Krémmánia magazin

Hidratáló szérumok a Krémmániáról, extra adag hialuronsavval

Bőrünknek télen-nyáron szüksége van a megfelelő hidratálásra, nem csoda, hogy állandó kérdés, milyen szérummal tudjuk a megadni azt a bizonyos kis pluszt. A hialuronsavas szérumok az első sorban helyezkednek el e tekintetben, közülük mutatunk be néhányat.

hialuronsavas szérum közelről
Fotó: Getty Images

Mire jó a hialuronsav?

Bár már rengeteg írtunk a hialuronsav szuper bőrápoló képességeiről, nem árt egy picit átismételni, összefoglalni a legfontosabbakat. Humektáns összetevő, vagyis vízmegtartó képessége miatt hasznos számunkra, molekulái saját súlyuk ezerszeresét is képesek megkötni nedvességből. Ennek ksözönhetően a bőrt feltöltik, puhábbá, rugalmasabbá teszik. Használatától a vízhiányból adódó finomráncok mérséklődhetnek. A hialuronsav gyulladáscsökkentő hatással is bír, erősíti a bőr védőrétegét, antioxidáns összetevőként pedig a szabadgyökök ellen is hatásos.

A hialuronsav cukormolekula, ami többféle molekulasúlyú változatban megtalálható, amiket alacsony, közepes és nagy molekulasúlyú kategóriákba osztanak, tól-ig értékek mentén. A kozmetikumok szempontjából az a jó, ha többféle molakulasúlyú hialuronsavat tartalmaznak, azok ugyanis némelyest másként hatnak a bőrre. A nagy molekulasúlyú hialuronsavak képesek a legtöbb nedvességet megkötni, azonban méretük miatt jellemzően a bőr felszínén maradnak és “csak” ott fejtik ki hidratáló hatásukat. A bőr mélyebb rétegeibe a közepes és alacsony molekulasúlyú hialuronsavak tudnak bejutni, ezeknek azonban vízmegkötő képességük valamivel alacsonyabb.

Leggyakrabban a hialuronsav só formájával (Sodium Hyaluronate) találkozunk a kozmetikumokban, de gyakori a Sodium Hyaluronate Crosspolymer is, aminek kiváló vígmegkötő képességet tulajdonítanak, a Hydrolyzed Hyaluronic Acid pedig egy népszerű kis molekulasúlyú változat, annak minden előnyös tulajdonságával.

Ha hialuronsavas készítményt használunk, például szérumot, mindig kövesse egy okkluzív hatóanyagokban is gazdag kozmetikum az arcápolási rutinban. Az okkluzív hidratálók ugyanis egyfajta réteget képeznek a bőrön, így akadályozzák meg a nedvesség távozását. Ha ez elmaradt, előfordulhat, hogy bőrünk még szárazabb, és ebből fakadóan esetleg irritáltabb lesz hosszabb távon a hialuronsavas kozmetikum használatától.

Hialuronsavas szérumok

hidratáló szérumok

A Revox Just Hyaluronic Acid 5% 4,4-es értékeléssel bír a Krémmánián, úgy tapasztaltátok, szépen, érezhetően hidratálja a bőrt, megfelelően felszívódik, ám sminkelni volt, akinek nehéz volt rá mert kukacoskodott. Mások úgy érezték, egy pici filmszerű réteget hagy maga után, így az esti rutinban használják, ahol tökéletesen helyt áll.

Az AVON Anew hidratáló és bőrfeltöltő szérum 3,5% hialuronsav komplex-szel egy idei újdonság, mely szemrevaló 3,5 százalékos hialuronsav komplexet tartalmaz, vagyis többféle molakulaméretű hialuronsav is megtalálható benne. Pumpás kiszerelésű, könnyed, géles állagú, illatmentes szérum, mely gyorsan, nyom nélkül felszívódik a bőrbe.

Mizon Hyaluronic Acid 100 régi motoros már a témában, utoljára 2020-ban újítottak az összetételén, leírása alapján 50% hilauronsavat tartalmaz, de szorult bele mellé még egy kis peptid és gyulladáscsökkentő adenozine is. Értékelése 4,55, gyorsan felszívódó, nem ragacsos és remek a hatása.

A Paese Triple Hyaluronic Acid Serum hasonlóan szuper értékelésekkel bír, mindhárom molakulaméretben tartalmaz hialuronsavat. Másfelől egy abszolút minimalista összetételű termék, ami után érdemes okkluzív összetevőt tartalmazó krémet használni. Szeretitek gyors és nyomtalan felszívódása és látványos hidratáló hatása miatt, sokatoknak nedves bőrre kenve vált be a legjobban, bár azt mondják, ennek nincs sok jelentősége.

Az Elyn’s Lab Queen of Hydration 1% Hialuron Szérum Panthenollal is 4,53-as értékelésű illatmentes szérum, mely úgy tapasztaltátok, kellemes állagú, könnyed, megfelelő hatásfokú készítmény elegáns INCI-vel.