápoló hatóanyagként krémek, szérumok összetevőjeként is érdemes bevetni. A C- és E-vitamin, a béta-karotin, a glutation, a zöld tea vagy a Q10, a resveratrol és az astaxanthina is ide sorolható, egy-egy jól megválasztott antioxidánsokban gazdag szérum napi használatával sokat tehetünk bőrünk feszességének, szépségének a megőrzéséért.

A hidratáló összetevőkről sem érdemes megfeledkezni, természetes hidratáló faktorok (NMF) és lipidek intenzív pótlásával hozzájárulhatunk a bőr egyensúlyának helyreállításához. A hialuronsav is egy ilyen, bőrben is megtalálható természetes hidratáló elem melynek kiváló vízmegkötő képessége van, saját súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni. A kozmetikumokban alkalmazva a hialuronsav képes vizet beszívni a bőrbe, ami a bőr kitelítődését, és ezáltal a ráncok csökkenését eredményezi. A Diadermine Lift+ Botology ráncfeltöltő szérumban is megtaláljuk a hialuronsavat, valamint értékes, növényi hatóanyagokat, melyek segítik, hogy a bőr rugalmasabbá váljon.

Különleges bőrazonos összetevők és sejtkommunikációt elősegítő faktorok segíthetik a kozmetikumok ápoló és anti-aging hatásának kiteljesedését. Ezek közül kiemelkednek a peptidek, melyek olyan, különböző számú aminosavból felépülő hatóanyagok, amelyek képesek fokozni a kollagéntermelést, akár botox-szerű hatás megalapozásában is lehet szerepük, illetve pigmentfoltot is halványíthatnak.

6. Hidratáló krém

„Egy bizonyos életkort követően az óvintézkedéseken túl gondoskodnunk kell a bőr kiegészítő, külső-belső regenerálásról és táplálásáról is. Jó választás lehet erre a hialuronsavval ellátott, normál, száraz és érzékeny bőrre kifejlesztett Diadermine Lift+ Super Filler ráncfeltöltő nappali és éjszakai arckrém duó,  mely segít feltölteni, kisimítani a ráncokat. 40 éves korig az arctisztításon, a hámlasztáson, valamint a fényvédő készítményen túl a hidratáló krémek adják az arcápolás alapját, amelyek hatékonyságát célzott hatóanyagú szérumokkal javasolt kiegészíteni. 40 és 55 éves kor között már a hidratáló krémek és olajok, valamint a táplálóbb, zsírosabb krémek is szükségessé válhatnak. 55 éves kor felett pedig már a liposzómás hidratáló krémeké, valamint a vérkeringést fokozó, regeneráló hatású készítményeké lesz a főszerep.” – javasolja a bőrgyógyász.

Diadermine Lift+ Super Filler ráncfeltöltő nappali és éjszakai arckrém 
Diadermine Lift+ Super Filler ráncfeltöltő nappali és éjszakai arckrém

7. Fényvédő

„Nem lehet eleget hangsúlyozni a fényvédelem fontosságát. Nemcsak bőrünk egészsége szempontjából (főként a daganatos megbetegedések megelőzése miatt), hanem bőrünk fiatalossága szempontjából is elengedhetetlenek – hívja fel rá a figyelmet a doktornő. – A ráncok 80 százalékáért a napsugárzás felel, ami igazi kollagéngyilkos, és rendkívüli módon kiszárítja a bőrt. Ezért az év 365 napján javasolt megfelelő  fényvédelem a bőrünknek, amelyet nagyon kényelmes módon adnak meg számunkra azok a nappali ápoló, tápláló krémek, amelyek faktoros védelemmel is rendelkeznek.”

