Krémmánia magazin

50 millió euróval segíti a körforgásos gazdaságot a L’Oreal

Felismerve a természeti erőforrásokra nehezedő egyre növekvő nyomást és a körforgásos gazdasági megoldások bővítésének sürgető szükségességét, a L’Oréal a Föld napján bejelentette a Circular Innovation Fund alap létrehozását. L’Oréal a Jövőért fenntarthatósági programja részeként a vállalat horgonybefektetőként 50 millió euróval járul hozzá ehhez az új, 150 millió eurós alaphoz.

Fotó: L’Oreal

Circular Innovation Fund Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában olyan induló vállalkozásokat és cégeket fog támogatni, amelyek különféle ágazatokban az erőforrások körforgásos felhasználására fejlesztenek ki megoldásokat, ideértve a biogazdaságból származó új anyagokat, a csomagolási, újrahasznosítási és hulladékkezelési körforgásos megoldásokat, a logisztikát és az öko-hatékony folyamatokat.

Az alapot a Demeter és a Cycle Capital cleantech-központú tőkekezelő cégek működtetik és befektetők széles köre fogja támogatni, többek között az Axens stratégiai befektető cég, családi vállalkozások, köztük a Haltra és a Claridge, valamint magánbefektetők és menedzserek.

Hatásbefektetési alapként a Circular Innovation Fund robusztus, megbízható és innovatív hatásmérési módszertant alkalmaz, amely magában foglalja a kritikus nem pénzügyi KPI-ok átvilágítását és folyamatos nyomon követését, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az erőforrás-felhasználást és a diverzitást a portfólióvállalatok befektetési horizontján.

Circular Innovation Fund által támogatott projektek például olyan cégeket céloznak meg, mint a körforgásos ruházati startup For Days, amely a Take Back Bag segítségével körforgásos forradalmat indít a fogyasztók régi ruháinak újrahasznosításával, és 100%-ban körforgásos, újrahasznosítható és környezetbarát tervezésű ruházatot kínál. Egy másik projekt, az Aphea.Bio, amelynek küldetése az „Alkalmazott természet a jobb mezőgazdaságért” új és kiváló mezőgazdasági biológiai anyagokat fejleszt ki a vegyszerek alkalmazásának csökkentésére vagy helyettesítésére.

L’Oréal Fund for Nature Regeneration a természet helyreállításáért

A L’Oréal a Jövőért program részeként a szépségipari vállalat 2020 júniusában már elindította a L’Oréal Fund for Nature Regeneration alapot, amely 50 millió eurós hatásbefektetési alapként olyan projekteket támogat, amelyek az erdők, mangrovák, tengeri területek és leromlott területek helyreállítására koncentrálnak.

Tavaly az Egyesült Királyságban a Real Wild Estates Company projektjébe invesztált a vállalat, amelynek célja, akár 50 000 hektár leromlott terület helyreállítása az Egyesült Királyságban és szélesebb körben Európában. Idén a Csoport a Rize nevű francia startupot támogatja, amelynek küldetése az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdaságra való átállás felgyorsítása azáltal, hogy egyszerűbbé teszi a gazdálkodók számára a széndioxid-finanszírozáshoz való hozzáférést.