Krémmánia magazin

5+1 tipp, hogy jól válassz hidratáló krémet

Legyen tél vagy nyár, legyünk hamvas húszasok vagy érett ötvenesek, az arcbőr hidratálása minden esetben az arcápolási rutin alapját kell, hogy képezze. Számos tényező befolyásolja azonban, milyen lesz az ideális kozmetikum a számunkra – és még az is kiderülhet, hogy nem krémre, hanem gélre van szükségünk. Ismerd meg, mi minden befolyásolhatja a megfelelő hidratáló krém kiválasztását.

1. Külső hatások

Számos külső környezeti tényező van hatással bőrünk hidratáltságára, és bizony a többség inkább rontja, mint használna neki. Az UV-sugárzás roncsolja a bőr szerkezetét és szárítja is azt, mint ahogyan a környezeti stressz, a szennyeződések is ártanak a bőr védőrétegének, a bőrbarrier állapota pedig hatással van arra is, mennyire képes bőrünk fenntartani hidratáltságát.

Ugyanígy egy nem megfelelő arctisztító is képes szárítani a bőrt, mint ahogyan az is, ha nem a kellő mértékben és módon pótoljuk a nedvességet a kozmetikumokkal.

2. Bőrtípus és hidratálás

A hidratáló krémet bőrtípusunk alapján válasszuk meg, mely lehet

nagyon száraz/száraz – normál – kombinált – zsíros.

Ahogy haladunk a száraztól a zsíros bőrtípus felé, úgy változik, milyen jellegű hidratáló összetevőkre van szüksége a bőrnek.

A száraz bőrnek nagyobb arányban van szüksége úgynevezett okkluzív, azaz a nedvesség távozását megakadályozó összetevőkre. Ezek olyan emolliensek, amik védőréteget képeznek a bőrön, miközben erősítik is a természetes bőrbarriert. Ilyenek a waxok, a shea vaj, a lanolin és a vazelin is. Nem véletlen, hogy a száraz bőrre szánt termékek testesebbek, sűrűbb, krémesebb állagúak.

A zsíros, ám vízhiányos bőr számára ehhez képest nagyobb arányban van szükség nedvességpótlásra, amiről a humektáns összetevők gondoskodhatnak. Ezek a vízmegkötők a bőr mélyebb rétegeiből az epidermiszbe vonzzák a vizet, illetve képesek megkötni a krémekkel felvitt és a levegőben lévő nedvességet is. Legjellemzőbb típusai a hialuronsav, a glicerin az urea és a panthenol. Mivel a kombinált és zsíros bőrre szánt készítményekben nagyobb arányban fordulnak elő mint az okkluzív hatóanyagok, ezek a készítmények jóval könnyedebb állagúak, gyakori a fluid textúra, a géles jelleg.

Meg kell említeni a vízhiányos bőrállapotot is, mely egy zsíros bőrt is jellemezhet, és szintúgy igényli a nedvességpótlást. Ha arctisztítást követően úgy érezzük, húzódik a bőrünk, később mégis zsíros érzetűvé válik, kicsillog, akkor valószínű, hogy vízhiányos. A száraz bőrre a zsíros bőrfény nem jellemző, a húzódó érzet, az esetleges hámlás, pirosság pedig nemcsak megmarad, de fokozódhat is.

3. Változó bőrtípus, változó igények

Az évekkel nagyot változhat bőrtípusunk, előfordulhat, hogy zsíros bőrünk egyre inkább szárazzá válik, vagy dehidratáltság jelenik meg, esetleg épp fordítva. A változókor környéként zsírosabb lesz helyenként a bőr. Mindezeket érdemes lekövetni és változtatni arcápolási rutinunk tagjain is, hogy elérjük a kívánt hatást.

Az alverde naturschön arckrém az olajfa terméséből és leveléből készült kivonatok természetes polifenollal védik és aktiválják a sejteket, normál és szárazabb bőrtípusra ideális választás lehet.

4. Érzékeny szemkörnyéki bőr

A szemkörnyék területén a bőr vékonyabb, jóval érzékenyebb, mint arcunk más területein, így itt különösen fontos a megfelelően gyengéd ápolás és hidratálás. A dehidratáltságból eredő petyhüdtség, apró ráncok megjelenése itt még inkább jellemző lehet, ezért minden alkalommal ügyeljünk a megfelelő ápolásra.

