Krémmánia magazin

(x) Így tedd fenntarthatóbbá a hajápolási rutinodat! A Kérastase Elixir Ultime is segít benne

Ha azt szeretnéd, hogy a környezettudatos életmód mindennapjaid részévé váljon, a szépségápolás, és így a hajápolás területén fontos, hogy újragondold szokásaidat. Talán apróságnak tűnhet néhány kozmetikum típusán pörögni, vagy a hajápolási rutint finomítani, ám hosszú távon a kis dolgok összeadódnak. Jelentős mennyiségű hulladéktól kímélheted meg a bolygót, órási mennyiségű vizet spórolhatsz meg már néhány változtatással is.

Bemutatunk néhány olyan egyszerű, de hatékony megoldást, amelyekkel anélkül teheted fenntarthatóbbá a hajápolási rutint, hogy olyan kompromisszumot kellene kötnöd, mely hajad szépségét és egészségét rontaná.

1. Válassz újratölthető termékeket, hogy csökkenteni tudd az egyszer használatos csomagolások okozta hulladékmennyiséget!

Az egyszer használatos csomagolások óriási mennyiségű hulladékot termelnek. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vizsgálata szerint évente világszerte mintegy 400 millió tonna műanyagot termelünk, amelynek jelentős része egyszer használatos csomagolás. Ezen belül a szépségipar körülbelül 120 milliárd darab csomagolást használ fel évente, ami óriási mennyiség.

Az újratölthető termékek használatával nemcsak a hulladékmennyiséget csökkentheted, hanem hozzájárulhatsz a műanyag szennyezés globális problémájának megoldásához is. Ehhez nyújt alternatívát a Kérastase új terméke is, a Kérastase Elixir Ultime, aminek innovatív, utántölthető kiszerelése mellé ráadásul megkapja hajad azt az ikonikus csillogást is, amelyet az olajkamélia és a japán kamélia nyújt.

2. Keresd az olyan ökobarát csomagolásokat, mint az üveg, alumínium, vagy az újrahasznosított műanyag!

Fenntarthatósági szempontból a hajápolási termékek csomagolása esetén nagyon sok múlik azon is, milyen alapanyagokat használtak fel hozzájuk. Az üveg, az alumínium és az újrahasznosított műanyag csomagolások egyaránt jóval környezetbarátabb alternatíváknak felelnek meg, mint az egyszer használatos műanyag flakonok. Egy 2023-as tanulmány szerint az alumínium újrahasznosítási aránya Európában körülbelül 73%, míg az üvegé 80%, melyek előremutató értékek. Az újrahasznosított műanyagok aránya jelenleg ennél alacsonyabb, körülbelül 40%-os, de folyamatosan növekszik.

Fontos, hogy tudatosítsd magadban, az ökobarát csomagolások választásával hozzájárulhatsz az erőforrások hatékonyabb felhasználásához, a hulladékcsökkentéshez. A Kérastase Elixir Ultime esetén az újratölthető palack például 30%-ban újrahasznosított üvegből készül, a hozzá vásárolható patront pedig 95%-ban újrahasznosított műanyagból gyártják.

3. Kerüld a mikroműanyagokat tartalmazó készítményeket!

A mikroműanyagok apró, szabad szemmel alig látható műanyag részecskék, amelyek gyakran megtalálhatók a kozmetikai termékekben, például a samponokban és balzsamokban. Kutatások szerint évente körülbelül 12,7 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, melynek jelentős része mikroműanyag.

A mikroműanyagok hosszú távon felhalmozódnak az élőlények szervezetében, és az élelmiszerláncba is bekerülnek, súlyos egészségügyi problémákat okozva. Az Európai Unió szigorúan szabályozza a mikroműanyagok használatát a kozmetikai termékekben, legutóbb a múlt évben fogadott el egy komoly korlátozó csomagot. Ám még így is jelentős változtatásokra van szükség, érdemes átolvasni a kozmetikumok összetevőit is és olyat választani, ami mikroműanyagoktól mentes.

4. Használj kevesebb vizet hajmosás során!

Eddig csak a hajápolókról volt szó, ám a hajápolási rutin egy másik részét illetően is bőven lehet min változtatni anélkül, hogy a frizura bánná a döntést. A vízhasználatról, annak csökkentéséről van szó, ami fontos lépés a fenntartható hajápolási rutin kialakításában.

Magyarországon az átlagos napi vízfogyasztás személyenként körülbelül 110 liter, amelynek jelentős részét a fürdés, szépítkezés során használjuk el. Egy-egy hajmosás alkalmával percenként könnyedén kifolyathatunk 8 liter vizet is! Ennek egy részét már azzal megtakaríthatod, ha a zuhanyfej víztakarékos kialakítású, ám azzal is rengeteg vizet megspórolhatsz, ha a samponozás idejére elzárod a csapot, és ha maguk a hajápoló készítmények is könnyen kiöblíthetők.

Ne feledd, a fenntartható hajápolási rutin kialakítása nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem hosszú távon a saját egészségednek is. Az újratölthető termékek, az ökobarát csomagolások választása, a mikroműanyagok kerülése és a vízhasználat csökkentése mind egyszerű, de hatékony lépések, amelyekkel hozzájárulhatsz egy zöldebb és egészségesebb jövőhöz. Próbáld ki tippjeinket és tapasztald meg, hogy kis változtatásokkal is nagy fejlődést érhetsz el!