Krémmánia magazin

Csillogj úgy, hogy a Föld se haljon bele!

Lassan ellepi az agyunkat az év végi ünnepmaraton mámora és talpunktól a hajszálaink végéig fürdeni fogunk a csillámporban. Hiába, így vagyunk összerakva, mióta feltalálták az apró szikrázó kis szemcséket, mi nők ellenállhatatlan vonzalmat érzünk iránta, hogy az évnek legalább eme szakaszában jelentős mennyiséget hintsünk magunkra minden létező formában.

Csillámos körömlakkok, szemfestékek, rúzsok, highlighterek tonnaszám állnak készenlétben, sőt, még olyan cuccokba is hintenek egy keveset, amelyekben teljesen értelmetlen, gondoljunk csak a csillámos arcmaszkokra vagy a csillámos kézmosó szappanokra.

Persze semmi gond nincs azzal, ha valaki ragyogni akar, csak épp ezek az apró szemcsék nem mások, mint szépre színezett műanyagok, amik a mikroműanyagokhoz hasonló, bravúros ügyességgel jutnak el a természetes vizekbe és ott már korántsem természetes módon rakódnak le az élőlények szervezetében.

Miután csillámhalat enni nem nagy buli és különben sem kellene elpusztítani a bolygót, amin élünk, csak remélhetjük, hogy a bio csillámok gyorsan utat törnek maguknak a népszerűség felé. Léteznek ugyanis már fenntartható módon nevelgetett eukaliptuszból kivont cellulóz felhasználásával gyártott változatok is, amelyeknél a cellulóz adja a vékonyka film alapanyagát, amit a megfelelő szemcseméretre aprítanak. A vegán csillám műanyag elődjéhez hasonlóan különböző méretekben érhető el, szemsminkhez és hajdekorhoz egyaránt találhatunk megfelelőt, csak egy ipipici utánajárás kell hozzá. Mondjuk annyi, hogy ráguglizunk.

Fotó: instagram/glitterecoloversglobal

Bio csillámokat találhatunk a norvég Glitter Eco Lovers-nél, ami nem csak pici tégelyekben árulja őket, de csillámos aloe vera zselét is készít – az aloe vera egyébként a bevett, természetes ragasztó is, amit a bio csillámok árusítói javasolnak, ha testünk különböző pontjait szeretnénk pár órára dekorálni.

A bio csillámok viszonylag rövid idő alatt mind a talajban, mint pedig a vízben  lebomlanak, nem szennyezve feleslegesen a környezetet, miközben mi önfeledten szórhatjuk két marokra őket.

Népszerű márka még a témában az Eco Glitter Fun és az Eco Stardust is, mindegyiküknél megtaláljuk a szivárvány összes színét a csillogó szemcsék képében, sőt, az előbbinél még arra is figyelnek, hogy a csomagolás és a kiegészítők is környezetbarátak legyenek.

Fotó: instagram/eco.glitter.fun