Krémmánia magazin

Tényleg gyógyítja a napfény az aknét?

Javában tombol a nyár, amikor ha épp nem egy plázson fekszünk, hát biztos, hogy arról álmodozunk, mikor kerül sor egy kis vízparti lazulásra. Érdemes azonban árnyékos helyre leteríteni a strantörölközőt, még akkor is, ha olyan infók keringenek a TikTokon, miszerint a napozás javíthatja a pattanásos, aknés bőrállapotot.

Fotó: Getty Images

Le kell hogy lombozzunk mindenkit: ez nem így van. Sőt! A pattis bőrön egyáltalán nem segít a napoztatás, hiába bizonygatják, hogy a napfényben lévő UV-sugaraknak gyulladáscsökkentő hatásuk van. Ez nem igaz. Még ha napozás után közvetlenül azt is tapasztalod, hogy a pattanások száradtabbak, és a barnulástól kevésbé kontrasztosak a bőrhibák, a helyzet az, hogy hosszú távon a napon való tartózkodás csak ront a helyzeten.

Az UVB sugárzása bőrpírt és -égést okoz, míg az UVA-sugárzás mélyen behatol a bőrbe, és a pigmentációt erősítheti, továbbá gyorsítja a bőröregedést. Arról nem is beszélve, hogy a bőr szárazságát a szervezet túlzott faggyútermeléssel próbálja kompenzálni, ami további pattanások kialakulásához, és összességében a tünetek súlyosbodásához vezet.

Napoztatás helyett így javíts pattanásos bőröd állapotán

Érdemes felkészíteni a bőrt az erősebb napsugárzásra. A tiszta arcbőr sokkal jobban viseli a tűző napon való tartózkodást, hiszen az erősen szennyezett bőr esetén a pattanások és aknék sokkal könnyebben begyulladhatnak a napsugarak hatására, vagyis úgymond besülnek a naptól. Arctisztításhoz használj mindig gyengéd arclemosót, és érdemes a double cleansinget is kipróbálnod esténként, hogy a fényvédőmaradványokat, szennyeződéseket biztosan megfelelően eltávolítsd. Strandolás során ha lehet, ne viselj sminket, és tiszta arcbőrre vidd fel az első adag fényvédőt (a nap során éri elég por, strandvíz, miegymás, és egy pár réteg fényvédő is kerül rá, szükségtelen, hogy még sminkkel is terheld a bőrödet).

Különösen érdemes figyelned ilyenkor a külső-belső folyadékpótlásra. Az aknés bőr esetében ugyanis a fokozott faggyútermelés miatt nem megfelelő a szaruképzés, és felszíni vízhiány alakulhat ki. Ezt esténként egy bőrbarrier-barát hidratáló krémmel, napközben akár hidratáló permettel is megelőzheted, illetve természetesen a megfelelő folyadékbevitelre is fontos figyelni.

Elcsépelten hangzik, de nem lehet elégszer ismételni, mennyire fontos a megfelelő fényvédő használata. Aknés bőrre válassz folyékony, olajmentes, nem komedogén arcápolási termékeket, amelyek szuperkönnyű állagúak és nem zsírosítják tovább a bőrt.

Az aknés bőr ápolásánál a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása kulcsfontosságú, csakúgy, mint a minőségi termékek használata. Erre a problémára leginkább a szalicilsav vagy niacinamid tartalmú termékek ajánlottak. A szalicilsav csökkenti a mitesszerek és kisebb pattanások kialakulását, de vigyázni kell vele, mert könnyen kiszárítja a bőrt.

Ha pedig úgy érzed, komolyabb kezelésre lenne szükséged, ma már számos LED-es kezelés elérhető a szalonokban. Ez egy olyan eljárás, amely során kék és piros hullámhosszú fénnyel kezelik a problémás bőrt, és mivel ezek az UV-fény tartományán kívül esnek, nem áll fenn a bőrkárosodás veszélye. A piros fény a gyulladást csökkenti, az új sejtek növekedését serkenti, a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel. Az aknélámpának is több változata létezik, és ma már otthoni professzionális eszközök is elérhetőek.

Az aknés bőr kezelésében tehát még több tényezőt kell figyelembe venni nyáron. Bár csábító lehet kiülni a napra egy kicsit, fontos tudnod, hogy milyen hosszú távú következményekkel nézel szembe, ha nem figyelsz oda tudatosan bőröd egészségére. Ne feledd, hogy a megfelelő információ és hozzáállás segíthet abban, hogy a bőröd szebb és egészségesebb legyen, bármilyen életkorban is legyél.