Krémmánia magazin

Aktív szenes arcpakolások és maszkok a drogériákból

Az aktív szenes készítmények nagyon pörögnek, főként a pakolások és maszkok erdejében, összegyűjtöttük hát, drogériás (ár)szinten mikkel találkozhattok.

Mielőtt azonban nekiállnánk a listázásnak, nézzük meg, mit is várhatunk reálisan ezektől a szépítőszerektől.

Az aktív szenes készítmények a porított faszén (művésznevén Charcoal Powder) abszorpciós képességét igyekeznek kimaxolni – legalábbis a nagybetűs részeken, mert a porított faszén inkább csak kiegészítőként szerepel például a Kaolin mellett, ami nem baj, csak tudjunk róla. Aktív szenünk a többi abszorbenssel egyetemben olyan, mint egy spéci mágnes, magába gyűjti az arcbőrön, fejbőrön, vagy akár a hajszálakon felgyülemlett olajat és szennyeződést.

Fotó: thinkstockphoto

Ez tényleg így is van, a marketing gépezet azonban hajlamos egy kicsit tovább tupírozni a porított faszén csodás tetteinek dicsőítését, amiből a végén szerencsétlen úgy kerül ki, mint egy középkori vitézi ének főhőse.

Okot erre éppen tettével szolgáltat, hiszen ha az aktív szén felszívja a felesleges zsírt, akkor “nyilván” a pattanások eltüntetésében is jeleskedhet. Hát, nem, vagy legalábbis nem egészen. Önmagában épp, hogy fordítva is elsülhet a dolog: ha túltoljuk a szenezést, azt a zsírt is felszívja bőrünkről, amire normális működéséhez szükség lenne, vagyis arra ösztönözzük arcbőrünket, hogy még többet termeljen. Érdemes hát csak szimplán egy kiegészítő arctisztítóként tekinteni rá, az aknék megszüntetését pedig bízzuk azokra a hatóanyagokra, amik valóban képesek rá, mint a szalicilsav vagy a benzoyl peroxide.

Térjünk is rá a maszkokra.

Tökéletes összetételű terméket drogériás kategóriában keveset találtunk, vagy alkohol vagy illatanyag (vagy ezek kombinációja) a legtöbbe került és van, aminél a tartósítószer típusát is érdemes csekkolni. Jöjjenek hát ABC sorrendben!

Balea

Balea Soft & Clear 3in1 Aktivkohle Maszk – Balea Soft&Clear Anti-Pickel Peel Off Maske – Balea Peel-Off Maske Mit Aktivkohle

A DM kozmetikumai nagyon népszerűek itthon és talán nincs is olyan terület, amiben ne készítette volna el saját márkás változatát, így van ez az aktív szenes témakörben is. Maszkból rögtön három is szerepel az állandó kínálatban. A Balea Soft & Clear 3in1 Aktivkohle Maszk egy radírozó arcmaszk, aminek pozitívuma, hogy tartalmazza a már emlegetett szalicilsavat és Zink PCA-t is, ami tényleg csökkenti a faggyútermelést, miközben gyulladáscsökkentő is hidratáló hatása is van. Mellettük még többféle bőrpuhító emolliens is helyet kapott, az akív szén mellett pedig inkább a Kaolin az, ami majd felszívja bőrünkről a zsírt és olajat. Ilyen szép lista után szinte fájó hozzátenni: az INCI hátsó harmadában ott kullog az alkohol és az illatanyag, amik nélkül valószínűleg ez lenne a kategória abszolút győztese.

A tasakos kiszerelésű Balea Soft&Clear Anti-Pickel Peel Off Maske esetén már bosszantóbb, hogy az alkohol egyből az INCI 2. helyén pöffeszkedik és a parfüm sem maradt ki, nem csoda, hogy az értékelésben is csak 3,23-ig tudta feltornázni magát. A Balea Peel-Off Maske Mit Aktivkohle lehúzható maszk szintén nem lesz a Balea húzóterméke: alkohol a fő helyen de a parfüm sem maradt ki, értékelése 2,71.

