Krémmánia magazin

Sminkhack a régmúltból – a rúzs stencil

Első látásra megmosolyogtató a ’20-as évek vívmánya, az ajkak megformázását segítő stencil, pedig mi sem vagyunk jobbak elődeinknél, gondoljunk csak a cicaszem nyomdák, a szemöldök stencilek vagy a vákuumos ajakpumpáló szilikoncsodák népszerűségére.

A jazzkorszak lányai számára az egészen sötét, bogyós gyümölcsök színére rúzsozott ajkak maguk voltak a csábítás és vonzerő legfőbb fegyverei, nem csoda, hogy nyitottak voltak minden trükkre és fortélyra, amivel tökéletesen ívelt ajkakat festhettek.

A flapper lányok körében a Cupido-árok kihangsúlyozásán alapuló szájsmink volt a legnépszerűbb, naná, hogy feltaláltak eszközöket, amik az elkészítését segítették. Különböző méretekben árult, jobbára fém lapocskákat dobtak piacra, amelyeket készítőik szerint elegendő volt az ajkak elé tenni, hogy a stencil szépen kijelölje a rúzsozandó területet.

Fém rúzs stencil használat közben (Fotó: Getty Images)

Bár mi picit kétkedve állunk a dologhoz, hogy a kis lapocskák valóban könnyítették volna a sminkelést, mindenesetre elég nagy hype övezte a terméket, amire egy korabeli Krémmánián biztos, hogy százával érkeztek volna a kommentek.

Rúzs stencil 1925 környékéről (Fotó: Getty Images)