Krémmánia magazin

Március 1.-től nem forgalmazható Lilial illatanyag-tartalmú kozmetikum, többek közt számos hajápoló sem

Még múlt év őszén, egész pontosan 2021. október 29.-én hozta meg a döntést az EU Bizottsága arról, hogy több más összetevő mellett, a Butylphenyl Methylpropional, ismertebb nevén Lilial illatanyag használatát betiltja az EU-ban forgalmazott kozmetikumokban.

parfümös üvegek
A Lilial számos kozmetikum, köztük rengeteg parfüm alkotóeleme volt ezidáig. (Illusztráció: Getty Images)

A bizottsági döntést az 1223/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II., III. és V. mellékletének az egyes rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító anyagok kozmetikai termékekben való felhasználása tekintetében történő módosításáról rendelet tartalmazza, mely több összetevőt is átsorolt azok rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító (CMR) hatása miatt. A Lilial esetén az utóbbi, a reprodukciót károsító, illetve a magzat egészségét károsító hatás miatt született meg a döntés.

Ezek az anyagok már a 1223/2009/EK rendelet II. mellékletében szereplő, tiltott anyagokat tartalmazó jegyzékben szerepelnek, használatukra vonatkozóan pedig 2022. március 1.-i határidőt szabtak: ezt követően ezeket az összetevőket egyáltalán nem tartalmazhatják az EU-ban formalmazott kozmetikumok.

A Lilial egyike azon allergén illatanyagoknak, melyek Butylphenyl Methylpropional, p-BMHCA, vagy 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde, esetleg Lily Aldehyde néven vannak feltüntetve az INCI listákban. Szintetikus illatanyagról van szó, ami az aromás aldehidek csoportjába tartozik, illatát pedig a ciklámen és a gyöngyvirág illatához szokták hasonlítani. Ha megnézitek például a Krémmániás adatlapját, láthatjátok, hogy a parfümök esetén egy kifejezetten népszerű, széles körben használt összetevőről van (volt) szó, azonban nemcsak parfümök alkotóelemként használták, megtalálhattuk számos hajápolóban, testápolóban és arcápolóban is. Ezek összetételét a gyártóknak módosítaniuk kell, ha azt szeretnék, hogy terméküket márciust követően is forgalmazni lehessen az EU-ban.