A reggel arcápolási rutinunk záró lépéseként mindig használjunk legalább SPF 30-as, széles spektrumú fényvédő krémet minden nap. Erre kiváló lehet a Diadermine Age Supreme Expert Rejuvenation nappali arckrém SPF 30 fényvédővel, mely nemcsak a megfelelő fényvédelemről, de a bőr hidratálásáról is gondoskodik.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kozmetikumainkat az összetevőlista ismeretében válasszuk ki – tanácsolja a doktornő. – Ezt a doboz hátoldalán találjuk meg, és mindig csökkenő sorrendben sorolják fel az összetevőket. Érdemes azonban tudni, hogy van olyan hatóanyag, amelyből nagyon kis mennyiség is nagyon aktív, ilyen például a retinol, ami már 1 százalékos koncentrációban is nagyon erős. Azonban ha argánolajos, vagy aloe verás készítményt keresünk, ezeknek az összetevőknek a lista elején kell lenniük, hogy hatékonyak legyenek. Lehetőség szerint kerüljük az alkoholokat, azok szárító hatásuk miatt, valamint a mesterséges és természetes illatanyagokat is, melyek irritációt, allergiát eredményezhetnek.”

Anti-aging életkor szerint

  • „20-35 év között a hámlasztás mellett a hidratáló krém, például a Diadermine pH5 nappali arckrém, a növényi olajok, a pakolások vagy szérumok, valamint a fényvédő adják az arcápolás fő vonalát. Ilyenkor teljesedik ki leginkább szépségében a bőrünk, ha megfelelő az életmódunk és jó a kialakított bőrápolási rutinunk – mondta Dr. Kriston Renáta, hozzátéve, hogy – gondot esetleg a bőr kiszáradása jelenthet, az apróbb felszíni ráncok kialakulása, esetleg a kezdődő fénykárosodás.”
  • A doktornő szerint 30 éves kortól kezdődik a bőr korai öregedése, amelynek hátterében a lelassuló sejtregeneráció és a kollagén termelésének csökkenése áll. „Ebben az időszakban legtöbben tökéletes bőrt szeretnének és a bőrápolás egyfajta kozmetikai rituáléként a kényeztetés egyik részévé válhat, és ehhez keresnek nem ritkán speciális, vagy a természetből származó hatóanyagokat, natúrkozmetikumokat, kozmetikai eljárásokat.”
  • 35-55 éves kor között a hidratáló krémeken és olajokon túl egyre inkább szükség lehet olyan táplálóbb, zsírosabb krémekre is, mint a Diadermine Lift+ Super Filler ráncfeltöltő nappali arckrém. „A felszínes ráncok mellett fokozatosan megjelennek a mélyebb ráncok, elkezdődik a kontúrvesztés, amely különösen dehidratált bőrön ölt nagyobb mértéket és egyre kifejezetebbé válnak a fénykárosodás jelei – figyelmeztet a fényvédelem fontosságára a doktornő.

  • 40 éves kortól számolhatunk a bőr késői öregedésével. „Ebben az életkorban már a kifejezetten jó minőségű, a bőr megújulását elősegítő, anti-aging bőrápoló termékek kerülnek fókuszba. Ilyenkor jön a felismerés, hogy a leggondosabban összeállított bőrápolási rutin mellett sem tudja már azt a formáját mutatni arcbőrünk, mint ami korábban megszokott volt, így az orvosesztétikai kezelések is az érdeklődés középpontjába kerülnek – mondta a bőrgyógyász. –  De fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen kozmetikai vagy orvosesztétikai beavatkozás nem tudja helyettesíteni a jól összeállított, minőségi, bőrbarát termékekből álló bőrápolási rutint. Ha ezidáig nem is ismerték fel a mindennapi bőrápolás fontosságát, ebben az életkorban biztosan felmérik már jelentőségét.”
  • 55 év felett már az olyan liposzómás hidratáló krémeké a főszerep, mint a Diadermine Age Supreme Expert Rejuvenation nappali arckrém SPF 30 fényvédővel, de a regeneráló, anti-aging hatóanyagok alapvetően is a főszerepet kapják az arcápolási rutin minden lépésénél.

A cikk a Diadermine támogatásával készült.