Krémmánia magazin

Parfümök, amiket a legnagyobb színésznők viseltek

Marilyn Monroe nem csak a Chanel No. 5-öt fújta magára szívesen, Vivienne Leigh választásával pedig még egy amerikai elnökfeleség is egyetértett. Mondani sem kell, a leghíresebb színésznők nem holmi olcsó pacsulival fújkálták magukat, ellenkezőleg, a legnevesebb márkák legfinomabb illatai ölelték körbe minden lépésüket.

Elizabeth Taylor: Jean Desprez Bal a Versailles

Elizabeth Taylor in Suddenly, Last Summer

Elizabeth Taylor az elsők között volt, aki a saját nevével fémjelzett parfümöt mutatott be – elindítva ezzel a folyamatot, aminek részeként a legutolsó celebritás is már saját illatot dob piacra. Mielőtt azonban a White Diamonds, a Forever vagy a Passion fantázianevű parfümjei megjelentek, a színésznő előszeretettel használta a Jean Desprez Bal à Versailles illatát.

Az 1962-ben megjelent balzsamos parfüm roppant összetettnek számít, a fejjegyben rozmaring, narancsvirág, mandarin, narancs, akác, jázmin, rózsa, neroli, bergamott, bolgár rózsa és citrom szerepelnek, míg a szívjegyben szantálfa, patchouli, orris gyökér, vetiver, ylang-ylang, gyöngyvirág. orgona és bőr található. Az alapjegy is hasonlóan gazdag, tolubalzsam, ámbra, pézsma, benzoin, civet, vanília, cédrus és gyanta illatjegyek keverednek benne.

bal-a-vesailles-300-300

Grace Kelly: Creed Fleurissimo

Grace Kelly prays during her wedding to Prince Rainier of Monaco on April 20, 1956.

Az Oscar-díjas színésznő mikor 1956-ban hozzáment III. Rainer monacói uralkodó herceghez, a Creed Fleurissimo illatát viselte csodás esküvői ruhájához. A mai napig az alapító család kezében lévő parfümházat maga a herceg kérte fel rá, hogy a menyegzőre készítsenek egy olyan parfümöt, mely méltó kiegészítője lehet a menyasszonyi csokornak.

A luxus parfümöt a bergamott fejjegy mellett ibolya, írisz, tubarózsa és rózsa szívjegy valamint ámbra alapjegy határozza meg.

creed-fleurissimos9-300-300

Marilyn Monroe: Floris Rose Geranium

American film actress Marilyn Monroe photographed by English photgrapher Baron at Palm Springs, United States, 1954. Baron is chiefly known for his photographs of celebrities from the world of theatre and dance. (Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

A színésznő köztudottan rajongott a Chanel No 5. illatáért, korábbi feljegyzésekből azonban kiderült, a Floris Rose Geranium parfümjét is előszeretettel használta. A Valaki forrón szereti forgatása alatt például több üvegnyit hozatott belőle magának a Beverly Hills Hotelben lévő lakosztályába. Az 1730-ban alapított brit parfümmárka illatát a rózsa, a geránium, a citronella és cédrusfa illatjegyek határozzák meg. Nem épp egy szexszimbólumhoz illő illatösszeállítás, de mint tudjuk, Marilyn sem csak egy dekoratív cicababa volt, mint aminek a nagyközönség előtt beállították.

Ma már parfüm formájában ez az illatkompozíció nem kapható, csak fürdőesszenciát és szappant készítenek felhasználásával.

floris-london-rose-geranium-bath-essence

 Ava Gardner: Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Ava Gardner

Ava Gardner is egy Creed parfümöt szeretett a leginkább viselni, mégpedig a Fleurs de The Rose Bulgare-t. A legenda szerint Frank Sinatra feleségeként a gyakori és heves vitatkozásokat követően Ava ebből a parfümből fújt folyosójukra egy keveset, jelezvén, megenyhült és már hajlandó fogadni férjét. A színésznő egyébként ezen a parfümön kívül a Guerlain Mitsouko és Robert Piguet Fracas illatait is nagyon kedvelte.

A párizsi székhelyű, 1760-ban alapított parfümház ezt a kreációt 1890-ben egy egykori amerikai elnök felesége számára készítette, aki európai nászútja során látogatta meg a Creed parfümházat, majd útjáról hazatérve írt nekik, hogy örömmel venné, ha készítenének számára egy parfümöt, mely a bolgár tearózsák illatát hordozza magában. Így született meg a parfüm, melynek fejjegyét a bergamot és a citrusos illatjegyek határozzák meg, szívjegye a bolgár rózsa és a kínai zöld tea ötvözete, míg alapjegye az ámbra.

fleur-de-the-rose-bulgares9-300-300

Audrey Hepburn: Givenchy L’Interdit

(Original Caption) Audrey Hepburn. (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

1957-ben Hubert de Givenchy személyesen a színésznő számára dolgozta ki a parfümöt, amely egyúttal a Parfums Givenchy első illata is volt, jelentése magyarul: Tiltott. A pletykák szerint Hepburn nem akarta, hogy Givenchy piacra dobja a parfümöt, amely végül a ’60-as években mégis elérhetővé vált a nagyközönség számára is.

A virágos aldehides L’Interdit fejjegyében az aldehiden kívül fűszerek, mandarin, őszibarack, bergamot és eper illatjegyek szerepelnek, szívjegyét írisz, ibolya, nárcisz, nőszirom gyökér, jázmin, ylang-ylang, gyöngyvirág és rózsa, alkotják, míg alapjegyében szantál, ámbra, pézsma, benzoin, vetiver és tonkabab illatjegyek vannak.

Később a színésznő egy másik, számára készített illatot is szívesen viselt, ez pedig nem más, mint a Creed Spring Flower parfümje volt.

 

givenchy-l-interdit2-300-300

Vivien Leigh: Joy by Jean Patou

Actress Vivien Leigh in a portrait with a lighting accentuating her face. Undated photograph, circa 1940. (Photo by �� John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Actress Vivien Leigh in a portrait with a lighting accentuating her face. Undated photograph, circa 1940. (Photo by �� John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

A Scarlett O’Hara filmbéli alakját megszemélyesítő színésznő állítólag amikor először találkozott Clark Gable-el, még az Elfújta a szél forgatása előtt, a sármos színész megjegyezte, olyan finom az illata, mint egy ibolyáé. Hogy így volt-e vagy sem, ezt csak ők tudhatták, de igaz ami igaz, a színésznő előszeretettel viselte Jean Patou virágos illatú Joy parfümjét. Kora színésznői közül sokan mások is oda voltak ezért a luxus illatért, sőt, még Jackie Kennedy-nek is ez volt a kedvenc illata.

1930-ban, épp a gazdasági világválság kirobbanását követően jelent meg a parfüm, abban a korban, amikor neves haute couture divatházak kényszerültek bezárni – Jean Patou számára mégis a parfümök jelentették a megmenekülést a csődtől. A legnagyobb körültekintéssel, a legfinomabb alapanyagok felhasználásával készült illat megjelenésekor a világ legdrágább parfümjének számított.

Az illatkompozíció fejjegye tubarózsa, rózsa, ylang-ylang, aldehidek, édes és lédús körte valamint zöld illatjegyeket tartalmaz. Ezt egészíti ki a szívjegy, amelyet jázmin és írisz gyökér alkot, valamint az alapjegy: érzéki pézsma, szantálfa és cibet.

jean-patou-joy1-300-300

 

A cikk a Harper’s Bazaar írása alapján készült.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés