Krémmánia magazin

3 hatóanyag, ami segít helyreállítani a roncsolódott hajszálakat

Egy átlagos napon is számos külső tényező károsíthatja hajunkat, az UV-sugárzás, a légszennyezettség mind hatással vannak hajszálaink egészségére, és akkor még nem beszéltünk a hajfestésről vagy a különféle hajformázási szokásokról. Hogy mindezeket ellensúlyozzuk, érdemes tudatosan válogatni a hajápolók közül, ahogy arcbőrünk, úgy a fejbőr és a hajszálak egészsége, szépsége szempontjából sem mindegy, mit tartalmaznak az egyes készítmények.

Fotó: Getty Images

Van három hatóanyagtípus, ami segítségünkre lehet a regenerálásban: a keratin, számos természetes növényi olaj és a Phytantriol is javíthat a roncsolódott hajszálak szerkezetén.

Keratin

A keratin egy fehérje ami megtalálható a hajszálak szerkezetében is. Segít erősebbé tenni a hajszálakat, hogy megelőzzük a haj töredezettségét, a hajformázók magas hőmérséklete miatti roncsolódást, a szöszösödést. A hajápolókkal a hajszálakra felvitt keratin simábbá teszi azokat és csökkenti a szöszös jelleget.

A keratinos hajápolók a legtöbbet a vastag szálú, szálkás-száraz haj ápolásáért tudnak tenni, a vékony szálú, törékeny haj esetén kevésbé látványos eredményre képesek. Ennek oka a haj porozitásában keresendő, minél porózusabb a haj, annál inkább igényli a keratinos készítményeket.

Más hajápoló összetevőkkel tovább fokozhatjuk a hatását, ilyenek a természetes növényi olajak, melyek a haj hidratáltságát javíthatják vagy a szilikontartalmú termékek, amiket utolsó lépésben a hajszálakra felvive tovább javíthatják azok simaságát.

Kallos Pro-Tox sampon, Kallos Pro-Tox hajpakoló krém, Kallos Pro-tox Best in 1 Folyékony Hajbalzsam

A Kallos Pro-Tox termékcsaládjában több hajápolót is találunk, melyek keratint is tartalmaznak, sampont, balzsam és hajpakolás közül is választhatunk: Utóbbi a Krémmánián jelenleg 4,21-es értékelésű, a folyékony hajbalzsam pedig nála is jobb, 4,61-es átlagos pontszámon áll. A Kallos Pro-Tox hajápolók a Rossmann üzleteiben is megtalálhatók.

Természetes növényi olajak

Számos természetes növényi olaj a segítségünkre lehet a hajápolásban, ilyenek az argánolaj, a jojobaolaj, a mandulaolaj, a kannabiszolaj vagy a kókuszolaj. Ezek mindegyike segít a száraz, sprőd haj hidratáltságán javítani, nem véletlen, hogy a hajápoló olajak legfőbb hatóanyagaiként is őket találjuk az összetevőlistákon.

Felvihetjük őket hajmosást követően még az enyhén nedves hajra, ekkor ugyan kevésbé lesz fényes szárítás után a haj, ám egyfelől könnyebben fésülhetővé válik a hajtömeg, másrészt ezek az olajak hővédőként is funkcionálnak, aminek nagy használt vehetjük a hajszárítás, hajformázás során. Száraz hajon alkalmazva a haj fényesebb lesz, szöszössége csökken, selymesebb tapintású lesz és a külső környezeti hatásoktól is védi valamelyest a hajszálakat. A legjobb ezért, ha a hajápoló olajból általában szánt mennyiséget megfelezzük és hajszárítás előtt valamint után is juttatunk belőle a hajra. Növényi olajak persze más hajápolókban is megtalálhatók, samponok, balzsamok hatóanyagaként is kiaknázhatjuk képességeiket.

Kallos Hair Pro-Tox Cannabis Hajvégápoló Szérum Olaj, Kallos Pro-Tox Kannabisz hajpakoló krém, Revolution Haircare Plex 8 4D hajkötés helyreállító hajolaj

Drogériás szinten a hajápoló olajak közt kipróbálásra érdemes lehet a Kallos szérum olaja, ami jelenleg 4,8-as értékelésű a Krémmánián, valamint a Revolution Hair olaja, mely ötcsillagos értékeléssel büszkélkedhet nálunk. A Kallos hajpakoló krém, ami szintén gazdag kannabiszolajban, hasonlóan jó értékelésen áll, 4,5-ös átlag pontszámmal rendelkezik. Mindkét termékcsalád tagjait megtaláljátok a Rossmann üzleteiben.

Phytantriol

A Phytantriol egy poliol féle, mely többféle módon is segít megakadályozni a haj mechanikai károsodását, amelyet különféle környezeti stresszhatások okozhatnak, például a fésülés és formázás. Hozzájárul a haj hidratáltságához, kevesebb lesz a töredezett hajvég, valamint elősegíti az aminosavak és a panthenol lerakódását a hajszálakban, így javítva a haj szerkezetét. Kondicionálja és erősíti a hajat és a hajas fejbőrt.

Nagyon jól formulázható összetevőnek számít, ezért szívesen használják samponok, balzsamok, hajmaszkok és hajformázók komponenseként is. 100%-ban biológiailag lebomló összetevőről van szó.

Revolution Haircare Plex 4 hajkötés helyreállító sampon , Revolution Haircare Plex 5 hajkötés helyreállító balzsam, Revolution Haircare Plex 10 hajkötés helyreállító lamellás víz

A Phytantriol megtalálható a Revolution Haircare Plex hajápolókban is, segítségükkel egy komplett hajápolási rutin felépíthető, mely regenerálhatja a roncsolódott hajszálakat. Nálunk már a termékcsalád jó pár tagjára érkezett vélemény, a sampon jelenleg négycsillagos értékelésen áll, a lamellás víz pedig 4,6-on, ami alapján kipróbálásra érdemesnek számítanak. Ha kíváncsi vagy rájuk, a Rossmann üzleteiben megtalálod őket.