Ezt megtehetjük direkt a szemkörnyékre kifejlesztett bőrápolókkal is, ilyen például az alverde Vital ránctalanító szemkörnyékápoló, ami bio csillagfürtpeptidekkel, hialuronsavval és bio sheavajjal ápolja az érett bőrt a szem környéki területen. Receptúrája rugalmasabbá és feszesebbé teszi bőrét, valamint simább kinézetet ad neki, ezenkívül csökkenti a kisebb vonalakat és ráncokat. Bizonyítottan javítja a bőr hidratáltságát és támogatja a természetes regenerációját.

5. Hidratálás a reggeli és esti arcápolás során

Hidratáló krémből alapvetően két típusra van szükségünk. A reggeli arcápolási rutin során mindig olyan krémet használjunk, mely fényvédőt tartalmaz. Mindegy, hogy ezt fényvédő krémnek vagy fényvédős arckrémnek nevezik. A hidratálás szempontjából persze számít, mennyire optimális a hidratáló összetevők mennyisége, aránya, ezért ha úgy érezzük, csak a fényvédős krém használatával még száraz, húzódó a bőrünk, mindig hidratáljunk alá.

A plusz reggeli hidratálást megtehetjük egy könnyed hidratáló krémmel, de jól jöhetnek a hidratáló tonerek, mistek, szérumok is, főként, ha kombinált vagy zsíros és vízhiányos a bőrünk, hisz ez esetben fontos, hogy minél könnyedebb érzés legyen a termékek viselése.

A Balea Beauty Hyaluron nappali arckrém nemcsak javítja a bőrképet de puhább érzetű bőrt is eredményez. Hétszeres hialuronsavat és E-vitamin tartalmazó formulája hatékonyan csökkenti a kisebb ráncokat és feltölti a bőrt. A hétszeres hialuronsav támogatja a bőr saját hialurontermelését és aktívan, belülről tölti fel a természetes nedvességtartalmát. Az E-vitamin óvja a bőrt a szabadgyökök káros hatásától és segíti a regenerálódását. Az arckrém ezenkívül FF15 és UVA-védelemmel előzi meg a napsugárzáshoz köthető, idő előtti bőröregedést.

Az esti arcápolási rutin során fényvédő nélküli hidratáló krémet válasszunk. Az éjszakai krémként pozicionált bőrápolók általában testesebbek, mint nappali párjuk, illetve gyakori, hogy tartalmaz olyan plusz összetevőket, melyeket jobb az esti rutin során használni, ilyen lehet a retinol. A Balea Beauty Expert éjszakai arckrém például 0,3% retinolt és 2% bakuchiolt tartalmaz, melyek mellett hidratáló összetevői mélyen behatolnak a bőr felső rétegébe és intenzíven hidratálják azt. Csökkenti a ráncok mélységét, javítja a bőr rugalmasságát és segíti a regenerálódását.

+1. Célzott bőrápolók, célzott hidratálás

A célzott bőrápolók terén is számos szuper kozmetikumtípus segítheti a bőr hidratáltságának fokozását. A hidratáló krémek mellett remek szérumokból is válogathatunk, a hialuonsavasak például népszerű változatoknak számítanak. Érzékeny, problémás bőrre érdemes mellettük a niacinamidos változatokat is kipróbálni, ez a hatóanyag ugyanis amellett, hogy segít csökkenteni a pigmentfoltokat, a pattanásokat, serkenti a bőr természetes kollagéntermelését és még a bőrbarriert is erősíti, ami a hidratáltsághoz is hozzájárul.

Szuper kiegészítője lehet esti arcápolási rutinunknak a kémiai hámlasztó is, ami szintén számos bőrprobléma kezelésében segítségünkre van, általánosságban is javítja a bőrállapotot, szebbé teszi a bőrképet, segíti a hatóanyagok felszívódását.

A Balea niacinamid ás AHA hámlasztó gél mindkét szempontból kipróbálásra érdeme készítmény, összetevői támogatják a sejtek megújulását gondoskodnak a simább bőrfelszínről. 3% glikol- és 3% mandulasavval gyengéden eltávolítja az elhalt hámsejteket, szabályozza a bőr természetes faggyútermelődését, segít megelőzni a pórusok eltömődését és a bőrproblémák kialakulását.

Ha pedig egy kis kényeztetésre vágyunk, időnként beiktathatunk egy kis arcmasszázst is a bőrápolók felvitele során. Az ujjainkkal vagy akár gua sha-val végzett mozdulatok serketing a vérkeringést a bőrben, frissítő hatással vannak.