Krémmánia magazin

Meghalt Paco Rabanne

88 éves korában elhunyt Paco Rabanne designer, a Space Age stílus atyja, akinek nevét számos ikonikus parfüm viseli. Haláláról a spanyol Puig Csoport tett közzé közleményt, mely vállalat jelenleg a designer nevét viselő divatház és parfümbirodalom tulajdonosa.

paco rabanne
Fotó: Getty Images

Paco Rabanne spanyol származású divattervező az 1960-as években vált a divatvilág nemzetközileg is meghatározó nevévé, 1999-ben azonban visszavonult, azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Szerette munkáiban a kontrasztokat, a rendkívül szexi, innovatív kialakításokat, igazi szenvedélyes, forradalmár alkotóként ismerte őt meg a világ, akitől nem állt távol, hogy áthágja az öltözködési szabályokat.

Paco Rabanne vonzóvá tette a szabályok megszegését. Ki más tudta volna divatossá tenni a párizsi nők számára a műanyagből vagy fémből készült ruhákat? Ki más, ha nem Paco Rabanne tudott volna Calandre-na elnevezni egy parfümöt – ami “autómobil grillt” jelent -, és azt a modern nőiesség ikonikus darabjává tenni? – mondta el José Manuel Albesa, a Puig divat- és szépségdivíziójának elnöke a WWD számára.

Francisco “Paco” Rabaneda Cuervo, vagyis, ahogy mindenki számára ismertté vált, Paco Rabanne első illata, a Calandre, 1969-ben jelent meg, máig pedig több mint 110 parfümöt mutattak már be a neve alatt. Számos neves Orral dolgozott együtt márkája az évek során, Olivier Cresp, Alberto Morillas, Jacques Cavallier, Olivier Polge vagy Dominique Ropion egyaránt alkottak már Paco Rabanne parfümöt. A legutóbbi Paco Rabanne illat az Olympéa Flora, mely idei újdonság, a múlt év végét pedig a kis robotlány, a Paco Rabanne Fame rázta fel.