Krémmánia magazin

Szeplős vagy? Erre figyelj nyáron!

A szeplőket egykor szépséghibának tekintették, manapság azonban, amikor egyre többen emelnek szót az önfelfogadás mellett, ismét trendinek számít szeplőket villantani! Hogyan tegyük mindezt nyáron, mikor az UV sugárzás extrán magas?

A FOREO-nál összegyűjtöttek néhány tippet erre vonatkozóan, melyek segíthetnek nyáron vigyázni a játékos kis foltokra.

A szeplős bőr különleges és ritka genetikai örökségre utal, így igazán különlegesnek érezheti magát az, akinek egész évben díszítik az arcát. A szeplőket tehát a genetika okozza, de megjelenésüket a megemelkedett UV szint stimulálja, így sokunknak csak nyáron jelennek meg az arcunkon. Ennek oka, hogy a napfénynek való kitettség hatására a szervezetben beindul a bőrt védő melanin termelődése, aminek köszönhetően a halvány kis foltok megerősödhetnek és megszaporodnak az orcákon, vállon, még a karon is.

Szeplő Fun Facts

A szeplősödést ugyanaz a gén szabályozza, mint a vörös hajat is – ez az MRCI gén. A vörös hajú és világos bőrű embereknél nagyobb valószínűséggel jelennek meg szeplők. Ők a világ teljes népességének mindössze 4-5 százalékát teszik ki, viszont egyes felmérések szerint a világon akár 1,5 milliárd ember is rendelkezhet ezzel a különleges tulajdonsággal. Érdekesség, hogy míg általában a skótokat és az íreket tekintik a legszeplősebb nemzetnek, a kutatások szerint a filippinók mintegy 75%-a is ilyen bőrrel büszkélkedhet.

 

Mivel a szeplők általában együtt járnak a világos, érzékeny bőrrel, nyáron különleges odafigyelést igényel:

1. Mindig viseljünk naptejet: Az első és legfontosabb a megfelelő fényvédelem. Mindig viseljünk megfelelő faktorszámú, legalább 30 faktoros fényvédőt (de még jobb az SPF 50-es), amit rendszeresen ismételjünk meg, ha a napon tartózkodunk.

Kerüljük a hosszú kint tartózkodást 10 és délután 4 között, és lehetőleg keressünk árnyékos területet. Akiknek a karja és a háta is hajlamos a szeplősödésre, érdemes egész évben védőruházatot viselnie.

2. Ismerjük fel, hogy mi a szeplő és mi nem: A szeplők alapvetően nem jelentenek veszélyt az egészségre, de a szervezetünk képes rákos foltokat és anyajegyeket létrehozni, amiket könnyen össze lehet téveszteni a szeplőkkel. Ügyelnünk kell azokra a szeplőkre, amelyek alakja vagy színe megváltozik, ezért érdemes rendszeres önvizsgálatot tartani.

3. Járjunk rendszeresen bőrgyógyászhoz: Nagyon rossz ötlet, hogy fokozott napsütésnek tegyük ki magukat azért, hogy szeplőink legyenek. A túl sok napsugárzás hosszú távon bőrkárosodást okoz. Ha bármilyen változást, vagy új foltok megjelenését észleljük, azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt a megfelelő vizsgálatok elvégzése érdekében. A korai felismerés kulcsfontosságú a bőrrel kapcsolatos problémák kezelésében és gyógyításában.

4. Gondoskodjunk szeplőinkről következetes bőrápolási rutinnal: Bőrünk többi részéhez hasonlóan szeplőinknek is szükségük van a megfelelő ápolásra. Ehhez nem kell semmi bonyolultra gondolni. Minden reggel és este alaposan, de gyengéden tisztítsuk meg bőrünket a felgyülemlett szennyeződésektől. Így bőrünk ragyogó lesz, szeplőink pedig még jobban látszanak majd. Végül ne felejtsük el a bőr hidratálását, hogy minimalizáljuk a bőrszárazságot.

Itt az ideje tehát, hogy ne hibaként tekintsünk a szeplőkre, hiszen friss és fiatalos kinézetet adnak az arcnak, amit kár smink mögé rejteni. Vannak, akik rengeteg pénzt költenek arra, hogy így tűnjenek ki a tömegből, ezért, akik természetesen rendelkeznek ezzel a vonással, igazán szerencsésnek érezhetik magunkat. A szeplők gyönyörűek, legyünk rájuk büszkék és óvjuk őket!