Végül jöjjön a márka nózitapasza, Balea Nosestrips Mit Aktivkohle, amitől eddigi használói többségben nem ájultak el, pedig nem rossz az összetevőlista. Van benne szalicilsav, a benzoyl peroxide természetes helyettesítője, a Ausztrál teafa cserje leveléből kivont olaj és némi hidratáló is. A porított faszén mellett mondjuk inkább a Bentonine dolgozik, érzékeny bőrűek, főként rosaceásak pedig a csodamogyoró kivonata miatt inkább hanyagolják, ha valakinek azonban fixációja, hogy kis tapaszokkal próbálja kigazolni a bőrét, egy próbát megérhet.

Bioré

Bioré Aktivkohle 1-Minute-Thermomaske – Bioré Clear-Up Strips Mit Aktivkohle

A melegítő hatású Bioré Aktivkohle 1-Minute-Thermomaske is inkább az abszorbens hatású Zeolite és Kaolin tartalmának köszönheti, hogy eltávolítja a felesleges faggyút, még parfümből is több került bele, mint porított faszénből. Melléjük kerültek hidratáló összetevők is, de valójában ennek fő profilja valóban a felesleges zsír, olaj begyűjtése. A Bioré Clear-Up Strips Mit Aktivkohle orrtapaszban sem a Charcoal Powder a fő zsírfelszívó,  sőt, ha fekete színére panaszkodnánk se őt szidjuk, ugyanis a fekete színezőanyagból is több van, mint belőle. Sok dolog nem került bele, ha valaki fél a parabénektől kerülje, de ez tényleg annyit tudhat, amit sugall. felszívja az olajat és ha mázlink van úgy rá cuppan, hogy némi kukacos piszok is kicsusszan a pórusainkból.

Dr. Organic

dr. Organic Pórustisztító Arcpakolás Aktív Szénnel

Combos összetevőlistája van dr. Organic Pórustisztító Arcpakolás Aktív Szénnel készítménynek, került bele minden ami kell és ami nem, az is. Itt is inkább a Kaolin dolgozik, bár a porított faszén is benne van a fősodrásban és pozitívum, hogy egyből aloe vera lével kezdődik a felsorolás. Több mint húsz növényi kivonat és olaj került bele, amik között gyulladáscsökkentőket és hidratálókat is találunk és persze illatanyagokat is, így az érzékeny bőrűek nézzék át, lehet-e köztük olyan, ami nem tesz jót. Nagyobb kár, hogy alkohollal is szépen meg van áldva.

Eveline

Eveline Facemed+ Active Detox

Egészen jó, 4,25-ös értékelésen áll az Eveline Facemed+ Active Detox arcmaszk, ami meglepett minket még akkor is, ha csak kevés számú visszajelzésen alapul az érték. Az INCI ugyanis nem túl szexi, hat különböző tartósítószere között van néhány parabén és ami fájóbb, hogy a formaldehid kibocsátó DMDM Hydantoin is került bele. A porított faszén mellett itt is a Kaoliné a főszerep, melléjük pedig pár emolliens, hidratáló és egy kis E-vitamin is került.

Garnier

Garnier Skin Naturals Pure Active 3in1 Maszk Aktív Szénnel Problémás, Zsíros Bőrre

A tubusos Garnier Skin Naturals Pure Active 3in1 Maszk Aktív Szénnel Problémás, Zsíros Bőrre készítményt a nevében is ismertetett módon többféleképp is használhatjuk. A visszajelzések alapján bőrradírként nem túl alapos, de az a helyzet, hogy ezt inkább pozitívumként értékeljük, hiszen mint tudjuk, bőrünknek egyáltalán nem jó, ha egy smirgli erejével gyaluljuk le. Ha ennek finomak a szemcséi, az bravúros. Maszkként való használatába inkább csak a parfüm miatt kötnénk bele, de ha idáig eljutottál az olvasásban láthatod, hogy ennyi erővel szinte mindegyik termék kizárható lenne. Abszorbens hatás itt is inkább a kaolin miatt van (első helyen áll), de kétségtelenül került bele porított faszén is, mint ahogy szalicilsav és gyulladáscsökkentő ír moszat kivonat is. A többféle, gyengéd tisztító hatású összetevő miatt azonban inkább ezt a képességét emelnénk ki, ami valóban képes a felesleges zsírtól is megszabadítani bőrünket.

