Krémmánia magazin

Nem vagyunk fókák, mégis termeljük. Mi az?

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy kiadós alvás után reggel felkelünk, és a bőrünk szinte ragyog. Aztán alig pár órával később már zsírossá válik, arról nem is szólva, pórusaink milyen könnyen eltömődnek. Mindennek hátterében a faggyútermelés áll, ami fontos és szükséges, ám ha túlzott mértékű, sok bosszúságot és bőrprobémát okozhat. A faggyút a bőr azért állítja elő, hogy az hidratált és egészséges maradjon. Azonban ha túltermelődik, elzárhatja a pórusokat és pattanások kialakulásához vezethet.

Illusztráció: Getty Images

Mi a faggyú?

Attól függetlenül, hogy foglalkoztat-e komolyabban a bőrápolás vagy nem, valószínűleg már hallottál a faggyúról. Ez egyfajta zsír, melyet a faggyúmirigyek termelnek. A faggyúmirigyek a bőrben találhatók, és nagyon fontos szerepük van a bőr egészégének és hidratáltságának fenntartásában. A faggyú lipidekből, viaszból és zsírból áll, a bőrbarrier része, és felel a bőr természetes fényéért is.

A faggyú és az életkorunk

Bőrünk faggyútermelése folyamatosan változik az életünk során. Legmagasabb szintjét a pubertás évek alatt tapasztalhatjuk, és ahogy öregszünk, általában csökken a termelődése. Persze nem egyforma mértékben, valakinek jobban, másnak kevésbé, mint ahogyan bőrtípusunk is eltérő lehet.

Miért fontos a faggyú a bőr számára?

A test faggyútermelése a bőr egészségéről számos módon gondoskodik. Elsősorban egy fontos védőréteget képez a bőrön, ami segít bent tartani a nedvességet és kívül tartani a környezet bőrkárosító elemeit, a baktériumokat, szennyeződéseket. A faggyú segít megtartani a bőr rugalmasságát és puhaságát is azáltal, hogy hidratáltan tartja.

A faggyú és a pattanás kialakulásának kapcsolata

Amikor a faggyúmirigyek túlműködnek, a pórusok elzáródhatnak és pattanások alakulhatna ki. Ha zsíros a bőröd, valószínűleg hajlamosabb vagy a pattanásos bőrre. Ennek az az oka, hogy a faggyútöbblet keveredik az elhalt hámsejtekkel és baktériumokkal, ami elzárja a pórusokat és a pattanások kialakulásához vezet. Ha bőrproblémákkal küzdesz, fontos, hogy bőrtípusodnak megfelelő arcápolási rutint állíts össze, amiben jó, ha vank egy-két célzott bőrápoló olyan aktív hatóanyagokkal, amik segítik a faggyútermelés normalizálását, a pórusok tisztítását, és szuper, ha konzultálsz bőrgyógyásszal is a számodra legideálisabb kezelési módról.

Illusztráció: Getty Images

Hogyan normalizálható a bőr faggyútermelése?

Számos bőrön alkalmazható helyi kezelés létezik, mint például a retinoidok vagy pórusok belsejében is hámlasztó, tisztító hatási kifejtő szalicilsav, melyek segíthetnek kordában tartani a faggyútermelést és csökkenteni a kipattogzást.

EZ IS ÉRDEKELHET – ÖSSZE TUDJA HÚZNI A PÓRUSOKAT EGY KOZMETIKUM?

Ha azt tapasztalatod, neked is túlzott faggyútermelésed van, akkor se ess kétségbe, mert lehet kontrollálni! Először is fontos, hogy naponta kétszer tisztítsd meg az arcbőrödet, amihez minden esetben gyengéd arctisztítót használj. A cél nem az, hogy csikorgatóan tisztára sikáld a bőröd, az ugyanis többet árt mint használ: az erős tisztítók eltávolíthatják a bőr természetes zsírtartalmát, és ez éppen, hogy növelheti a faggyútermelést a bőrben. Jó szolgálatot tehetnek az olajos lemosók, az arctisztító balzsamok vagy a micellás vizek, ha double cleanseingben gondolkodtok, gyengéd arctisztítótok képességét pedig felturbózhatjátok arctisztító készülékkel is. A FOREO-ról, mint a téma megkerülhetetlen tagjáról már mi is írtunk elemzést, jó ha tudjátok, nemrég megjelent már a LUNA 4-es is a márkánál.

A testmozgás hatása

A testmozgás szintén nagyon fontos a faggyútermelés kontrollálásában. A stressz kiválthat faggyú túltermelést, tehát fontos, hogy figyelj a stressz-szintre. Amikor mozgunk, a test endorfint termel, ami kedély-javító és stressz csökkentő hatású. A mozgás javítja a keringést is, mely során oxigén és tápanyagok jutnak a bőrbe, ami segíti az egészséges sejtműködést.

A bőrünk állapota a testi és lelki egészségét tükrözi, ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, óvd. Azonban ha a természetes védelmi vonalra nem fordítasz elég figyelmet, akkor sokkal nagyobb problémákkal kell majd szembenézni a jövőben. A tudatos bőrápolással nem eshetsz túlzásba, csak óvd azt, ami magától is jól működik.