Krémmánia magazin

Színes striák és menstruációs szivárvány, avagy a női problémák újszerű látásmódja

Egy fiatal, spanyol művészlány látványos módot talált a szexizmus elleni küzdelemhez. Két olyan témát karolt fel, amelyeket hajlamosak vagyunk női létünk istencsapásaként kezelni, holott az élet teljesen természetes dolgai. A menstruációról és a striákról, avagy a növekedési/terhességi csíkokról van szó.

Cinta Tort Catró projektjét “artivism” névre keresztelte, ami az angol art és activism szavak játékos összerakásából született meg. Mint a Popsugarnak elmondta, nem mindig érezte magát jól saját testében, zavarták a striák és kellemetlenek voltak a menstruáció velejárói. Végül rájött, ha ő maga nem fogadja el a saját testét és annak működését, akkor sosem lesz képest önmagát megszeretnie.

Ha pedig meg van a felvilágosodás, semmi sem tarthat vissza egy művészt attól, hogy kifejezze gondolatait, érzéseit a témával kapcsolatban.

Így készültek el a testfestések, amelyek lényege, hogy a stria csíkok színes dekorációt, totális kiemelést kaptak – és lám, egyből milyen szépnek látjuk őket, holott ugyanarról van szó, csak más nézőpontból.

A 28 naponkénti őrület látható nyomait jóval meghökkentőbb módon sikerült ábrázolnia. Szintén a színes festékekhez nyúlt, ezúttal azonban a szivárvány minden színében tündöklő bugyifoltokat, csillámos és festékkel szétkent pacákat tett a női testek minden érintett részére – még oda is, ahová normál esetben nem hagyjuk, hogy kerüljön.. nos, a vérből.

Az akció célja, hogy segítse annak az eszmének az erősödését, miszerint mindenki és minden test egyenlő jogokkal bír, valamint, hogy mindenki a maga saját valójában, a saját tökéletlenségeivel együtt tökéletes. Ugyanis ettől a változatosságtól lesz világunk egy sokkal szebb, sokkal izgalmasabb és egyedibb hely mindenki számára.

Mentés