H&M

H&M Ovosi Szén és Vulkáni Kőzet Arcmaszk Pattanásos Bőrre

Nem drogériás márka, de a divatmárkás vonal karcsú lenne, így inkább ide soroltuk a H&M Ovosi Szén és Vulkáni Kőzet Arcmaszk Pattanásos Bőrre termékét, ára miatt passzol bele. Ráadásul nem is lehet rossz, legalábbis attól már csaknem felugrottunk a székből örömünkben, hogy illatanyag nem került bele, semmilyen. A porított faszénen kívül (INCI-ben előtte) még három másik abszorbens is szorgoskodik, a bőrpuhításról pedig többféle emolliens gondoskodik. Visszajelzés két felhasználótól érkezett, ők még update-ben is 5-öst adtak neki, szóval hajrá!

Isana

Isana Tonerde Maske Aktiv-Kohle – Isana Aktiv-Kohle Tuchmaske – Isana Maszk Aktív Szénnel

Az Isana Tonerde Maske Aktiv-Kohle egészen jelentős mennyiségű sárgabarackmag olajat tartalmaz, ami zsírsavakban gazdag és a száraz, érett bőr számára hasznos lehet, ebből szempontból azonban fura, hogy épp a normál és zsíros bőrűeknek szánják. Alkoholt sajnos tartalmaz a 4. helyen, az INCI vége felé pedig ott a parfüm és pár természetes illatanyag is. A visszajelzés alapján lemosása picit macerás, mert ahogy víz éri újra ragadóssá-kenődővé válik. Bőrpuhító emolliens többféle is került bele, de néhány összetevője kicsit-közepesen komedogén, ezt érdemes figyelembe venni.

Aktív szenes fátyolmaszkja, az Isana Aktiv-Kohle Tuchmaske rendesen le van pontozva, pedig az összetevőket nézve egyáltalán nem rossz és itt tényleg a porított faszén jeleskedik zsírfelszívásban. Többféle hidratáló összetevőt, valamint zöld tea kivonatot is tartalmaz, a maszk kialakítása azonban nem lett csúcs szuper. Formára széles és használói túl vastagnak ítélték, ami miatt csúszkál. Ki tudja, lehet ezt már alapból fekve kell magunkra tapicskolni?

A harmadik, Isana Maszk Aktív Szénnel készítmény INCI-je alkohollal nyit (majdnem) és illatanyagokkal zár. Vannak benne közepesen komedogén összetevők is, ami szintén sajnálatos, pedig napraforgómag olaj tartalma jelentős és tartalmaz tiszta E-vitamint is.

L’Oreal

L’Oreal Paris Pure-Clay Mask Detox & Brighten Treatment Mask

A L’Oreal Paris maszkja, a Pure-Clay Mask Detox & Brighten Treatment Mask szerepelt már a blogon a hónap krémjeként is, jöjjön onnan az összefoglaló, ahogy Évi írta: “Csodákat nem szabad tőle várni, viszont szerintem az összes új Pure-Clay maszk nagy előnye, hogy szuper Glam Glow-dupeok, például ennek a fekete verziónak és a GlamGlowYouthmud Tinglexfoliate Treatment INCI-jének az 3 első összetevője (köztük a maszkok 2 fontos hatóanyaga a Montmorillonite és a Kaolin) egészen konkrétan meg is egyezik. Igaz, hogy a L’Orealban jóval több a kaolin és kevesebb a montmorillonite, de ár-érték arányban így is jó alternatívának gondolom, szóval abban az esetben, ha már régóta ácsingóztok a GG maszkokra, akkor szívből tudom nektek ajánlani, bár az agyagok miatt elsősorban inkább zsírosabb bőrűeknek, és nekik is úgy, ha 10 perc után rögtön lemossák és használat után semmiképp nem felejtetek el hidratálni.

Rival de Loop

Rival de Loop Aktiv-Kohle Maske – Rival de Loop Aktiv-Kohle Tuchmaske Black Tea-Tox

A Rossmann Rival de Loop Aktiv-Kohle Maske tubusos arcmaszkja tökéletesen ugyanaz, mint ami az Isana márkaneve alatt fut, az INCI egyetlen ponton sem tér el, így ezzel kapcsolatban görgessetek feljebb, ha kíváncsiak vagytok rá, mit tudhat. Ugyanez a helyzet a Rival de Loop Aktiv-Kohle Tuchmaske Black Tea-Tox fátyolmaszkjával is, annál is inkább azt döntsétek el, melyik csomagolása tetszik jobban, az ISANA-s vagy ez.