Krémmánia magazin

A jó mattító púderek 8 ismérve – És néhány ötlet, hol találtok megfelelőt

A nyári sminkek megkerülhetetlen alapeleme a mattító hatású púder, főként ha zsíros-kombinált bőrtípusúak vagyunk. Választhatunk belőle univerzális árnyalatot, amit bármilyen arcárnyaló fölé felvihetünk vagy bőrszínünkhöz leginkább passzolót, amivel akár az alapozót is kiválthatjuk. Bárhogyan is döntünk, a megfelelő szín csak egy a néhány ismérv közül, ami a legjobb mattító púdereket jellemzi.

Fotó: Getty Images

A mattító hatású púderek alapismérvei

1. Hatékony mattítás: Naná, mit érne az egész, ha éppen ebben ne jeleskedne! A púdernek hatékonyan kell csökkentenie az arcon megjelenő fényességet, különösen a T-zónában (homlok, orr, áll), lehetőleg jó pár órával kitolva az időt amíg menthetetlenül átfényesedik arcbőrünk.

2. Hosszan tartó hatás: A jó mattító púder teát hosszú ideig őrködik bőrünk mattsága felett, így nem lesz szükség gyakran újrapúderezni az arcot a nap folyamán. Ettől sokkal kényelmesebb és szebb is lesz az eredmény még nap végén is.

3. Finom szemcsék: A finom szemcsés textúra biztosítja, hogy a púder könnyen felvihető legyen és szép egyenletesen eloszlathassuk az arcon anélkül, hogy poros vagy “cakey” hatást keltene.

4. Természetes hatás: Egy jó mattító púder természetes matt hatást biztosít anélkül, vagyis nem fojtja le a bőrt, nem lesz poros hatású a látvány.

Krémmánia kedvenc mattító púderek: CATRICE ALL MATT PLUS MATTÍTÓ PÚDER, INNISFREE NO-SEBUM ÁSVÁNYI PÚDER, MAC STUDIO FIX POWDER PLUS FOUNDATION, ESSENCE ALL ABOUT MATT FIXING KOMPAKT PÚDER, RIMMEL STAY MATTE PÚDER

5. Nem tömíti el a pórusokat: Fontos, hogy a púder ne csak mattítson, de a bőr számára is megfelelő legyen. Ne tömítse el pórusokat, ne tartalmazzon komedogén összetevőket. Kellemetlen, ha pár nap használat után bőrproblémák, pattanások jelentkeznek a használatától.

6. Széles árnyalatválaszték: A megfelelő árnyalat kiválasztása elengedhetetlen a természetes megjelenéshez. Egy jó púder több árnyalatban elérhető, hogy minden bőrtónushoz passzoljon -vagy univerzális, fehér színű, mely szépen egybeolvad a bőr színével és bármilyen alapozó fölé használhatjuk.

7. Bőrbarát összetevők: A púder összetevői legyenek bőrbarátok, nem szükséges, hogy illatanyagot tartalmazzon, jobb, ha helyette némi bőrápoló összetevőt pakolnak bele.

8. Kompakt és praktikus csomagolás: A legfontosabb a belbecs, ám a külcsíny is sokat nyom a latba. Az egyszerű használat és a hordozhatóság érdekében a púder csomagolása legyen strapabíró, praktikus, kézre álló, és szuper, ha például van benne tükör vagy adnak hozzá pici applikátort, amivel bárhol megigazíthatjuk sminkünket.