Krémmánia magazin

Tudtad, hogy a cukor ráncosítja a bőrt? – A glikáció hatása a bőrre (x)

Az édes ételek és italok fogyasztása sokak számára örömet okoz, de kevesen tudják, hogy a cukor túlzott bevitele nemcsak az általános egészségünkre, hanem a bőrünkre is negatív hatással van. A cukor okozta bőröregedés mögött álló folyamat neve a glikáció. De mi is ez pontosan, hogyan befolyásolja a bőr állapotát és mit tehetünk ellene?

Mit jelent a glikáció?

A glikáció egy kémiai folyamat, amely során a cukor molekulák kötődnek a fehérjékhez vagy lipidekhez, és így előrehaladott glikációs végtermékeket (AGE-ket, Advanced Glycation End-products, vagy előrehaladott glikációs végtermékeket) létrehozva. Ezek az AGE-k károsítják a sejtek és szövetek szerkezetét és funkcióját, hozzájárulva az öregedési folyamatokhoz.

A glikáció hatása a bőrre

A bőrben a glikáció tehát merevebbé, rugalmatlanabbá teszi a kollagén és elasztin rostokat, ami ráncok és megereszkedett bőr kialakulásához vezethet. Azonban nem ez az egyetlen negatív hatása, amivel fontos számolnunk:

 1.  Kollagén és elasztin károsítása: a kollagén és az elasztin rostok a bőr alapvető szerkezeti elemei, amelyek feszességet és rugalmasságot biztosítanak. Az AGE-k kialakulása miatt tehát ezek a rostok merevebbé és kevésbé rugalmasakká válnak, ami a bőr megereszkedéséhez és a mély ráncok kialakulásához vezet.
 2. Gyulladásos bőrállapot erősödése: Az AGE-k gyulladásos reakciókat váltanak ki a bőrben, ami tovább ronthatja a bőr állapotát és gyorsítja az öregedési folyamatokat. A krónikus gyulladás hozzájárul a bőr elvékonyodásához és az öregedés egyéb jeleihez, mint például a pigmentfoltok kialakulásához is. A pattanásokra hajlamos bőr számára sem kedvező, az azzal járó gyulladt, piros foltok állapotát is ronthatja.
 3. Antioxidáns védelem gyengülése: Az AGE-k képesek csökkenteni a bőr antioxidáns védelmét, ami azt jelenti, hogy a bőr kevésbé lesz képes védekezni a szabadgyökök káros hatásaival szemben. Ez tovább gyorsítja az öregedési folyamatokat és elősegíti a ráncok kialakulását.
 4. Vérkeringés romlása: Az AGE-k felhalmozódása az érfalakban is problémákat okozhat, mivel csökkenti azok rugalmasságát. Ez rontja a bőr vérellátását is, ami lassítja a sejtmegújulást és csökkenti a tápanyagok és az oxigén szállítását a bőrsejtekhez.

Mit tehetünk a glikáció ellen?

Szerencsére számos módszer létezik a glikáció hatásainak csökkentésére és a bőr öregedési folyamatainak lassítására. Érdemes holisztikusan megközelíteni a dolgot, és a bőrápolási szokásaink mellett életmódunkat, életvitelünket is átgondolni, és szükség esetén tudatosan változtatni rajta:

 1. Cukorfogyasztás csökkentése: az első lépés a cukorbevitel csökkentése. Kerüljük a feldolgozott, cukros élelmiszereket és a magas cukortartalmú italokat, részesítsük előnyben a friss zöldségeket, gyümölcsöket, a cukros üdítők helyett fogyasszunk vizet vagy ha ízesebb italra vágyunk, készítsunk házi limonádét idénygyümölcsökből. Persze hozzáadott cukor nélkül.
 2. Antioxidánsokban gazdag étrend: Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket, mint például a bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek , de ide tartozik a zöld tea is.
 3. Életmódbeli változtatások: A dohányzás elhagyása, a mérsékelt alkoholfogyasztás és a rendszeres testmozgás mind hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez és az öregedési folyamatok lassításához. Nem kell jövő héten maratont futni, ám testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében építsük bele a mindennapokba a rendszeres testmozgást. Bőrünkön is látszódni fog az eredménye.
 4. Tudatos bőrápolás: a bőrápolás terén is rengeteget tehetünk a glikáció hatásainak csökkentéséért. Használjunk olyan bőrápoló termékeket, amelyek tartalmaznak antioxidánsokat, hidratáló összetevőket, célzott hatóanyagokat. Ilyen például az új NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Expert Kettős Hatású Szérum, amiben a Glycostop összetevő és a Q10 koenzim párosa nyújt hatékony segítséget.

Hogyan segít a glikáció megelőzésében a Q10 Kettős Hatású Szérum a GLYCOSTOP hatóanyaggal?

A NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Expert Kettős Hatású Szérum két hatékony bőröregedés elleni összetevőt tartalmaz, amelyek együttes erővel és aktívan küzdenek a ráncok ellen:

 1. Glycostop® komponens:  sejtszinten működő összetevő, ami egyfajta pajzsként akadályozza meg, hogy a bőrben lévő felesleges cukor a kollagén- és elasztinrostokhoz kötődjön, és károsítsa azokat. Ez semlegesíti a cukormolekulák hatását és blokkolja a glikációs folyamat 68%-át.
 2. Tiszta Q10 koenzim: hatékony antioxidánsként energiával látja el a bőrsejteket, fokozza a
  kollagéntermelést, így már 2 hét alatt jelentősen csökkentheti a legmélyebb ráncokat is. Kulcsfontosságú ránctalanító hatású összetevő, amely valamennyi NIVEA termék közül ebben a szérumban található meg a legmagasabb koncentrációban.

A szérumot a reggeli és esti rutinba is érdemes beépíteni, az ígéretek szerint az arcbőr feszesebb, rugalmasabb és fiatalosabb megjelenésű lehet a segítségével. Hidratáló, ápoló hatása azonnal eredménnyel szolgál és már az első naptól kezdve működik, mellette pedig klinikailag bizonyított, hogy már 2 hét elteltével elkezdi ránctalanító hatását kifejteni és a mélyebb ráncok is láthatóan csökkenhetnek.